Obavijesti

News

Komentari 289

Oni su na listi za otpis: Zoki više ne želi Marasa ni Hajdaša

Oni su na listi za otpis: Zoki više ne želi Marasa ni Hajdaša
7

Tajna lista otpisanih: Svi su očekivali da će predsjednik 
SDP-a morati predati šefovsku palicu, no birači su
 mu fotelju osigurali, a on sada radi 'popis otpisanih'

VIDEO

Predsjednik SDP-a šutke radi na preraspodjeli unutarstranačkih snaga. Zorana Milanovića stranački kolege su do prije godinu dana zvali vukom samotnjakom, no sad radi na čoporu, gdje mu s desna sjedi Branko Grčić.

Izborna noć višestruko je bila značajna za hrvatsku političku scenu. Osim što se iščekivao pobjednik, mjerilo nezadovoljstvo birača, zbrajali se mandati te se oštrilo oko na karti Hrvatske koja se čas plavila, a čas crvenila, i to ne zbog temperaturnog studenskog šoka, napeto se iščekivalo tko će od šefova HDZ-a i SDP-a morati na kraju kapitulirati i unutar same stranke. Iako s tri mandata bolji, Tomislavu Karamarku se prije smiješi smjena nego Zoranu Milanoviću. Nitko nije vjerovao, pa ni sami SDP-ovci, da su im birači oprostili mnoge propuste unutar trogodišnjeg mandata. 

Prema toj računici, ispada da im je uvelike pomogao jednogodišnji ministar financija Boris Lalovac, danas znan kao “najsretniji čovjek na svijetu”. Najsretniji je jer se jedini u mlađoj hrvatskoj povijesti odupro bankarima i uspio ih natjerati da isprave nepravdu vezanu za kontaminirani kredit u švicarskim francima. Ipak, Lalovac nije Milanovićeva desna ruka, ali se nalazi u krugu šefovih ljudi od povjerenja. 

Milanovićev ministar financija u potpunoj je suprotnosti političarima na koje su navikli naši birači. Spada u mlađe političke generacije, radni vijek do ulaska u ministarstvo proveo je u privatnom sektoru “među običnim pukom”, zanimaju ga male ljudske sudbine i želi ih mijenjati nabolje, a ne poginje glavu pred stranačkim lobijima, pa ni šefom. Na početku mandata ušao je u rat sa svim ministrima jer nisu htjeli rezati svoje proračune. Po tom opisu Milanović bi ga se prije odmah riješio jer su mu građani naklonjeniji nego šefu. No s obzirom na to da mu je Lalovac do sada donio samo “dobro”, a ne gura se u ni jedan stranački red, predsjednik SDP-a drži ga u bliskom krugu. Jedan od visoko pozicioniranih SDP-ovaca nam je prepričao što je Lalovac poručio kolegama kad su mu imputirali što da govori na skupovima.

- Uzrujao se i rekao: ‘Halo, ljudi, ja mogu govoriti samo ono što i kako mislim. Nisam vam ja Maras”. Tako im je odbrusio pod cijenu da ne bude na listama - otkrio nam je visokopozicionirani SDP-ovac

Gordan Maras, koji je spomenut, godinama se uzdizao uz šefove stranke i dogurao do ministarske fotelje. No kako stvari sad stoje, drugu fotelju, i sve da SDP osigura većinu za sastavljanje nove vlade, neće vidjeti. Marasu je SDP u izbornoj noći zabranio javne istupe. Do tada je slovio za prvog šefova podanika, ministra koji je poput pit bulla skakao kad bi šef to zatražio. Ovoga puta morao je šutke sjediti. Glavi razlog je bio zadnji Marasov gaf kojim je naštetio ugledu stranke.

- Stavom o generalu Damiru Krstičeviću prelio je čašu strpljenja. Maras je time okončao svoju karijeru i zapečatio si sudbinu - kaže nam sugovornik iz SDP-a.

Iz “prve Milanovićeve lige” ispast će, prema riječima uglednih SDP-ovaca, i dosadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Do sada se činilo da nema te tektonske sile koja može poljuljati povjerenje koje uživa kod šefa. Sjećamo se samo onog putovanja na Bali gdje se ministru zamjeralo što uz suradnice putuje prema takvim destinacijama dok Hrvatska grca u dugovima. Glavno pitanje se uvijek postavlja što od tih zvaničnih putovanja na koja se “mora” ići ima zemlja? No na stranu veslom kojim je Milanović tjerao Jakovinu na tu “ekskurziju”, oprostio mu je i puno veće propuste, poput sukoba interesa zbog tvrtke na koju je zaboravio da ima, kao i njezine dugove. No ipak više ga ne gleda kao mogućeg suradnika. 

Na listi otpisanih našao se i Siniša Hajdaš Dončić. Medijima su se provlačile milijunske afere, no s obzirom na to da iste nisu ništa do sada stajale bivšeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmetu, teško je bilo očekivati da će foteljom platiti Siniša Hajdaš Dončić.

U možebitnoj budućoj vladi Zorana Milanovića, prema svjedočenju dobro upućenih SDP-ovaca, neće biti mjesta niti za Miranda Mrsića. U SDP-u nam kažu kako tome nije kumovao njegov način vođenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava nego unutarstranačke simpatije na koje su svi zaboravili zbog parlamentarnih izbora. Nije tajna da Davor Bernardić ne uživa veliko povjerenje šefa, no koliko je daleko od uzdanika najbolje govore sljedeće tvrdnje njegovih kolega.

- Bero nema šanse ni da se kandidira za gradonačelnika. Koliko znamo iz dosadašnjih stajališta, Zoran bi i na tom mjestu najradije vidio Dragu Prgometa. Pitanje je što će se sve odigrati u ovo postizborno vrijeme, no činjenica je da ovaj podatak najbolje govori koliko na Beru ne računa - kaže nam SDP-ovac. 

Na listi nepoželjnih pak našao se gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Kako bi izbjegli razne špekulacije u SDP-u su prije izbora naveli da na listama neće biti gradonačelnika velikih gradova. Međutim SDP-ovci s kojima smo razgovarali nam pojašnjavaju kako je odnos između Milanovića i Baldasara sasvim druge (ne)prirode. Razlika između liste otpisanih i nepoželjnih je ta što otpisani i dalje mogu biti poželjni za određene unutarstranačke potrebe, a nepoželjni ni tada. 

Jedan od njih je i Davorko Vidović. Milanović i Vidović su imali mnogo okršaja, a nakon svih uvreda i sukoba, pokazalo se da kada šef ponudi neku finu fotelju i okorjeli protivnici postaju poslušnici. Tako se Vidović pokorio šefu kada ga je on pitao bi li kandidirao za nasljednika Marine Lovrić Merzel na mjestu župana Sisačko-moslavačke županije. Tada smo pisali da je potpisao ugovor s vragom. Na kraju se očito vratio o u propale podaničke vode s još gorom knedlom u grlu. Iako je SDP kritiziran jer nije imao dovoljno žena na izborim listama, ima ih na listama nepoželjnih. Godinama ondje prednjači Željka Antunović. 2016. ona može proslaviti desetljeće provedeno među nepoželjnima otkako se u stranci postavila kao najveća kritičarka Zorana Milanovića. Uz ovu ekipu dugo je stajao i Antun Vujić, no za njega su se u zadnje vrijeme stvari na unutarstranačkoj sceni počele polako mijenjati. 

Oni koji više neće sigurno biti na nikakvih slavnim listama su izbačeni SDP-ovci. I među njima ima dama. Jedna je Mirela Holy koja se ovoga puta neće naći u saborskim klupama s novopečenom strankom ORaH, a druga je Aleksandra Kolarić koja je javno kritizirala premijera u slučaju Lex Perković. Moramo se prisjetiti i Zorana Vinkovića, gradonačelnika Đakova. Njega su izbacili 2010. iz SDP-a jer nije htio raskinuti koaliciju s HDSSB-om. Zanimljivo, HDSSB izgleda više ne smeta Milanoviću, štoviše navodno bi ga rado za partnera odnosno podršku u saborskim klupama.

Obzirom da su u tijeku pregovori svih s Mostom i Mosta sa svima nepoželjno je SDP-ovcima otkrivati koje su njihove taktike. No to im nije teško skrivati jer jedini koji zna što će i kako je sam predsjednik stranke. Ono što je do njegovih, nazovimo ih, uzdanika došlo je da će bez fotelja ostati i neki dosadašnji ministri koji mu se nisu zamjerili. Kažu da je riječ o “višoj sili”.

- Ma što u Mostu govorili, logično je da ako žele mijenjati stvari u Hrvatskoj moraju sudjelovati u izvršnoj vlasti. Drugim riječima, ma kako “ne željeli” fotelje nego samo reforme, u neke od njih bi trebali sjesti. Zbog toga vjerujem da je šef u svojim nekim kalkulacijama ostavio prostor za glavna mjesta u Ministarstvu zdravlja i pravosuđa. To sigurno nije sve, ali ovo su neka od njih - kaže nam visokopozicionirani SDP-ovac. 

Po toj računici s ministarskim funkcijama bi se mogli pozdraviti Siniša Varga i Orsat Miljenić. Ne treba zaboraviti da će SDP-u za slaganje većine biti potrebni i glasovi drugih zastupnika pa će tako svoju uspješnu turističku fotelju nastaviti Darko Lorencin.

- To mjesto nužno nosi uspjeh jer turizam gotovo sam po sebi cvjeta - zaključuje SDP-ovac.

U novoj vladi dolinom suza

Siniša Hajdaš Dončić u kampanji se slikao na autoputu nalik na predizborni plakat gdje su napisali da skretanje u desno znači put ‘doline suza’. Onuda će možda Hajdaš ako Milanović sastavi vladu.

Patrik Macek/PIXSELL

Čeka drugog doktora

Siniša Varga uspio je u kratkom roku postati nepopularan ministar i više se gledalo gdje skija nego što radi. Nije se ničim posebno zamjerio šefu, nego ta fotelja je namijenjena drugom liječniku.

Robert Anić/Pixsell

Opasan mu je unutar SDP-a

Mirando Mrsić stara je SDP-ova garda koji nikada nije bio pretjerano naklonjen Milanovićevoj struji. Milanović zazire od njegove prividne neutralnosti pa bi ga sad radije držao podalje.

Marko Prpić/PIXSELL

Gafovi došli na naplatu

Tihomir Jakovina preživio je sve afere zahvaljujući naklonosti šefa Vlade. Bude li Milanović u prilici opet sastavljati Vladu, SDP-ovci tvrde da u njoj za Jakovinu neće biti mjesta.

Anto Magzan/Pixsell

Marasu ovo najteže pada

Gordan Maras slovio je za šefovog pit bula. Gdje je šef pogledao on bi skočio. Ipak, ni to mu nije pomoglo da nastavi uživati povjerenje zbog javnih gafova u kojima ga šef nije mogao ‘pokriti’.

Marko Jurinec/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"