Obavijesti

News

Komentari 158

'Oni su krivi za smrt naše male Madine, a mi smo u zatvoru...'

'Oni su krivi za smrt naše male Madine, a mi smo u zatvoru...'
2

Kad su nam vratili njezino tijelo, bila je sva krvava, u istoj odjeći. Dijelovi mozga bili su joj po licu. Nitko je nije oprao. Ona je njima bila nitko i ništa. Meni je bila sestra, nama je bila sve, kroz suze priča Madinina sestra

VIDEO

Prišli smo hrvatskim policajcima i molili ih da ostanemo. Pokazali su nam prugu koja vodi natrag prema Srbiji, osvijetlili put i rekli da idemo, ispričala je novinarki HRT-a majka Madine Hussiny (6), djevojčice koju je pregazio vlak 21. studenog prošle godine. S obitelji malene Afganistanke, o čijoj su tragičnoj smrti pisali svjetski mediji, ekipa HRT-a ekskluzivno je razgovarala u Prihvatnom centru u Tovarniku, gdje su smješteni.

- Četiri dana nismo znali gdje je, gdje je njezino tijelo. Na kraju, kad su nam ga vratili, bila je sva krvava, u istoj odjeći u kojoj je poginula. Dijelovi mozga bili su joj po licu. Nitko je nije oprao. Ona je njima bila nitko i ništa. Meni je bila sestra, nama je bila sve - kroz suze pričala je Madinina sestra. U centru koji je zatvorenog tipa obitelj je nesretna.

- Mislili smo da će imati više poštovanja prema nama u Hrvatskoj, nego u Srbiji, no ovdje smo kao u zatvoru. Djeca plaču u kutu, boje se policije - kaže Madinina sestra.

Obitelj, čiji su članovi otac s dvije žene i jedanaestoro djece, u zatvorenim uvjetima nalazi se već 70 dana. U početku im je bilo posebno teško jer nisu imali prevoditelja, a jedino Madinina sestra govori engleski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imali smo liječnika, no nismo mu mogli objasniti što nas boli. Kako da nam onda pomogne - pitala se djevojka. Ne razumije zašto se prema njima ponašaju kao da su nešto skrivili.

- Mi nismo ništa krivi, oni su krivi za smrt Madine, a mi smo u zatvoru - ogorčeno je kazala majka djevojčice.

Ministar: Premjestit ćemo obitelj male Madine

Robert Anić

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u nedjelju gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića podsjetio je da se tragični događaj zbio na području Republike Srbije te da je srpska policija radila očevid, a srpsko odvjetništvo provodilo istragu. Dodao je da se obitelj još uvijek nalazi u Tovarniku jer je to centar za migrante kojima se ne može utvrditi identitet izgrađen novcem EU.

- Upravni sud u Osijeku donio je rješenje da tri osobe mogu napustiti tak centar, no oni to ne žele jer se ne žele razdvajati. Tim obiteljima je u različitim zemljama EU odbijen azil. Prijavljivali su se pod različitim imenima i prioritet je bio utvrditi njihov identitet - kazao je Božinović i dodao da će obitelj, iz humanitarnih razloga, vjerojatno smjestiti u neki od druga dva centra otvorenog tipa, najvjerojatnije u Kutinu i to vrlo brzo.

'Ne mogu isključiti eskalaciju problema s migrantima'

Ne isključuje eskalaciju situacije s migrantima iz BiH. Naime, njih 60-ak tisuća trenutno se nalazi u BiH i traži put do zapadne Europe. Na toj ruti, Hrvatska im je uglavnom samo tranzitna zemlja, tek rijetki odluče doista ostati ovdje.

- Ne mogu isključiti eskalaciju problema. Kad je bio prvi migrantski val, to je stavljano pod kontrolu reakcijom Turske. Ključ rješenje krize ne nalazi se u Hrvatskoj, niti uopće u Europi, već u Maloj Aziji - kazao je Božinović i ponovio tezu da Hrvatska može kontrolirati svoju granicu, što su i pokazali na granici sa Srbijom. 

- To je i jedan od razloga zašto se ruta prebacila u BiH - dodao je ministar. Otkrio je i da su potrošili sva sredstva iz EU fondova namijenjena opremanju granice, no zatražili su još sredstava te je uvjeren da će ih i dobiti.

'Ranjeni dječak je stabilno i izvan životne opasnoti'

Božinović je rekao kako je stabilno i izvan životne opasnosti dječak ozlijeđen u policijskog akciji zaustavljanja kombija s ilegalnim migrantima kod Srba. Dodao je kako će oporavak dječaka koji se liječi u bolnici u Klaićevoj trajati no, prema svim informacijama, ići će bolje nego što se možda i očekivalo.

Ministar je izrazio žaljenje zbog stradavanja dvoje djece, no opetuje kako je bila riječ o tome da su bili ugroženi životi policijskih službenika.

'A što da je u tom kombiju bio eksploziv?'

- Većina situacija rješava se bez uporabe vatrenog oružja, no ne i kada je ugrožen nečiji život - rekao je.

- Čak i da su na cesti bili postavljeni ježevi to bi pomoglo, jer je vozač kombija sišao s ceste i išao na policijsku službenicu, doveo je u opasnost njezin život - rekao je ministar, objašnjavajući da policijski službenici nisu znali da je u stražnjem dijelu kombija 29 ljudi. 

- Nitko nije znao sa sigurnošću što vozi u prtljažniku, mogao je biti eksploziv, zamislite što bi se dogodilo u Zagrebu ili nekom drugom gradu da je to bio slučaj - dodao je.

'Nadam se da nećemo podizati žice ili zidove'

- Čujem građane kako govore da su hrvatski policajci 2015. godine nosili djecu, a danas pucaju na djecu. To su isti ti ljudi, isti policajci, ali je situacija drugačija. Na dvije granice nalazi se žica. Nadamo se da nećemo biti u situaciji da moramo podizati žice ili zidove - kaže Božinović. Potvrdio je da planiraju proširiti kapacitete te da pripremaju još jedan centar za prihvat migranata. 

Kazao je i da migranti imaju velikih problema s integracijom. 

- Jednu veću skupinu poslali smo u Zadar. Imali smo ponudu lokalnog poduzetnika, koji ih je zaposlio. Djeca su krenula u školu, dvije obitelji počele raditi, no jedna od njih svejedno je otišla. Velik dio njih ne želi ostati ovdje. Vjerojatno misle da će im negdje drugdje biti bolje, ne znam - kaže Božinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu