omikron zarazniji od izvornog covida | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Omikron ostaje zarazan dulje od izvornog virusa na površinama

Omikron ostaje zarazan dulje od izvornog virusa na površinama

Na glatkim površinama, poput stakla, nehrđajućeg čelika i plastične ploče omikron je bio zarazan i nakon tjedan dana, dok čestice izvornog SARS-CoVa-2 četvrti dan više nisu bile zarazne

VIDEO

Najnoviji laboratorijski pokusi pokazali su da čestice omikrona mogu preživjeti na raznim površinama i pritom su zarazne dulje od čestica izvornog SARS-CoVa-2.

Istraživači su, u sklopu studije pokapali različite površine na sobnoj temperaturi kapljicama zaraznog virusa iz izvorne verzije koronavirusa i kapljicama varijante omikron BA.1.

Ustanovili su da je na glatkim površinama, poput stakla, nehrđajućeg čelika i plastične ploče omikron bio zarazan i nakon tjedan dana, dok čestice izvornog SARS-CoVa-2 četvrti dan više nisu bile zarazne kada su se zadržale na nehrđajućem čeliku i plastičnim pločama, odnosno sedmi dan na staklenim površinama.

Rezultate su objavili na internetskoj stranici bioRxiv koja još nije prošla stručnu recenziju.

Na papirnatoj maramici i papiru za ispis izvorni virus više nije bio zarazan nakon 30 minuta. Omikron se pokazao zaraznim i nakon 30 minuta, ali ne i nakon sat vremena, pokazali su nalazi.

U najvećem broju slučajeva SARS-CoV-2 se prenosi zrakom respiratornim kapljicama, a zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama je rjeđa.

Nova studija "ističe važnost higijene ruku i čišćenja površina koje redovito dodiruju različite osobe", rekao je koautor studije Leo Poon sa Sveučilišta u Hong Kongu. Posebno treba voditi računa o higijeni površina koje je kontaminirala osoba oboljela od covida-19.

S ljudske se kože sve varijante koronavirusa u potpunosti inaktiviraju nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.