Obavijesti

News

Komentari 201

Oni ne zaslužuju svoje plaće: Varaju i na putnim troškovima

Oni ne zaslužuju svoje plaće: Varaju i na putnim troškovima
4

I dok se Sanaderu sudilo zbog korupcije, on je potpuno zakonito krajem prosinca 2011. od Sabora tražio potvrdu o trajanju mandata kako bi ostvario mirovinu

VIDEO

Koliko je nužno neprestano propitivati rad političke elite i trošenje novca iz proračuna jasno govore primjeri iz prošlosti. Iako smo bili u bizarnim situacijama, do danas iz svega očito nismo ništa naučili.

I dok se bivšem premijeru i nezavisnom zastupniku Ivi Sanaderu sudilo zbog korupcije, on je potpuno zakonito krajem prosinca 2011. godine od Sabora tražio potvrdu o trajanju mandata, a sve kako bi ostvario pravo na zastupničku mirovinu. Koristi li on to pravo, u Saboru ne znaju jer je to pitanje za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Ne treba zaboraviti ni slučaj Branimira Glavaša, koji je, bez obzira na to što je bio u bijegu i što je za njim Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu, za to vrijeme uredno primao plaću od oko 26.000 kuna. Glavaš je u svibnju 2009. bio nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a kako bi izbjegao zatvor, pobjegao je u BiH i pozvao se na dvojno državljanstvo. Prema zakonu, plaću je primao sve dok presuda nije postala pravomoćna.

Pravo na plaću prestalo mu je početkom lipnja 2010. Iako su i tada pojedini zastupnici upozoravali da je velika sramota za Sabor, ali i državu da bjegunac koji ne priznaje pravosudni poredak Hrvatske dobiva plaću iz proračuna, i to baš iz pozicije Sabora, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela, ništa se nije promijenilo. 

Nenad Stazić (SDP), tada u oporbi, predlagao je da se u zakon unese odredba po kojoj bi dužnosnici koji su nepravomoćno osuđeni na kaznu zatvora do pravomoćnosti presude plaću mogli podizati isključivo na blagajni državnog tijela koje im isplaćuje plaću. Od toga ni danas nema ništa.

- Nadam se da su ta sramotna vremena iza nas i da za tim više nema potrebe. Nadam se da u budućnosti takvih slučajeva više neće biti - rekao je Stazić, koji je danas jedan od potpredsjednika Sabora. I dok se Zoran Vinković (HDSSB) i danas zbog toga povlači po sudu, bivši HDZ-ov zastupnik Krešo Filipović prošao je lišo.

Filipović je tijekom 2009. na saborskoj blagajni pravdao putne troškove za dolazak na sjednice iako je koristio službeni, a ne privatni automobil. Od 11. siječnja do 1. listopada za putne troškove naplatio je 13.500 kuna, ali je novac vratio prije nego što je uhvaćen s prstima u pekmezu. Filipović je tvrdio da nije namjerno uzimao novac i da ga je vratio kad su mu pojasnili da se putni troškovi obračunavaju.

Za razliku od Filipovića, Vinković čeka da se pravno okonča njegov slučaj. Vinković je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora također dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom. Na taj je način Sabor oštetio za 17.000 kuna. Vratio je novac, a Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa kaznilo ga je s 10.000 kuna.

Vinković je u cijelom slučaju i pravomoćno osuđen, ali se žalio Vrhovnom sudu. U kojoj je fazi postupak, ne zna se. 

U medijima se pojavila i priča o bivšem saborskom zastupniku Nikoli Ivanišu. On je, prema pisanju Novog lista, neosnovano primao saborsku mirovinu od oko 14.000 kuna mjesečno. Navode da o tome svjedoči prijedlog Zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Rijeci, kojim se Ivanišu omogućava obročna otplata gotovo 140.000 kuna koje je neosnovano primao od siječnja 2008. do prosinca 2008. U tom periodu navodno je primao i liječničku plaću u svojoj poliklinici.

Ivaniš tvrdi da je bio žrtva načina na koji je napisano rješenje o preregistriranju njegove firme. Kazao je da je točno da je od siječnja 2008., kad mu je završio dvanaestogodišnji saborski mandat, otišao u mirovinu. Kao osnivač i Ordinacije Ivaniš i kasnije Poliklinike Ivaniš onamo je dolazio zbog brojnih pacijenata i povremeno obavljao i preglede, ali nije si kao vlasnik isplatio ni jednu plaću niti jedan honorar. Smatra da je hajka na njega počela zato što je kandidat PGS-a i koalicijskih stranaka za gradonačelnika Rijeke.

POGLEDAJTE KOLIKE PLAĆE IMAJU ZASTUPNICI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH