Obavijesti

News

Komentari 121

Opasni Trumpov 'rat': Milijuni radnih mjesta ovise o Meksiku

Opasni Trumpov 'rat': Milijuni radnih mjesta ovise o Meksiku
1

Poznato je da Trump ne simpatizira Meksikance i želi sagraditi zid na granici. SAD Meksiku prodaje robe i usluge vrijednosti koja premašuje 230 milijardi dolara na godinu...

VIDEO

U sporu sa snažnim sjevernim susjedom, Meksiko je taj koji ima mnogo više za izgubiti, no on ipak raspolaže polugama kojima se može koristiti odluči li američki predsjednik Donald Trump prisiliti susjednu državu da plati gradnju zida duž zajedničke granice.

UVOZ: Meksiko je druga najveća zemlja uvoznica američke robe iza Kanade, a ispred Kine. Iako Sjedinjene Države imaju trgovinski deficit od 60 milijarda dolara s Meksikom, one južnome susjedu prodaju robe i usluga vrijednosti koja premašuje 230 milijarda dolara na godinu.

RADNA MJESTA: Šest milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama ovisi o trgovini s Meksikom. Oko 40 posto dijelova u meksičkim proizvodima izvezenih u Sjedinjene Države zapravo dolazi iz SAD-a te se vraća u tu zemlju preoblikovano.

U dvije granične savezne američke države a to su Kalifornija i Teksas, više od milijun radnih mjesta u velikoj mjeri ovisi o trgovini s Meksikom. U Kaliforniji je to 692 tisuće radnih mjesta a u Teksasu 463 tisuće radnih mjesta.
Sam Detroit izvozi u Meksiko 10,9 milijarde dolara u automobilima i autodijelovima.

Trgovinska komora SAD-a kaže da je njihova procjena da je čak 14 milijuna američkih radnih mjesta povezano u trgovini sa južnim susjedima. Stoga, smatraju neki analitičari, trgovina s Meksikom je daleko više korisna za SAD i za milijune Amerikanaca.

PARTNERSTVO: Meksiko je bitan za nekoliko američkih država, posebno za one duž zajedničke granice. Meksiko je prva država uvoznica proizvoda iz Teksasa, Arizone i Kalifornije. Također je država koja kupuje najviše svinjetine, slatkog kukuruza i fruktoze iz SAD-a.

Trgovinski odnos SAD-a i Meksika je jedinstven u svijetu jer postoji tzv "podjela proizvodnje". Čak 40 posto sadržaja koji SAD uvozi iz meksika je zapravo proizvedeno u SAD-u.. To znači da 40 centi od svakog dolara potrošen na uvoz iz Meksika vraća se u SAD. A to je deset puta više nego u slučaju sa Kinom

IZRUČENJA: Meksiko surađuje sa SAD-om u borbi protiv kartela droge i drugim pravosudnim pitanjima. Od 2000. do 2015. izručio je više od 900 ljudi koje je tražio SAD. Najpoznatiji je narkobos Joaquin "El Chapo" Guzman, vođa kartela Sinaloa izručen je prošli tjedan, dan prije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa. 

DEPORTACIJE: Zajednička granica duga je gotovo 3200 kilometara i Meksiko pomaže smanjiti pritisak ilegalnih migranata koji žele doseliti u SAD. Lani je Meksiko deportirao 165.000 stanovnika iz Srednje Amerike prije nego što su oni stigli do američke granice. 

KINA: Meksiko ima dobre veze s Kinom, državom koja godinama nastoji povećati svoj utjecaj u Latinskoj Americi, a s kojom je Trump također pogoršao odnose. Meksiko bi se mogao približiti Kini kako bi nadoknadio gubitak u poslovima sa SAD-om.

KRIZA: Ako bi SAD previše gospodarski pritiskao Meksiko carinjenjem meksičkih proizvoda i kažnjavanjem američkih tvrtki koje ulažu u Meksiko, mogao bi potaknuti gospodarsku krizu.

Masovne deportacije Meksikanaca koji sada žive u SAD-u zaoštrile bi socijalnu krizu, a u interesu je SAD-a da ima stabilno susjedstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela