Obavijesti

News

Komentari 53

On godinama skuplja starine i kaže: Antikviteti su moja droga

On godinama skuplja starine i kaže: Antikviteti su moja droga
6

Milenko (53) već 20 godina skuplja stare predmete. Tvrdi da ga je skupljanje antikviteta koštalo toliko da je za taj novac mogao kupiti dvije kuće u Zagrebu

VIDEO

Kada vidim nešto staro, nije bitno o čemu se radi, da li je ura, glazbena linija, stari radio prijamnik, glazbeni instrument i umjetnička slika to mene uzme i nemam mira dok ne dođem u posjed tog predmeta.

Objašnjava svoju strast Milenko Topić (53) iz Pleternice koji već dvadeset godina skuplja stare predmete. Tvrdi da ga je skupljanje antikviteta o kojima je ovisan kao o drogi koštalo toliko da je za taj novac mogao kupiti najmanje dvije kuće u Zagrebu. Sretan je što ima potporu obitelji i što ga supruga i kći razumiju, mada ponekada i sam pomisli da je toga puno donio kući. 

Starine je počeo sakupljati prije 20 godina kad je u Njemačkoj radio na renoviranju starih kuća. Tvrdi da su njegovi eksponati stari i po nekoliko stotina godina i svi su i dan danas u funkciji, rade isto kao i onda kada su napravljeni. U njegovoj kući svakih petnaestak minuta svojim zvukom oglasi se prelijepi sat, koji svojim zvukom podsjeća na zvuk crkvenih zvona, ali ne današnjih, elektronskih.

Imam predmeta starih i po 350 godina i svi oni rade poput ure koja je sva od drva, kotačići, kazaljke i još uvijek točno mjeri vrijeme. Moje slike, ulja na platnu, imaju barokne drvene okvire i stare su preko 300 godina rekao je Milenko. Cijela kolekcija nalazi se na nekoliko mjesta, jer nemoguće ih je imati sve u kući. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako je pod nadstrešnicom i jedna zaprežna kočija iz 1909. godine koja čeka proljeće i restauraciju. 

- Mislim da u svojoj kolekciji imam sve, ali ipak mi je želja da svemu dodam jedan stari traktor, po mogućnosti s metalnim kotačima, takav sam jedan vidio ali nisam mogao doći do njega. Jedan imam, ali nije to taj. Osim toga trenutno me najviše zanimaju stara dječja kolica, stariji čitatelji sjetiti će se onih dubokih drvenih kolica koja su imala manje kotače, pomalo su sličila na automobile bolide, a osim kolica želja mi je u svojoj kolekciji imati razne stare torbe - kaže Milenko koji ne može niti pobrojat koliko predmeta u svojoj neobično lijepoj kolekciji ima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1