News

Komentari 2

Oni su 'rođeni' načelnici: Imali su vlast u rukama čak 28 godina

Oni su 'rođeni' načelnici: Imali su vlast u rukama čak 28 godina

MOĆNICI Među petoricom najdugovječnijih načelnika Slavonije, trojica su osvojili mandate na nedavnim lokalnim izborima i osigurali si još četiri godine šefovanja u svojim općinama

Od ustrojstva Hrvatske i njezine podjele na 428 općina, od prvih izbora koji su bili 1993. godine, 23 načelnika općina su u svom uzastopnom načelničkome mandatu, 28 godina. Iz HDZ-a ih je 20, od toga ih je pet u Slavoniji.

Na tek održanim izborima neki su od njih osvojili i svoj osmi mandat, a neki su konačno i zamijenjeni novim mladim čelnicima i drugim strankama. Na čelu svojih općina u Slavoniji su Zoran Kovačević iz Koške, Zdravko Mandić iz Brestovca, Ivo Zelić iz Petrijevaca, Jakša Šestić iz Drenovaca i Andrija Draganić iz Jarmine.

Pobjeda za 24 glasa više 

Među njima ima onih koji su od svojih općina napravili gospodarsko čudo, u njima razvili i proširili sve što se dalo i moglo, povećali općinske proračune, a i broj stanovnika, no ima i onih čiji su rezultati puno slabiji, stanovništvo se iseljava i ništa se bitno za mještane u tim mjestima nije promijenilo, ali su ipak na svakim izborima glasali za istog načelnika.

Na nedavno održanim izborima bez načelničkog mjesta, nakon 28 godina, ostali su Jakša Šestić iz Drenovaca i Andrija Draganić iz Jarmine, čija je pozicija zanimljiva i stoga što njegova općina čini samo jedno selo - Jarminu i oko 2300 stanovnika. Kao protukandidat mu se pojavio nezavisni Goran Ileković, koji je Andriju pobijedio s 24 glasa više i postao čelnik.

Šestić iz Drenovaca je na ranijim izborima bio jedini kandidat, a ovoga puta kao protukandidata imao je Josipa Nasurovića, kandidata grupe birača, koji je osvojio 215 glasova više, iako je Šestić imao podršku HKS-a i HSS-a. Upravo su Drenovci jedna od najnerazvijenijih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji sa svega 5000 stanovnika jer mladi odlaze i 40 posto kuća je prazno, javnih servisa baš i nema, no načelnik je sebi dodijelio neto plaću od 14 tisuća kuna, što se vidjelo iz Registra državnih službenika 2019. godine.

Pola života je načelnik 

U predizbornoj kampanji nije mu se svidjelo što ga je Nasurović javno prozvao pa mu je poručio citat iz Biblije: “Tko se mača laća, od mača će i poginuti”. Na svojoj načelničkoj poziciji s 56 posto glasačke potpore u Koški ostao je Zoran Kovačević, koji je sa svojih 55 godina pola života načelnik. On je jednako dugovječan i predsjednik osječke Hrvatske gospodarske komore jer je i na toj poziciji isto u sedmome mandatu. Koška ima oko 4000 stanovnika i jedna je od razvijenijih u Osječko-baranjskoj županiji, zbog čega ga mještani i nadalje nagrađuju čelničkim statusom.

Zdravko Mandić iz Brestovca u Požeško-slavonskoj županiji bio je 1993. godine najmlađi načelnik općine u Hrvatskoj. Dobitnik je posebnog priznanja Udruge općina RH jer je svojim neprestanim radom i zalaganjem od općine s 400 tisuća kuna proračuna napravio iznimno razvijen kraj sa sedam milijuna kuna proračunom. Njegova općina ima puno naselja i najveća je u županiji. Bez problema je dobio novi, osmi mandat, jer mještani znaju da će i dalje napredovati s njim.

Na svojoj načelničkoj poziciji ostao je Ivo Zelić iz Petrijevaca, nedaleko od Osijeka, koji je izbore dobio doslovce sa 772 glasa, dok općina ima 2287 glasača. Njegov protukandidat Mario Raič dobio je 331 glas.

Najčitaniji članci