News

Komentari 78

'Opasne su': Lovci će smjeti masovno ubijati divlje svinje...

Kao posljedice povećanog brojnog stanja su sve veće štete na poljoprivrednim kulturama i širenje areala predmetne divljači i ulasci u naseljena mjesta u potrazi za hranom...

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je ukinuti lovostaj na divlje svinje koji je, inače, vrijedio od veljače do kraja lipnja. Navode kako je izmjena pravilnika neophodna zbog povećanja broja divljih svinja na području cijele Hrvatske, ali i "promjene biologije":

- Dolazi do pojavnosti dvostrukog „prašenja“ (dva legla mladunaca) u tijeku jedne godine, nastale kao posljedica povoljnijih klimatskih promjena, lakšoj dostupnosti hrane i djelomično genetskom "zagađenju" uzrokovanim ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata, kojom prilikom su se napuštene domaće svinje križale s divljima, navodi ministarstvo i dodaje:

Sve navedeno uzrokovalo je povećan prirast navedene vrste divljači. Kao posljedice povećanog brojnog stanja su sve veće štete na poljoprivrednim kulturama i širenje areala predmetne divljači i ulasci u naseljena mjesta u potrazi za hranom, prilikom čega divljač pokazuje manji strah od čovjeka. 

I konačno, povećanje brojnog stanja vrste divljači svinja divlja predstavlja potencijalu ugrozu biološke raznolikosti i brojnog stanja ostalih vrsta divljači i životinja. Predložena izmjena trebala bi doprinijeti smanjivanju ukupnog broja divljih svinja zbog povećane aktivnosti lovaca. 

Najčitaniji članci