Obavijesti

News

Komentari 7

Oporba je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti rada Sabora, HDZ brani izmjene Poslovnika

Oporba je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti rada Sabora, HDZ brani izmjene Poslovnika
1

Saborski Odbor za Ustav poslao je očitovanje Ustavnom sudu u kojem se brane izmjene Poslovnika donesene još u prošlom sazivu, ali i u vrijeme epidemije. Ocjenu ustavnosti zatražilo je 35 zastupnika

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav raspravljao je u četvrtak o zahtjevu 35 zastupnika koji su uputili Ustavnom sudu vezano za rad Sabora. Na inicijativu Zeleno-lijevog bloka, dio oporbenih zastupnika od Ustavnog suda traži ocjenu ustavnosti Poslovnika Sabora prema kojem je promijenjen način rada zastupnika u vrijeme epidemije. Oporbeni zastupnici se ne slažu s uvjetima koje je propisalo Predsjedništvo, a u kojima im je ograničen rad. Podsjetimo, u sabornici istovremeno mogu biti samo 42 zastupnika, a već ranijim izmjenama Poslovnika, prije epidemije i nastupanja posebnih uvjeta, još u prošlom sazivu, skraćeno im je vrijeme za rasprave i smanjen broj replika. 

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Dražen Bošnjaković, poručuje kako je Sabor ovlašten donositi Poslovnik koji regulira način rada te da epidemija podrazumijeva posebne uvjete.

- To su promjene radi zaštite zdravlja zastupnika, nazočnost jest ograničena, međutim nikome nije ograničeno raspravljanje, onaj tko je u sabornici može raspravljati. Smatram da nije došlo do ugroze procesa i narušavanje prava jer svi mogu doći na red i raspravljati, replike se mogu također mijenjati Poslovnikom. Ustavni sud će raspraviti zahtjev, a odgovor Odbora ne obvezuje sud - poručio je.

SDP-ov Peđa Grbin ističe kako je bilo nužno donijeti odredbe koje će urediti rad Sabora u izvanrednim okolnostima, ali ne u smislu uskraćivanja prava zastupnika.

- Međutim imamo problem koji se ne tiče samo skraćivanja vremena za govor ili ograničavanja broja zastupnika u Saboru, već onemogućavanje repliciranja predlagatelju, premijeru. Epidemiološke mjere kao zaštita zdravlja i sprječavanje širenja bolesti da, ali uskraćivanje prava na raspravu i repliciranje ne - kaže Grbin koji nudi kompromis.

- Nije dobro da o načinu rada Sabora odlučuje Ustavni sud, predlažem za idući tjedan sastanak svih predstavnika Klubova kako bismo vidjeli kako korigirati Poslovnik da imamo zaštitu zdravlja, a da se ne ograničava govor pojedinaca - rekao je. 

Tomislav Tomašević (Zeleno-lijevo blok) poručio je kako je mandat zastupnika osobni te da je ovime prekršeno načelo razmjernosti.

- Samo četvrtina zastupnika može replicirati, oni koji nisu u toj četvrtini ne mogu, ubili smo raspravu o točkama, ne znamo koliko će trajati epidemija, ovo je bilo kratkoročno rješenje. Poslali smo prijedlog načina kako da svi mogu relicirati, da se zastupnici rasporede ne samo u sabornici nego u druge salone kako bi svi mogli sudjelovati u raspravi, već dva tjedna nismo dobili odgovor - istaknuo je naglasivši kako su potrebna srednjoročna rješenja, a kao dodatni problem i to što se ne zna kako je tko glasao o pojedinoj točki. 

Naime, za vrijeme glasanja zastupnici su raspoređeni u sabornici i dvije dvorane, a oni koji su u samoizolaciji ili izolaciji zbog korona virusa glasaju online od doma.

HDZ-ov Branko Bačić podsjetio je da je Odbor jednoglasno donio izmjene Poslovnika. 

- Prije par mjeseci vodili su se jednim načelom, a sada propitkuju i to je nekorektno. Na proširenoj sjednici Predsjedništva dogovoreno je da se dostave pisani prijedlozi, neki Klubovi su poslali prijedloge uz istovremeno i zahtjev za ocjenu ustavnosti. Da je bilo najbolje namjere, trebalo je pričekati novu sjednicu proširenog Predsjedništva i tek onda, ukoliko se ne dogovorimo, ocjenjivati Poslovnik, riječ je o političkoj korektnosti - istaknuo je Bačić koji smatra da zastupnicima nisu ukinuta njihova ustavna prava. 

- U vrijeme epidemije napravili smo sve za zaštitu zdravlja i nije bila namjera ograničiti ikoga da govori u Saboru. Nemogućnost da svi repliciraju predlagatelju je temeljeni razlog za ocjenu ustavnosti, a čitajući cijeli Poslovnik onda je cijeli protuustavan jer, primjerice, na aktualnom prijepodnevnu samo 40 zastupnika postavlja pitanje koje odabere Klub, svaki zastupnik može postaviti pitanje premijeru i predlagatelju, može se javiti za raspravu - rekao je. 

Grbin ne zna je li smiješno ili žalosno što govori Bačić.

- Teza da nije ograničeno pravo na govor ne stoji - poručio je ponovivši prijedlog da se najprije svi sastanu idući tjedan i probaju vidjeti mogu li doći do boljih rješenja.

- Jedno govorite danas, drugo jučer, a vi ste jedan od autora Poslovnika - poručio mu je Bačić.

Tomašević je naglasio kako su već prije tri tjedna rekli da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti te da tada nitko nije rekao da se pričeka. 

Predsjednik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Sabora, Miroslav Škoro, također upozorava kako su zastupnicima prekršena zakonska i ustavna prava. 

- Puno puta u sabornici ima dovoljno mjesta i drugačijom organizacijom bi mogli omogućiti da više kolega sudjeluje u raspravi. Svjestan epidemioloških mjera bio sam za izmjene, no smeta me neujednačena primjena, sjednice su nam kao hokejaške utakmice gdje se moramo brzo izmjenjivati. Može se napraviti kvalitetnije rješenje - rekao je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) naglasila je kako je nemoguće unutar Ustava propisati da se suspendira pravo zastupnika.

- Ograničenja su nerazmjerna. Ograničavate prisutnost na sjednici Sabora, a može se videolinkom osigurati sudjelovanje, kao i u drugim prostorijama. Ni tematskih sjednica nema jer se ne mogu održavati. Predlažemo i da se pitanja postavljaju ispred sabornice - istaknula je.

I SDSS-ov Milorad Pupovac podržao je prijedlog da se sastanu još jednom kako bi usuglasili stavove po ovom pitanju. 

- U ovim okolnostima ograničenja ne postoje samo za zastupnike već za sve ljude. Mi smo za to da se u konzultacijama s Klubovima vidi može li se izmijeniti Poslovnik - rekao je.

Bošnjaković kao predsjednik Odbora je pojasnio da Odbor ima osam dana da pošalje očitovanje Ustavnom sudu. 
- Nemam ništa protiv sastanka Klubova, moj prijedlog je da pošaljemo odgovor, a ako se dođe do rješenja zahtjev će se povući.  Ne treba se ljutiti na zahtjev kolega - rekao je.

HDZ-ov Damir Habijan istaknuo je kako kolege u zahtjevu ne navode mjere koje bi manje ograničavale prava zastupnika. 
- Trebali bi biti konkretniji - rekao je.

Nakon rasprave je Bošnjaković poručio kako će Ustavnom sudu poslati očitovanje, u kojem će se braniti izmjene Poslovnika, ali je svejedno najavio i još jednu raspravu za idući tjedan.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"