Obavijesti

News

Komentari 1

Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski

Oporba: Prijedlog proračuna za 2022. godinu nije reformski

Dario Hrebak (klub HSLS-reformisti) ocijenio je kako je proračun realan s obzirom na okolnosti nastale uslijed pandemije koronavirusa

VIDEO

U saborskoj raspravi o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. oporbeni su zastupnici u srijedu ustvrdili kako je iz njega vidljiv izostanak reformi i da nema promjene smjera te upozorili da građani žive sve lošije, rastu cijene, smanjuje im se životni standard, a za to se ne nude rješenja.

Emil Daus (Klub IDS-a) ustvrdio je kako je prijedlog proračuna za iduću godinu identičan ovogodišnjem, a razliku vidi jedino u tome što se jedne godine proračunske rupe krpaju zaduženjima, a druge novcem iz europskih fondova, bez strateškog promišljanja samo kako bi se ostvarili kratkoročni ciljevi.

Najavio je podnošenje 57 amandmana na predloženi proračun, sve u interesu hrvatskih građana.

Oporba: 'Novi zakon ne ojačava antikorupcijsku borbu'
Oporba: 'Novi zakon ne ojačava antikorupcijsku borbu'

Katarina Peović (klub HSU-Radnička fronta) ustvrdila je kako HDZ manipulira statističkim podacima tvrdeći kako imamo velik rast BDP-a, napomenuvši kako ga ima, primjerice ne naročito bogati Kongo. Upozorila je kako je BDP u Hrvatskoj rastao najsporije u proteklih devet godina u odnosu na zemlje u okruženju, a sada imamo najveći rast, jer smo bili u depresiji i imali najveći pad. U fazi smo hvatanja koraka, jer susjedne zemlje rastu brže, rekla je Peović.

Napomenula je kako je rast izvoza rezultat rasta turizma i da Hrvatska postaje monokulturna zemlja jer sve više ovisimo o prihodima od turizma, a s druge strane gasi se industrijska proizvodnja s viskom dodanom vrijednošću. Naglasila je kako prijedlog proračuna reflektira iskorak prema padu izdvajanja za zdravstvo te da nisu predviđena sredstva za Brodarski institut.

Zvane Brumnić (nezavisni) smatra kako bi zbog smanjenja proračuna Ministarstva zdravstva, resorni ministar trebao podnijeti ostavku, izrazivši iskrenu sumnju da su u postojećim uvjetima moguće i ostvarive tolike uštede kako bi se ono anuliralo.

Ivana Kekin (Možemo!) upozorila je da je u idućoj godini predviđeno 6,4 milijarde kuna manje za zdravstvo ocijenivši kako se radi o neumjerenom i neutemeljenom optimizmu kada se zna da pandemija neće samo tako nestati, da nisu obavljeni i odgođeni brojni preventivni pregledi i liječenja kroničnih bolesti, a dugovi bolnica stalno rastu. Upozorila je i na smanjenje sredstava Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te da za osnivanje hitne helikopterske medicinske službe nisu ni predviđena.

'DORH ne radi svoj posao'
'DORH ne radi svoj posao'

Potporu prijedlogu proračuna najavio je Vladimir Bilek (klub nacionalnih manjina) istaknuvši kako je potrebno bolje iskoristiti sredstva EU fondova za izgradnju prometne infrastrukture, bolnica, dječjih vrtića. Pozdravio je povećanje sredstava namijenjenih za isplatu mirovina i izmjene zakona o roditeljskim potporama i rodiljnim naknadama budući smo suočeni s porastom cijena i padom kupovne moći.

Dario Hrebak (klub HSLS-reformisti) ocijenio je kako je proračun realan s obzirom na okolnosti nastale uslijed pandemije koronavirusa. Dodao je kako su velika očekivanja od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Potrebno je sanirati i reformirati zdravstvo i porezno rasteretiti poduzetništvo, poručio je Hrebak.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u