Obavijesti

News

Komentari 96

Opet vidimo kako HDZ štiti i spašava svoje 'lokalne šerife'

Opet vidimo kako HDZ štiti i spašava svoje 'lokalne šerife'
1

Ivo Žinić ostaje župan, Darko Puljašić ostaje gradonačelnik, baš kao što je i Alojz Tomašević ostao župan unatoč presudi. Plenkovićeva Vlada skrojila je izmjene zakona o lokalnoj samoupravi da zaštiti svoje šerife.

VIDEO

Prije tri godine Alojz Tomašević izbačen je iz HDZ-a, ali je svejedno ostao požeško-slavonski župan.

Prije nekoliko dana Darko Puljašić podnio je ostavku na mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru zbog afere koju je proizveo kao gradonačelnik Požege, a onda svejedno ostao na čelu tog grada. U kojem je izazvao aferu zbog koje je otišao iz parlamenta. Još nije izbačen iz HDZ-a.

A jučer je Ivo Žinić podnio ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije zbog afere s kućama i stanovima, ali je svejedno ostao na poziciji župana. I još nije izbačen iz HDZ-a. 

Tako izgleda kad se HDZ obračunava sa svojim lokalnim šerifima. A sve zahvaljujući njihovu lex Šerifu.

Prejaki šerifi

Ne samo da HDZ nije isključio Puljašića i Žinića iz stranke, oni ostaju na čelu grada i županije, jer je zakonska procedura za njihovo smjenjivanje toliko otežana i zakomplicirana da je praktički nemoguće obračunati se s lokalnim šerifima.

Čak i kad se uhvate s prstima duboko u pekmezu.

Naravno, sreća je za građane u tome što lokalni izbori slijede za nekoliko mjeseci, pa će birači dobiti priliku riješiti se Žinića i Puljašića, ali i Tomaševića i ostalih. Osim toga, Žinić je svečano obećao da neće biti kandidat za župana. Točnije, da neće biti HDZ-ov kandidat.

Ali ostaje u HDZ-u jer se protiv njega ne vode postupci. Koji se, eto, vode protiv Lovre Kuščevića, dok je Puljašić s optužnicom postavljen na listu za Hrvatski sabor.

No nesreća je za HDZ i njegova šefa što nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora mora rješavati afere svojih lokalnih šerifa.

Šerifi demontiraju državu

Plenković se, kao premijer suočen s pandemijama i potresima, više mora baviti svojim gradonačelnicima, zastupnicima i županima, nego vođenjem države u raspadanju. Istodobno, prigovara oporbi, medijima i kritičarima da "sabotiraju, demontiraju i ruše HDZ".

Ako ga netko ruši, to su njegove uzdanice na terenu.

Ovakav obračun HDZ-a sa svojim lokalnim šefirima, zaštićenima Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi koji je dodatno osnažen izmjenama u mandatu ministra Lovre Kuščevića, inače novog šefa lokalnog ogranka HDZ-a na Braču, tragičan je, sramotan, poražavajući, a ponekad i paradoksalan.

Pa, recimo, Puljašić odlazi iz Sabora zbog onoga što je činio kao gradonačelnik. A Tomašević i Žinić ostaju župani do kraja mandata, unatoč presudi za obiteljsko nasilje i dokazima za besramne imovinske malverzacije.

I nitko im ništa ne može. A HDZ ni ne želi.

Lex Kuščević

Jer, zadnje izmjene zakona, popularno nazvane Lex šerif, a kolokvijalno i Lex Kuščević, zbog bivšeg ministra uprave koji ga je napisao, kao da su skrojene upravo za HDZ-ove šerife, kao i za njihove partnere na terenu, poput Milana Bandića.

Upravo HDZ-ovi šerifi vladaju Hrvatskom i upravo oni vladaju tako da im praktički na mjesečnoj bazi prijeti smjena nakon neke afere ili skandala. Recimo, Ivici Kirinu u Virovitici, nakon nestalih milijuna iz gradske blagajne i samoubojstva njegova najbližeg suradnika.

Tko god sada tvrdi da su premijeru Plenkoviću vezane ruke, treba znati da ih je on sam vezao. Točnije, naložio je Kuščeviću da mu ih sveže. I najtočnije, vezao ih je svima koji bi htjeli kazniti lokalne šerife zbog njihove korupcije, kriminala, muljaža, malverzacija, pronevjera...

Hrvatskom zbog toga nesmetano drmaju lokalni šerifi. 

Zaštita institucija

Oni nisu zaštićeni samo lex Šerifom, već uživaju i zaštitu institucija, sudova, službi koje su, primjerice, omogućile Ivi Žiniću da godinama gomila državne nekretnine, odbija plaćati najam i režije, ponaša se kao da je to njegovo vlasništvo, a da nitko nije u tih 25 godina mogao intervenirati.

Zašto što je ovo HDZ-ova država.

Vlada Andreja Plenkovića, s Lovrom Kuščevićem kao ministrom uprave, stajala je iza izmjena zakona kojima su lokalni šerifi praktički stavljeni u poziciju zaštićene vrste. Pored manjka političke volje i zaštite institucija, HDZ je uveo i zakonsku zaštitu koja kompromitiranim županima i gradonačelnicima omogućava ostanak na vlasti unatoč svemu.

Marina Lovrić Merzel bila je prisiljena podnijeti ostavku na mjesto sisačko-moslavačke županice 2013. godine. Ivo Žinić bio je prisiljen podnijeti ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a. 

Tako se Plenkovićev HDZ obračunava sa svojim mangupima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"