Obavijesti

News

Komentari 70

Studija: Prethodno preboljenje štitilo više od cjepiva u delti

Studija: Prethodno preboljenje štitilo više od cjepiva u delti

Iako broj pacijenata oboljelih od covida-19 u jedinicama intenzivne njege opada, ministarstvo zdravstva je zabrinuto. Obavezno cijepljenje trebalo bi biti uvedeno do svibnja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.45

Osobe koje su prethodno preboljele covid-19 bile su bolje zaštićene od delta varijante covida-19 od osoba koje su bile samo cijepljene, što pokazuje da je prirodni imunitet snažniji štit od cjepiva protiv te varijante covida-19, objavili su u srijedu zdravstveni dužnosnici Kalifornije i New Yorka.

Zaštita od delte bila je najveća kod pojedinaca koji su prethodno preboljeli covid-19 te su bili cijepljeni, a najmanja kod osoba koje nisu prethodno imale covid-19 niti su cijepljene, pokazuju rezultati studije.

Međutim, cijepljenje ostaje najsigurnija strategija protiv covida-19, navodi se u izvještaju objavljenom u tjednom pregledu o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Podaci u tom izvješću ne mijenjaju naše preporuke o cijepljenju", kazao je novinarima CDC-ov dr. Ben Silk, jedan od autora studije. "Znamo da je cijepljenje još uvijek najsigurniji način da se zaštite protiv covida-19", dodao je.

Zdravstveni dužnosnici u Kaliforniji i New Yorku prikupili su za studiju podatke u razdoblju od svibnja do studenog kada je delta bila dominantna varijanta.

Studija pokazuje da su osobe koje su prethodno preboljele covid-19 imale manju stopu zaraze od osoba koje su cijepljene, a nisu preboljele covid-19.

To predstavlja značajnu promjenu u odnosu na razdoblje kada je alfa varijanta bila dominantna, kazao je Silk.

"Prije delte cijepljenje protiv covida-19 rezultiralo je boljom zaštitom od zaraze nego preživljavanje prethodne infekcije", dodao je.

U ljeto i jesen 2021.,kada je delta bila dominantna, preboljenje je "pružalo veću zaštitu od infekcije nego cijepljenje", istaknuo je.

Ograničenje studije je da je završena prije raširenog primanja "booster" doze, navodi Reuters.

19:18

Koronavirusom zaraženo 140 djelatnika KBC-a Split

Zbog zaraze koronavirusom, 140 djelatnika splitskoga KBC-a je na bolovanju, a među njima je oko 70 medicinskih sestara, doznaje se u srijedu od ravnatelja te zdravstvene ustanove Julija Meštrovića.

- Osim medicinskih sestara, pozitivni na covid infekciju su liječnici i ostali zaposlenici u KBC-u Split- rekao je za Hinu Meštrović.

Ravnatelj splitskoga KBC-a je objasnio da je ''taj broj od 140 zaraženih koronavirusom orijentacijski u zadnjih desetak dana pošto neki od zaraženih ozdrave pa nisu više zaraženi, a istodobno se drugi zaraze''.

Prema izvješću KBC-a Split, u toj bolnici u protekla 24 sata umrlo je 12 covid pozitivnih pacijenata. 

- To je najveći broj umrlih u splitskome KBC-u u jednom danu nakon 12. prosinca 2020. godine, kada je također umrlo 12 osoba  u toj zdravstvenoj ustanovi- rekao je pročelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

 

18:45

Zaraženi i oni u samoizolaciji mogu na birališta u Portugalu

 Portugalski glasači zaraženi koronavirusom, kao i oni kojima je određena izolacija, moći će napustiti svoj dom kako bi glasali na prijevremenim izborima 30. siječnja, objavila je portugalska vlada u srijedu.

Dan ranije je Portugal, u kojemu je gotovo 90 posto od 10 milijuna stanovnika cijepljeno, imao rekordnih 43.729 novozaraženih zbog zaraznije, ali manje smrtonosne, omikron varijante.

Broj hospitaliziranih i umrlih znatno je manji nego na vrhuncima prethodnih valova.

Ministrica unutarnjih poslova poslova Francisca Van Dunem kazala je na novinskoj konferenciji da bi birači koji su u izolaciji trebali glasati od 18 do 19, apelirajući na njih da ne dođu prije na birališta pošto je riječ o preporuci.

Ti birači moraju nositi masku i održavati distancu, dok svoj dom mogu napustiti samo kako bi glasali.

- Potreban nam je društveni ugovor koji će svima omogućiti da sigurno glasaju- kazala je Van Dunem, zamolivši birače u izolaciji da do birališta ne dođu javnim prijevozom, već pješice ili vlastitim vozilom.

Graca Freitas, čelnica javnozdravstvenog tijela DGS, kazala je da neće postojati posebno označena mjesta na biralištima za osobe s covidom-19 te se na biralištima neće znati imaju li covid-19.

- Ovo rješenje o određivanju vremenskog razdoblja za glasanje neće u potpunosti spriječiti zarazu, ali će minimizirati rizik- kazala je Freitas.

Izbori su raspisani nakon što je parlament odbio prijedlog proračuna za 2022. manjinske socijalističke vlade.

Socijalisti premijera Antonija Coste po anketama imaju znatnu prednost, ali vjerojatno nedovoljnu za parlamentarnu većinu.

 

17:48

Češka ukinula djelomičnu obvezu cijepljenja

Češka vlada ukinula je srijedu uredbu kojom je cijepljenje protiv covida-19 trebalo u ožujku postati obvezno za radnike u nekim sektorima te za sve starije od 60 godina kako bi izbjegla 'produbljivanje pukotina u društvu', dok je zemlja zabilježila rekordan broj slučajeva.

Premijer Petr Fiala kazao je da njegova nova desnocentristička vlada ne vidi razloge za obvezno cijepljenje koje je prethodna vlada planirala za određene sektore.

- Time se ne mijenja naš stav o cijepljenju. To je nesumnjivo najbolji način borbe protiv covida-19, ali ne želimo produbljivati pukotine u društvu- kazao je Fiala na novinskoj konferenciji.

Prethodna je vlada u prosincu uvela obvezu cijepljenja za radnike u bolnicama, domovima za starije  i nemoćne, policajce, vojnike i neke druge profesije te za sve starije od 60 godina.

Ta je odluka trebala stupiti na snagu u ožujku 2022., a zbog nje su izbili prosvjedi.

Istovremeno u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno je rekordnih 28.469 slučajeva zaraze covidom-19 u posljednja 24 sata.

To je dvostruko više slučajeva od 12.371 tjedan dana ranije.

Razmjerno kao i u drugim srednjoeuropskim zemljama vlada očekuje oko 50 tisuća slučajeva dnevno do kraja mjeseca.

Kako bi se pripremili na nestašicu radnika zbog izolacije, pozitivni, ali asimptomatski ključni zdravstveni radnici i osoblje soicjalnih službi može nastaviti raditi.

Poduzetnici traže širenje liste zanimanja kojima će to također biti dopušteno.

Fialina vlada također je skratila vrijeme izolacije, dok je uvela obvezu testiranja radnika u tvrtkama od ovoga tjedna.

Broj hospitaliziranih ne prati porast broja slučajeva, već je pao na 1635 u utorak u odnosu na 1761 dan ranije.

To je puno manje od vrhunca hospitaliziranih tijekom vala varijante delta početkom prosinca kada je bilo hospitalizirano više od 7 tisuća ljudi.

Od početka pandemije u zemlji je s covidom-19 umrlo 36.937 osoba, što je jedna od najgorih stopa umrlih po glavi stanovnika u svijetu.

 

17:18

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u srijedu je izvijestio o 251 novom slučaju zaraze koronavirusom i jednoj umrloj, covid pozitivnoj osobi.

Na bolničkom liječenju u Brodsko-posavskoj županiji je 46 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih sedam treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.785 osoba.

Stožer civilne zaštite susjedne Požeško-slavonske županije u srijedu je potvrdio 185 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U toj županiji od zaraze koronavirusom se liječi 1.113 osoba, od kojih  26 osoba na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 411 osoba.

 

Komentari 70