Obavijesti

News

Komentari 60

Operirali mu srce kroz prepone: Boži (16) su darovali novi život

Operirali mu srce kroz prepone: Boži (16) su darovali novi život
2

Operirali srce: Božo Šaravinja (16) rodio se sa srčanom manom. Bez da su mu otvorili prsni koš, liječnici KBC-a Rijeka operirali su mu srce kroz prepone

VIDEO

Ovo nam je najbolji božićni poklon ikad, prilika za novi, bezbrižan život.  Sad će nam sin moći napokon raditi sve ono što je htio, a nije mogao prije, poput treniranja kao i njegovi prijatelji, trčanja na tjelesnom, skakanja u more te konačno i otići kod zubara bez da prije popije antibiotik, što je prije bilo obavezno, rekli su uzbuđeni Marija i Ante Šaravinja, roditelji Bože koji će 23. prosinca napuniti 17 godina, a koji je jedan od petero prvih pacijenata koji su ovaj tjedan u KBC-u Rijeka operirani novom metodom liječenja srčane mane kod djece. .

'Oduševljeni smo što je naš sin dobio ovu priliku'

- Srećom, sin nam je jako discipliniran pa je na sve pazio, ali je uistinu naporno tako živjeti i ovo je velika olakšica za sve nas jer smo sve ove godine strahovali i živjeli u grču. Naravno da smo kao roditelji malo bili i u strahu hoće li sve dobro proći, ali i oduševljeni što je Božo dobio ovu priliku i jedva smo čekali ovaj dan, sve je dobro prošlo i presretni smo. Liječnici i osoblje bolnice su divni, jako smo ugodno iznenađeni ljubaznošću i profesionalnošću svih i od srca im veliko hvala - govore roditelji.

Godišnje se s ovakvim defektom rodi oko stotinjak djece

Naime, mladi gimnazijalac od rođenja se bori sa ventrikulskim septalnim defektom tj. jednom od najčešćih prirođenih srčanih mana koji obuhvaća defekt mišićnog i membranskog sloja srčanog zida između dviju klijetki, kod kojeg miješanje krvi predstavlja veliku opasnost za zdravlje. Godišnje se s ovakvim defektom rodi oko stotinjak djece, a mladi Mostarac jedan je od prvih pacijenata kojemu je medicinski tim KBC-a Rijeka, na čelu s intervencijskim kardiologom riječke Klinike za pedijatriju dr. Nevenom Čače, uz pomoć stručnjaka iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu, prvi put u Hrvatskoj perkatnim putem zatvorio ventrikulski septalni defekt. 

Do srca preko prepona

- Glavna razlika između prijašnje i ove metode uklanjanja ove vrste srčanog defekta jest što se kod ove operacije ne otvara prsni koš već putem preponskih vena i arterija dolazimo do srca sa raznim kateterima i žicama te tamo ostavljamo jedan zatvarač s kojim začepimo defekt u pregradi između dvije klijetke. Time je naravno zahtjev puno lakši i poštedniji za dijete odnosno čovjeka. Također, anestezija koja se koristi puno je plića, što znači da je potrošnja lijekova manja i zahvat traje dva do tri sata (za razliku od kardiokirurškog zahvata koji traje četiri do pet sati) - objašnjava dr. Čače. 

Operacijom perkutanim putem, uz pomoć katetera izbjegava se klasični kardiokirurški zahvat i bitno smanjuju komplikacije kao i dužina oporavka. 

'Može nastaviti s normalnim životom...'

- Kada je kod novorođene djece ovaj defekt jako veliki onda su ona spriječena normalno napredovati, disati i dobivati na težini i takva djeca moraju biti operirana unutar godinu dana od rođenja. Djeca s malo blažim oblikom ovog defekta mogu počekati operaciju, no znaju imati česte respiratorne infekte, zaduhu pri naporu, teško podnose uzbrdice i stepenice i to je razlog zašto se u konačnici moraju operirati. Naravno da u konačnici, ukoliko taj defekt ne zatvorimo, može doći do razvoja plućne hipertenzije, tj. povećanog tlaka u plućima, što je iznimno opasno. Nakon operacije nema bojazni da će se defekt vratiti i dijete može nastaviti s normalnim životom - pojašnjava dr. Čače. 

Kod navedenog novog zahvata nema potrebe za ostankom pacijenta u Jedinici intenzivnog liječenja. Pacijenti u bolnici borave maksimalno dva dana, nakon čega odlaze kući i već nakon pet dana mogu se vratiti uobičajenim aktivnostima (uz minimalna ograničenja sljedećih mjesec dana). Oporavak je izuzetno brz, tako da pacijent na svom radnom mjestu (djeca u školi) može biti već za nekoliko dana. 

Božo: Jedva sam dočekao ovaj dan...

- Nije me bilo strah, dapače jedva sam dočekao ovaj dan kao što jedva čekam da počnem trčati sa svojim prijateljima. Osjećam se baš dobro i jako sam sretan - zaključuje učenik 3.razreda gimnazije koji je, budući da je rođen uoči Božića, po njemu dobio i ime.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca