Oko goruće jahte u Makarskoj postavili brane zbog preostalog goriva. Uzeli i izjave posade... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Oko goruće jahte u Makarskoj postavili brane zbog preostalog goriva. Uzeli i izjave posade...

Oko goruće jahte u Makarskoj postavili brane zbog preostalog goriva. Uzeli i izjave posade...
4

Ispostava lučke kapetanije Makarska nastavit će s očevidnim radnjama u suradnji s drugim nadležnim službama, nakon osiguranja požarišta...

VIDEO

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o požaru motorne jahte, koji je iz trenutno nepoznatog razloga izbio u večernjim satima, tijekom boravka na vezu u Luci Makarska.

Dojava o požaru zaprimljena je u MRCC Rijeka sinoć, 28. lipnja u 23.10 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112, kada su na poziciju nesreće već bili angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Makarska te policijski službenici, koji su osiguravali kopneni pristup požarištu.

Dramatične snimke iz zraka: Pogledajte kako se vatrogasci bore s požarom u Makarskoj
Dramatične snimke iz zraka: Pogledajte kako se vatrogasci bore s požarom u Makarskoj

Za potrebe gašenja požara s mora angažirana je pomorska vatrogasna jedinica Javne vatrogasne postrojbe JVP Kaštela, koji su po dolasku na poziciju nastavili s gašenjem požara te su oko jahte preventivno postavili brane, budući da je u spremnicima preostalo pogonskog goriva.

Službenici makarske Ispostave preliminarnim očevidom na poziciji nesreće izuzeli su izjave tročlane posade, uključujući i zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), koji su pravovremeno i neozlijeđeni napustili jahtu dužine 34 metra, malteške zastave.

Zbog velike količine utrošenih protupožarnih sredstava i vode opožarena motorna jahta djelomično je potonula bočnom stranom na dubinu od oko 6 metara.

Ispostava lučke kapetanije Makarska nastavit će s očevidnim radnjama u suradnji s drugim nadležnim službama, nakon osiguranja požarišta. 

Požar brodice i na Hvaru

Službenici Ispostave lučke kapetanije Hvar postupali su prema dojavi očevica o brodici u požaru zaprimljenoj jučer, 28. lipnja u 12.05 sati posredstvom MRCC Rijeka, slijedom čega je odmah pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja, javlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Kako navode, prije isplovljavanja u akciju službenici hvarske Ispostave angažirali su i ukrcali na spasilačku brodicu pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Hvar sa pripadajućom opremom, a nedugo po dolasku na poziciju ustanovili su da srećom nema stradalih niti je motorna jahta u požaru, nego postupno tonula zbog primanja mora u krmenom dijelu. Četveročlana posada uključujući voditelja (obitelj, svi državljani Republike Hrvatske), uočena je u neposrednoj blizini na drugoj brodici, na koju su se neozlijeđeni pravovremeno evakuirali.

VIDEO Kanaderi gase požar na Braču: 'Srećom, kuće nisu blizu'
VIDEO Kanaderi gase požar na Braču: 'Srećom, kuće nisu blizu'

Vatrogasci su upotrebom prijenosne crpke osigurali brodicu od potapanja, nakon čega su službenici hvarske Ispostave izvršili preliminarni očevid te ustanovili kako se, iz trenutno nepoznatog razloga dogodio ispad ispušnog sustava u pogonskom dijelu motorne jahte, što je rezultiralo havarijom.

Voditelj, ujedno vlasnik brodice izjavio je kako je svemu prethodilo sukljanje gustog dima i nedugo potom prodor mora u potpalublje.

Na poziciji havarije nije uočeno onečišćenje mora, a nakon što je brodica osigurana od potapanja vlasniku je iz nadležnosti Ispostave lučke kapetanije Hvar naložen komercijalni tegalj brodice do sigurnog veza. Očevidne radnje o uzrocima ove havarije nastavljaju se tijekom današnjeg dana.

Osoba preminula nakon sudara plovila kod Paga

Lučka kapetanija Zadar izvijestila je MRCC Rijeku i nadležne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o dvije teško ozlijeđene osobe u pomorskoj nesreći, koja se jučer, 28. lipnja dogodila uz pašku obalu.

Dojava o pomorskoj nesreći u zadarskoj Kapetaniji zaprimljena je u 19.47 sati posredstvom Policijske postaje Pag, čiji službenici su u tom vremenu već nastupili na poziciji nesreće, koja se netom prije dogodila na moru ispred mjesne plaže Sveti Duh, sjeverno od Kolana gdje su se sudarili brodica slovenske zastave i rekreativno plovilo tip 'jet-ski', hrvatske zastave. Dvije osobe u nesreći zadobile su teške tjelesne ozljede i prevezene su na Hitni bolnički prijem u Zadar. Nažalost, tijekom noći jedna od ozlijeđenih osoba preminula je.

Lučka kapetanija Zadar provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru
NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru

Veća je gustoća prometa na pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkim središtima duž jadranske obale, cestama u Istri, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima...

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju
DRAMA U ZAGREBU

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju

Na mjestu događaja obavljen je očevid. Materijalna šteta zasad nije utvrđena te slijedi kriminalističko istraživanje...
Zaštitar  u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je
POD NADZOROM JE

Zaštitar u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je

Zaštitar je pod nadzorom policije te se utvrđuju sve okolnosti događaja