Obavijesti

News

Komentari 7

On je slavonski Indiana Jones: Fali mu još templarski prsten...

On je slavonski Indiana Jones: Fali mu još templarski prsten...
8

Nuštranin Mirko Adžaga i prijatelji, posjeduju bogatu zbirku starih prstenova, a u Slavoniji su otkrili više od stotinjak rimskih objekata i srednjovjekovnih sela

VIDEO

Eno ih! Kud god prođu, za njima iskače prstenje! Ovim riječima župnik u Nuštru šaljivo komentira sumještanina Mirka Adžagu (44) svaki put kad ga vidi “naoružanog” detektorom metala i u društvu trojice članova nuštarske udruge ljubitelja i sakupljača starina Banovac - Domagoja Jovanića, Steve Gaunta i Vinka Adžage.

Ovi arheološki zanesenjaci su prije nekoliko dana u mjesnom Domu kulture izložili javnosti na uvid najveću privatnu zbirku srednjovjekovnog prstenja.

Štoviše, nijedan hrvatski muzej ne može se pohvaliti da u svojem fundusu ima toliko veliku zbirku prstenja iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća.

- Hrpa tog prstenja koje smo pronašli uništeno je oranjem od pluga, a našu izložbu pronađenih eksponata u Vinkovcima nazvali su ‘Spašena baština’. Može se slobodno reći da smo pronađeno prstenje nalazili u posljednji trenutak jer bi godinu kasnije već bilo polomljeno. Hvala Bogu što su u Vinkovcima u Gradskome muzeju ljudi normalni i što su njihovi konzervatori prepoznali naš rad i u nama vide suradnike - priča Mirko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za njega je sve što pronađe u zemlji neprocjenjivo jer nikad, tvrdi, nije ni pomislio financijski se okoristiti time.

- Najvažnije je i to treba istaknuti: ako bi se ovo prstenje prodalo, drugo ne bi izraslo iz zemlje.

Sve ovo prstenje je raritetno. Kontaktirao sam stručnjake iz Zagreba i Zadra te su mi potvrdili da je ovo definitivno najveća zbirka srednjovjekovnog prstenja u Hrvatskoj, pa i šire. Samo je pitanje vremena kad ćemo sva naša otkrića i ukoričiti. Natjecat ćemo se kod fondova da dobijemo novac. Naime, svaki prsten smo ‘odradili’ i pečatom i fotografijom. Ovo nisu rimski novčići, koji se mogu naći u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj. Ovo je hrvatska povijest prije dolaska Turaka na ovo područje - govori Mirko.

O arheologiji sanja od 10. godine, kad je na nekoj njivi našao brončano koplje, koje i danas čuva izloženo u Gradskome muzeju u Vinkovcima na izložbi “Spašena baština”. Krajnji cilj njega i njegovih prijatelja iz udruge Banovac je sve što su otkrili izložiti u obnovljenom dvorcu Khuen-Héderváryja u Nuštru.

Mirko Adžaga je s kolegama iz udruge Banovac pronašao i stotinjak srednjovjekovnih sela i rimskih objekata koji postoje zapisani samo u nekim dokumentima, a danas su na tim lokalitetima njive, poput Miholjanaca, Deškovaca, Vojvoda, Gata, Jordana, Torde... Pored prstenja i nakita, Mirko je kolekcionar i starog oružja, namještaja... A želja mu je da svoju kolekciju upotpuni prstenom kakav su imali templari dok su kroz Slavoniju putovali prema Jeruzalemu.

Templari u Hrvatskoj su se nazivali božjaci     

VRANA -  Oko 1169. im je sjedište bilo u Vrani gdje su od pape dobili samostan sv. Grgura.     

JAKA MREŽAU Senju, Zagrebu, Božjakovini, Našicama... imali su svoje kuće podružnice.

SAGRADILI DUBICUKao templarski posjed spominje je povelja izdana 1240. Uredili su je po svojim zakonima.    

SKRIVENO BLAGO Legenda kaže da su se našički templari skrivali u Starom gradu na obroncima Papuka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izraelski ministar obrane: Ratni kabinet odlučuje o odgovoru, sukob s Iranom nije gotov

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava
EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'
TRAŽI GA POLICIJA

EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'

Pretpostavljamo kako nije želio da ga itko pretekne, ne znamo što mu je bilo u glavi. Ubrzo nakon poziva kraj nas je projurila policija s upaljenom rotacijom u smjeru Senja, rekla je čitateljica za 24sata