Obavijesti

News

Komentari 60

Operacije promjene spola: Svi žele sebe 'srediti' u Beogradu

Operacije promjene spola: Svi žele sebe 'srediti' u Beogradu
1

Svake godine stotinjak pacijenata diljem svijeta posjećuje beogradski Centar za genitalnu rekonstruktivnu kirurgiju kako bi promijenili spol. Dolaze iz Japana, Brazila, Južne Afrike, ali čak i iz SAD-a

VIDEO

U zemlji gdje parade homoseksualaca moraju se održavati pod strogim mjerama osiguranja, u zemlji gdje gotovo polovica stanovništva vjeruje da je homoseksualnost bolest, nalaze se neki od najpoznatijih centara za operacije promjene spola. Riječ je o našem istočnom susjedu, Srbiji.

Kako piše AFP, ljudi putuju iz brojnih država svijetu Beograd kako bi prošli kompleksne operacije promjene spola i to po znatno nižim cijenama.

Jedan talijanski pacijent pristao je razgovarati s reporterima i ispričati kako se odlučio na odlazak u Srbiju. Svoju tranziciju u muškarca počeo je prije 14 godina. U međuvremenu je posjetio Belgiju, Veliku Britaniju i Njemačku u potrazi za najboljom klinikom za operaciju. Na kraju se 38-godišnji anesteziolog odlučio na beogradski Centar za genitalnu rekonstruktivnu kirurgiju.

Na čelu Centra je Miroslav Đorđević, kirurg i profesor urologije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jako puno sam istraživao i kontaktirao sam mnoge centre. Otkrio sam da su gotovo svi učili od profesora Đorđevića i zato sam htio otići na izvor njihovog znanja - ispričao je anonimni pacijent za AFP.

Đorđević kaže da svake godine stotinjak pacijenata diljem svijeta posjećuje njegov centar kako bi promijenili spol. Dolaze iz Japana, Brazila, Južne Afrike, ali čak i iz SAD-a. Još dvadesetak pacijenata mu dođe iz država bivše Jugoslavije svake godine.

Kaže da 85% njegovih pacijenata traži operacije pretvaranja žene u muškarca što je znatno kompleksniji zahvat nego obrnuti. Zanimljivo je i da Srbija nije pretjerano popularna kao destinacija za medicinske turiste.

- Nitko ne dolazi zbog žučnog kamenca, iako je kod nas liječenje pet puta jeftinije nego u Njemačkoj - kaže Đorđević.

U njegov centar pacijenti dolaze zato što je jedan od dvadesetak centara u svijetu koji može transformirati ženu u muškaraca. Osim toga, jedinstveni su zato što sve rade u jednom procesu.

- Istovremeno uklanjamo grudi, uklanjamo ženske genitalije i operaciju završavamo izradom neofalusa - ispričao je Đorđević.

On kaže da pacijenti ne dolaze u Srbiju samo zato što su operacije jeftine, iako je onaj talijanski pacijent platio čitavu operaciju 15.000 eura, a u Velikoj Britaniji takva operacija košta oko 60.000 eura.

Londonski urolog David Ralph kaže da niži troškovi bolničkog smještaja ruše cijene operacija, ali slaže se da na kraju krajeva, pacijenti dobiju ono što žele. Srpski uspjeh u ovoj niši još više iznenađuje kada se vidi koliko policije osigurava gay paradu svake godine. Zbog prosvjeda i napada na okupljene, tri godine su beogradske vlasti zabranjivale takve parade.

Talijanski pacijent ispričao je da nije imao pojma o razini predrasuda koje postoje u Srbiji, ali da mu je lakše da je pronašao mjesto gdje će uspješno provesti svoju operaciju.

- Pravo je opuštenje napokon biti na kraju transformacije - rekao je on.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje