Obavijesti

News

Komentari 43

Bijela kuća šalje 1000 vojnih zdravstvenih radnika u bolnice

Bijela kuća šalje 1000 vojnih zdravstvenih radnika u bolnice

Dodatnih 1000 vojnih zdravstvenih djelatnika bit će raspoređeno u šest američkih saveznih država kako bi pomogli bolnicama koje su preopterećene porastom slučajeva covida-19 povezanih s omikronom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.53

Omikron postao dominantan u Njemačkoj

Omikron je postao dominantna varijanta koronavirusa u Njemačkoj i odgovoran je za 73,3 posto svih slučajeva u zemlji, za razliku od prošloga tjedna kada je njegov udio bio 44,3 posto, objavio je u četvrtak Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u tjednom izvještaju.

 Prema RKI-u, varijanta delta, koja je dugo bila dominantna, trenutno je odgovorna za samo 25,9 posto slučajeva.

“U nadolazećim tjednima očekujemo veliki porast broja zaraza varijantom omikron”, kazali su iz Instituta, te dodali da “prva istraživanja pokazuju manji udio hospitalizacija onih koji su u potpunosti cijepljeni, nego što je to bilo dok je prevladavala delta”.

Oko 72% njemačkog stanovništva cijepljeno je dvjema dozama, a 44% je primilo i treću.

Njemačka je u četvrtak zabilježila novi rekord u broju novozaraženih, čak 81 tisuću u jednome danu, zbog čega je vladin krizni stožer upozorio na moguću pojavu nedovoljnog kapaciteta sustava testiranja.

22.42

Vrhovni sud blokirao Bidenov nalog o obaveznom cijepljenju ili testiranju

Američki Vrhovni sud u četvrtak je blokirao plan predsjednika Joea Bidena o obaveznom cijepljenje ili redovitom testiranju za zaposlenike velikih tvrtki, no dopušta da njegova administracija nametne posebne uvjete za zdravstvene ustanove koje financiraju savezne vlasti.

Sud je odluku donio nakon što je u prošli petak saslušao usmene argumente u pravnoj bitci oko privremenih naloga koje su u studenom izdale dvije savezne agencije kako bi povećale stopu procijepljenosti na radnim mjestima u velikim tvrtkama, a koji obuhvaćaju 80 milijuna američkih radnika, i saveznim zdravstvenim ustanovama.

Sud, koji ima konzervativnu većinu, bio je podijeljen u oba slučaja. U prvom slučaju je šest sudaca glasalo za blokadu naloga o obaveznom cijepljenju ili testiranju na radnom mjestu, a u drugom slučaju je pet sudaca podržalo obvezu za zdravstvene radnike, dok je četiri bilo protiv. 

Liberalnoj većini se u drugom slučaju prudružilo dvoje sudaca iz konzervativnih redova, John Roberts i Brett Kavanaugh.

Obveza se odnosi na 10,3 milijuna radnika u 76.000 saveznih zdravstvenih ustanova.

Predsjednik Biden u rujnu je predstavio propise za povećanje stope cijepljenja odraslih kao način borbe protiv pandemije, koja je usmrtila više od 845.000 Amerikanaca i opteretila gospodarstvo.

21.14

Španjolska odobrila četvrtu dozu cjepiva samo za imunokompromitirane

Španjolska je u četvrtak odobrila četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 za ranjive skupine s imunokompromitirajućim stanjima, objavile su u četvrtak zdravstvene vlasti zemlje koja se suočava s valom omikron varijante covida-19usprkos činijenici da je cijepljeno čak 90,5 posto stanovništva starijeg od 12 godina.

Liječnici savjetuju četvrtu dozu cjepiva oboljelima od karcinoma, osobama na dijalizi i onima kojima su podvrgnuti transplantaciji te svima koji primaju imunosupresivne lijekove, ali ističu da između treće i četvrte doze mora proći pet mjeseci.

Za ostalo stanovništvo je treća doza sada dostupna i za mlade od 18 godina i starije, dok se do sada davala isključivo starijima od 40. Treća se doza također može primititi nakon pet mjeseci od druge doze.

Do sada je taj razmak iznosio šest mjeseci.

Među djecom od pet do 11 godina, barem jednu dozu cjepiva je primilo njih 38,5 posto.

Od početka pandemije u ožujku 2020. u Španjolskoj je zabilježeno 7,7 milijuna zaraženih, a umrlo je 90.508 ljudi.

17.41

U Brodsko-posavskoj županiji 322 novooboljele osobe, jedna umrla

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u četvrtak je potvrdio da su u protekla 24 sata 322 novooboljele osobe od covida-19, a jedna je osoba umrla, pozitivna na koronavirus.

Na području ove županije na bolničkom liječenju zbog covid infekcije su 42 osobe, među kojima je sedam na respiratoru. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 1.445 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji 105 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u četvrtak je potvrdio 105 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji od covida-19 ukupno je 635 oboljelih, od kojih su 23 osobe na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u županiji je obuhvaćeno 268 osoba.

16.44

Bijela kuća šalje 1000 vojnih zdravstvenih radnika u američke bolnice

Dodatnih 1000 vojnih zdravstvenih djelatnika bit će raspoređeno u šest američkih saveznih država kako bi pomogli bolnicama koje su preopterećene porastom slučajeva covida-19 povezanih s varijantom omikron, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Timovi u kojima je između sedam i 25 vojnih liječnika, sestara i drugog osoblja počet će pristizati u Michigan, New Jersey, New Mexico, New York, Ohio i Rhode Island sljedeći tjedan kako bi pomogli hitnoj pomoći i omogućili bolničkom osoblju da nastavi s njegom drugih bolesnika, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Biden će u 10:30 ujutro imati obraćanje po pitanju odgovora svoje administracije na covid-19, uz ministra obrane Lloyda Austina i čelnicu Savezne agencije za hitne situacije, Deanne Criswell.

"Zahtjev broj jedan je i dalje osoblje", rekla je Criswell CNN-u, dodavši da će druge savezne države vjerojatno trebati upošljavanje vojnih i drugih saveznih liječnika i sestara u borbi s covidom-19 i drugim bolestima, dok se omikron širi zemljom.

Bidenova administracija raspoređivala je savezne timove od srpnja u borbi protiv delta varijante. U prosincu, Biden je naredio Austinu da pripremi dodatnih 1000 pripadnika zdravstvenih snaga te je poslao više od 100 saveznih pripadnika medicinskog osoblja u Arizonu, Indianu, Michigan, New Hampshire, Vermont i Wisconsin. 

Broj hospitaliziranih osoba zaraženih covidom dosegnuo je vrhunac ovaj tjedan nakon što je u stalnom porastu od kraja prosinca, prema podacima Reutersa, dok je omikron preuzeo dominaciju od delte kao dominantna varijanta.

U prosjeku je prošli tjedan u SAD-u bilo 133.871 hospitalizacija s covidom, pokazuju podaci.

Porast je opteretio zdravstvene sustave i prisilio nekoliko saveznih država da otkažu operacije koje nisu hitne. Omikron ne samo da uzrokuje porast slučajeva, nego pogađa i djelatnike koji se izlažu virusu. 

Nekoliko saveznih država već je proglasilo izvanredno stanje u svrhu popuštanja propisa i oslobađanja sredstva za borbu s porastom zaraženih.

Dosad, 847.664 osoba umrlo je od covida u SAD-u, a ukupno je prijavljeno 63.268,225 slučajeva, dok pandemija ulazi u svoju treću godinu.

Komentari 43