Obavijesti

News

Komentari 7

On je slavonski Indiana Jones: Fali mu još templarski prsten...

On je slavonski Indiana Jones: Fali mu još templarski prsten...
8

Nuštranin Mirko Adžaga i prijatelji, posjeduju bogatu zbirku starih prstenova, a u Slavoniji su otkrili više od stotinjak rimskih objekata i srednjovjekovnih sela

VIDEO

Eno ih! Kud god prođu, za njima iskače prstenje! Ovim riječima župnik u Nuštru šaljivo komentira sumještanina Mirka Adžagu (44) svaki put kad ga vidi “naoružanog” detektorom metala i u društvu trojice članova nuštarske udruge ljubitelja i sakupljača starina Banovac - Domagoja Jovanića, Steve Gaunta i Vinka Adžage.

Ovi arheološki zanesenjaci su prije nekoliko dana u mjesnom Domu kulture izložili javnosti na uvid najveću privatnu zbirku srednjovjekovnog prstenja.

Štoviše, nijedan hrvatski muzej ne može se pohvaliti da u svojem fundusu ima toliko veliku zbirku prstenja iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća.

- Hrpa tog prstenja koje smo pronašli uništeno je oranjem od pluga, a našu izložbu pronađenih eksponata u Vinkovcima nazvali su ‘Spašena baština’. Može se slobodno reći da smo pronađeno prstenje nalazili u posljednji trenutak jer bi godinu kasnije već bilo polomljeno. Hvala Bogu što su u Vinkovcima u Gradskome muzeju ljudi normalni i što su njihovi konzervatori prepoznali naš rad i u nama vide suradnike - priča Mirko.

Za njega je sve što pronađe u zemlji neprocjenjivo jer nikad, tvrdi, nije ni pomislio financijski se okoristiti time.

- Najvažnije je i to treba istaknuti: ako bi se ovo prstenje prodalo, drugo ne bi izraslo iz zemlje.

Sve ovo prstenje je raritetno. Kontaktirao sam stručnjake iz Zagreba i Zadra te su mi potvrdili da je ovo definitivno najveća zbirka srednjovjekovnog prstenja u Hrvatskoj, pa i šire. Samo je pitanje vremena kad ćemo sva naša otkrića i ukoričiti. Natjecat ćemo se kod fondova da dobijemo novac. Naime, svaki prsten smo ‘odradili’ i pečatom i fotografijom. Ovo nisu rimski novčići, koji se mogu naći u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj. Ovo je hrvatska povijest prije dolaska Turaka na ovo područje - govori Mirko.

O arheologiji sanja od 10. godine, kad je na nekoj njivi našao brončano koplje, koje i danas čuva izloženo u Gradskome muzeju u Vinkovcima na izložbi “Spašena baština”. Krajnji cilj njega i njegovih prijatelja iz udruge Banovac je sve što su otkrili izložiti u obnovljenom dvorcu Khuen-Héderváryja u Nuštru.

Mirko Adžaga je s kolegama iz udruge Banovac pronašao i stotinjak srednjovjekovnih sela i rimskih objekata koji postoje zapisani samo u nekim dokumentima, a danas su na tim lokalitetima njive, poput Miholjanaca, Deškovaca, Vojvoda, Gata, Jordana, Torde... Pored prstenja i nakita, Mirko je kolekcionar i starog oružja, namještaja... A želja mu je da svoju kolekciju upotpuni prstenom kakav su imali templari dok su kroz Slavoniju putovali prema Jeruzalemu.

Templari u Hrvatskoj su se nazivali božjaci     

VRANA -  Oko 1169. im je sjedište bilo u Vrani gdje su od pape dobili samostan sv. Grgura.     

JAKA MREŽAU Senju, Zagrebu, Božjakovini, Našicama... imali su svoje kuće podružnice.

SAGRADILI DUBICUKao templarski posjed spominje je povelja izdana 1240. Uredili su je po svojim zakonima.    

SKRIVENO BLAGO Legenda kaže da su se našički templari skrivali u Starom gradu na obroncima Papuka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature