Obavijesti

News

Komentari 25

Oni su krizni studentski tim: Traže svojim kolegama posao

Oni su krizni studentski tim:  Traže svojim kolegama posao
3

ZGRABITE PRILIKU Na varaždinskom fakultetu Katarina, Danijel i Iva organiziraju suradnju svojih kolega s 350 tvrtki i aktivno rade na razvoju njihovih karijera

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike koji djeluje pri Sveučilištu u Zagrebu, jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji ima organiziran Centar za podršku studentima i razvoj karijera.

Troje entuzijasta pomaže kolegama studentima obogatiti svoj život na fakultetu i proaktivno raditi na razvoju karijere kroz uključivanje u razna natjecanja, studentske udruge, projekte, aktivnosti. Ukazuju im na sve prilike koje im se pružaju. Katarina Pažur Aničić, Iva Ilisić i Danijel Dadović kroz svoj rad u centru trude se stvoriti platformu aktivne i bogate akademske i karijerne podrške mladima tijekom i nakon njihovog studija.

Marko Jurinec/PIXSELL

- Sve svoje aktivnosti dijelimo na tri temeljna stupa Centra: studente, poslodavce i alumnije. Trenutno surađujemo s preko 350 tvrtki iz cijele Hrvatske u koje naši studenti odlaze na praksu. Iznimno smo zadovoljni našim statistikama koje pokazuju da se preko 30 posto studenata zaposli upravo u tvrtkama u kojima su odradili obaveznu praksu na posljednjoj godini studija i to samo nekoliko mjeseci nakon završetka studija - kazuje Danijel Dadović, dodajući da se CPSRK-u mogu obratiti za pomoć svi studenti Fakulteta, ali i oni koji su već završili studij. 

Surađuju i s tvrtkama iz Austrije, Slovenije, Nizozemske, Danske, no prioritet su nam naše firme koje su u stalnoj potražnji za kvalitetnim IT kadrovima,kaže Dadović. U okviru Centra pokrenuli su i internetski portal na kojem tjedno objavljuju razne natječaje za posao i natjecanja te druge brojne prilike za studente kroz koje ih nastoje usmjeriti da budu proaktivni i samoinicijativni u planiranju vlastite karijere te osobnog i profesionalnog razvoja.

Marko Jurinec/PIXSELL

- Mjesečno imamo 60-ak različitih objava na portalu o raznim natječajima, poslovima, financiranjima projekata i slično. Iako smo u početku našeg osnivanja morali motivirati studente i smišljati kreativne načine poticanja na uključivanje u projekte i aktivnosti Centra, danas se mnogi samoinicijativno uključuju i žele surađivati s nama. Nedavno smo organizirali posjet dvjema uspješnim IT tvrtkama u Zagreb i bio je toliko veliki interes da nismo uspjeli ni povesti sve. Mnogi poslodavci dolaze i kod nas držati predavanja - kaže Danijel.

Popriličan je broj studenata koji su nesigurni u svoje znanje i sposobnosti, pa ih tročlani tim Centra potiče i podiže samopouzdanje, ohrabrujući ih na sudjelovanje u prilikama kojima si mogu obogatiti studentski život.

- S obzirom da smo mi koji vodimo ovaj Centar kao studenti bili proaktivni i sudjelovali na raznim studentskim natjecanjima i razmjenama od Kine i Tajvana do Amerike, svjesni smo mogućnosti koje stoje pred današnjim mladim ljudima te ih želimo potaknuti da ih iskoriste i sami kroje vlastitu budućnost. Prilika je mnogo samo ih treba iskoristiti i znati na koja se vrata mora pokucati, a mi studentima u tome pomažemo i usmjeravamo ih. Osim rada na internim projektima i aktivnostima, nastojimo koristiti i mogućnosti financiranja i umrežavanja koje se nude kroz EU fondove, vezano uz podršku studentima te suradnju s poslodavcima. Tako smo do sada bili partneri na projektu koji je provodilo Sveučilište u Zagrebu, surađivali na projektu s timom Sveučilišta u Ljubljani, a i trenutno imamo nekoliko projekata u pripremi - kaže Katarina Pažur Aničić, dodajući da je Centar u protekle dvije godine bio zadužen za organiziranje predstavljanja Fakulteta na Smotri Sveučilišta, gdje su kroz aktivan angažman i rad svojih studenata osvojili nagrade za originalnost u predstavljanju i za pristupačnost. 

Marko Jurinec/PIXSELL

U okviru rada Centra izrađuju i različite publikacije, kao što su vodiči za maturante i brucoše, a u pripremi je i vodič za diplomante koji će sadržavati konkretne smjernice studentima za „preživljavanje“ prilikom izlaska na tržište rada. Troje djelatnika CPSRK-a, koji su ujedno zaposlenici FOI-a, ističu da imaju veliku potporu Uprave Fakulteta koja u svakom pogledu, a posebice financijski podupire daljnji razvoj njihovih ideja i aktivnosti.

Kao jedna u nizu aktivnosti Centra, Tehnološko - inovacijski centar Međimurje i CPSRK FOI organizirali su “Info dan - Kako do željenog radnog mjesta nakon diplome?“ U okviru Info dana, predstavljen je projekt Crowd storming s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca kroz uključivanje studenata u rad na projektnim zadacima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora