Obavijesti

News

Komentari 56

Oporavlja se u bolnici: Ugrizao ju je poskok dok je brala gljive

Oporavlja se u bolnici: Ugrizao ju je poskok dok je brala gljive
1

Žena (62) bila je u bolnici četiri dana nakon što ju je poskok ugrizao kod Zadra za palac na ruci. Liječenje je proteklo dobro jer je u bolnicu stigla unutar sat vremena

VIDEO

Marina J. iz Jovića kod Zadra (62) iskoristila je u ponedjeljak toplo vrijeme od gotovo 20 stupnjeva Celzijusevih za berbu gljiva. Nije ni slutila da se zbog topline zmije još nisu zavukle u svoja staništa.

Odjednom je osjetila snažnu bol u šaci. Za palac ju je ugrizao poskok.

- Gospođa je bila četiri dana na zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice. Imala je klasične znakove ugriza otrovnice. Šaka joj je vrlo brzo poplavjela zbog lokalne infekcije. U bolnicu je došla unutar sat vremena od ugriza i dobila antiserum pa je daljnji tijek razvoja bio uredan i pod kontrolom - kazao je dr. Miro Morović s infektivnog odjela. 

Dodao je da su ove godine imali još samo jedan ugriz poskoka pri kojem su unesrećenu ženu zadržali u bolnici te da seruma protiv ugriza još imaju. Isto je i sa serumom protiv ugriza pauka crne udovice, koja ove godine nije grizla ljude na zadarskom području.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

''Rijetkost je da poskoci napadaju u listopadu''

- Rijetkost je, međutim, da poskoci ujedaju u listopadu te da se poklope s nicanjem gljiva. Za to je krivo toplo vrijeme - rekao je doktor Morović. U Zadru je u petak bilo više od 23 stupnja, a ljudi se još mogu zateći na kupanju u moru, čija se temperatura “vrti” oko 21 stupanj. S njim se slaže i Zoran Tadić, profesor biološkog odjela PMF-a u Zagrebu.

- Pretoplo je, ljeto je tek završilo, a kasno ljeto idealno je za poskoke. Oni ne znaju kalendarski kad bi se trebali zavući u rupe na dulje vrijeme nego će to učiniti čim zahladi. Kako je vrijeme još toplo, morat ćemo još pripaziti na zmije otrovnice - kazao je.

Hrvatska serum uvozi

Hrvatski Imunološki zavod više ne proizvodi serum pa će umjesto 200 kuna koliko je koštao, njegova cijena iz uvoza biti oko 500 eura po dozi, odnosno oko 3800 kuna. Donedavno su europske bolnice serum kupovale od Imunološkog zavoda koji je kod Samobora imao farmu s konjima i poskocima na kojoj su proizvodili serum. Međutim, ostali su bez proizvodne dozvole koju im je oduzela Agencije za lijekove zbog rada u neadekvatnim uvjetima. Iako ove godine, zahvaljujući milosti otrovnica nije bilo mnogo ugriza pa zaliha protuotrova u zadarskoj bolnici ima, to često nije slučaj. U slučajevima kada nema seruma, na pacijentima se primjenjuje simptomatska terapija, odnosno daju im se lijekovi protiv bolova i prati im se stanje, tvrde liječnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina