Obavijesti

News

Komentari 30

Oni su slatki, ali i opasni: Šire se Hrvatskom i prijete svemu

Oni su slatki, ali i opasni: Šire se Hrvatskom i prijete svemu
6

Stvaraju probleme: Na popisu opasnih su i rak koji prenosi račju kugu, napuhača koja je otrovna, kornjače koje nam izjedaju žabe, alga koja guši Jadran...

VIDEO

Američki mramorni rakovi česti su stanovnici kućnih akvarija. Nekom je dosadio i izbacio ga je u jezero Šoderica kod Koprivnice. Razmnožio se i postao problem za cijelu državu.

To je samo jedna od 23 vrste životinja i 14 vrsta biljaka koje su se prije 10-ak dana našle na crnoj listi Europske unije. Postali su toliko invazivni da ugrožavaju autohtone životinjske vrste.

Prema zadnjim podacima, borba s njima, ali i prevencija useljavanja drugih vrsta, zemlje Europe godišnje košta gotovo 90 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao neprijatelj broj jedan istaknut je tigrasti komarac. Osim što je agresivniji od domaćih vrsta krvopija, prenosi i opasni zika virus. Za većinu tih problema odgovorni su isključivo ljudi. Tako se velikim uvozom voća i povrća iz Španjolske proširio španjolski puž golać. Puno bolje podnosi sušu, otporniji je od drugih i hermafrodit je - ima i muške i ženske spolne organe.

Druge, pak, vrste, kao što je alga kaulerpa taksifolia, došla je uz pomoć brodova. Brzo se razmnožila u Jadranu i doslovno počela gušiti domaće morsko bilje.

U našem moru sve je češći gost riba srebrnopruga napuhača. Dubrovačkim ribarima se sve češće upliće u mreže. Obzirom da je jako otrovna, smije ju se primiti isključivo u debelim rukavicama.

Od ostalih vrsta s popisa biolozi su u Hrvatskoj pronašli i mungose koje su naselili po otocima zbog borbe sa zmijama. Lijepa naša svidjela se i nutrijama, velikim glodavcima koje su prije uzgajali zbog krzna, piše Državni zavod za zaštitu prirode.

Probleme stvara i 500.000 rakuna koji haraju Europom.

Racoon

Prema njemačkim medijima, za njihovo razmnožavanje krivi su nacisti koji su ih 40-ih godina pustili na slobodu. Brzo su se uspjeli razmnožiti.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a