Obavijesti

News

Komentari 46

Oporba: Vlada nije pripremila zdravstveni sustav na vrijeme, Stožer je zakasnio s mjerama

Oporba: Vlada nije pripremila zdravstveni sustav na vrijeme, Stožer je zakasnio s mjerama

Zastupnici će popodne raspravljati o Interpelaciji o radu Vlade jer smatraju da, iako su najavljivali što nas čeka na jesen, nisu pripremili sustav, a to posljedice ostavlja i na onima koji ne boluju od Covida

VIDEO

Cijela oporba ponovno se ujedinila i pokrenula Interpelaciju o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti izazvane epidemijom. Složni su u stavu da Vlada i Stožer ne upravljaju dobro ovom krizom, da su zakasnili s reorganizacijom zdravstvenog sustava, kao i s donošenjem mjera, kojima bi se rasteretilo bolnice i medicinsko osoblje. Najviše im zamjeraju što zbog lošeg upravljanja pate oni koji boluju od drugih bolesti jer zbog orijentiranosti na Covid ne dobivaju zdravstvenu skrb. Interpelaciju su u proceduru uputili još prije mjesec dana, a danas će i raspravljati o njoj. Obzirom da je premijer Andrej Plenković još uvijek doma zbog respiratornih problema, postupke Vlade branit će ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Svi se sjećamo da smo prije ljeta slušali od Vlade da je virus pobijeđen, ali da nas čeka izrazito teška jesen. S jedne strane su postojale informacije koje su nagovještavale da bi na jesen moglo doći do novog vala i porasta broja oboljelih, no istovremeno  nije se poduzelo dovoljno da se sustav na adekvatan način pripremi na to - poručila je Dalija Orešković, zastupnica Kluba Centra i GLAS-a istaknuvši kako tome najbolje svjedoči činjenica da je kao glavna Covid bolnica u Zagrebu određena KB Dubrava, koja općenito ima najveći priljev bolesnika, a da javnosti nikada nije protumačeno zašto je upravo ta bolnica odabrana.

- Ali kad se već odabrala ta bolnica, nije se napravilo dovoljno da se sama bolnica osposobi za adekvatnu skrb Covid bolesnika, a to znamo po tome što imamo manjak liječnika, lijekova, materijala, elementarnih potreba, na što su ukazivali i sami liječnici. Imali smo nedavno i njihove prosvjede ispred bolnice i govorili su da je sustav potpuno nepripremljen - kaže. 

Liste čekanja su porasle, operacije se otkazuju, a brojne preventivne kontrole ne obavljaju, naglasila je.

- I to će za godinu, dvije dovesti do porasta oboljelih. Sabor bi, stoga, trebao biti mjesto gdje se raspravlja o svemu onome što je od nacionalnog interesa - istaknula je dodavši kako se Stožer ispolitizirao te da su donosili politikantske odluke.

- I sada se to prebija preko leđa građana. Mi smo zato tražili, bez fige u džepu, konsenzus jer bi vladajućima tad bilo lakše donositi odluke i skinuli bi sa sebe dio tereta. Tražili smo i da se Stožer raspusti i da se nadogradi, proširi s članovima oporbe i brojnim stručnjacima, koji nemaju iskaznicu HDZ-a i da u njegovu radu sudjeluje i predsjednik države - rekla je. 

Odluke treba donositi brzo, naglasila je, ali one trebaju biti takve da su provedive i da javnost u njih ima povjerenja.

- Kada prednost date struci, onda nije tako teško postići određeni konsenzus. Što imamo od brzih, nekvalitetnih i duboko promašenih odluka i mjera Stožera i Vlade? Imamo eskalaciju broja zaraženih, oboljelih i, nažalost, umrlih - zaključila je.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić, poručuje kako Vlada na probleme i sve goru epidemiološku situaciju odgovara stihijski. 

- Mi smo još u listopadu tražili da se promijeni model upravljanja krizom, da se postavi tzv semafor, koji bi jasno indicirao u kojem trenutku se prelazi na koje mjere, te da se razdvoji unutar Stožera epidemiološka struka i njihove preporuke od onog što je konačna odluka Vlade ili Sabora u primjeni mjera, kako bi točno znali koja je odgovornost znanstvenog dijela, a koja političara. Tražili smo i da se sve one mjere, koja ograničavaju slobode građana, donose po članku 17. Ustava, odnosno dvotrećinskom većinom u Saboru, da se uloži više u zdravstveni sustav i njegove otpornosti na ovu krizu i da se povećaju plaće za medicinsko osoblje - podsjetila je Benčić naglasivši kako su brojni oni, koji zbog lošeg upravljanja ovom krizom, nisu dobili zdravstvenu skrb. 

- A tu posebno mislim na one koji boluju od malignih bolesti, a koji bi trebali biti prioritet uz Covid bolesnike. Jedan od ključnih problema je, ne samo to što nemamo dovoljno kapaciteta za sve oboljele, nego i to što nismo osigurali skrb za najteže pacijente - poručila je. 

Najodgovornijim u cijeloj ovoj situaciji vidi premijera Andreja Plenkovića. 

- Umjesto da se skriva iza Stožera, smatramo da treba deklarirati da je on taj koji donosi odluke, koje jesu političke naravi jer drugačije ne mogu biti, ali da onda za njih snosi odgovornost. Upravo zato nismo htjeli pojedinačnu odgovornost Vilija Beroša jer znamo da se ne radi o njemu. Odgovornost je na premijeru Plenkoviću - poručila je. 

SDP-ova Andreja Marić, liječnica u Županijskoj bolnici Čakovec, ističe kako problemi u zdravstvenom sustavu itekako postoje te da o njima treba razgovarati. 

- U početku smo davali potporu radu Stožera i Vlade u ovoj epidemiji, radi se o novoj pošasti i nikome nije bilo, no sad nakon devet mjeseci smatramo da je potrebno govoriti o svim problemima s kojima se susreće i zdravstveni sustav i cijela zemlja zbog korona krize. Vlada i Stožer napravili su greške i one su često bile očekivane jer, ponavljam, radi se o novoj bolesti, ali vladajući ne prihvaćaju konstruktivne prijedloge i savjete struke. Oporba se nudila pomoći jer je zdravstveni problem nadstranačko pitanje - poručila je dodavši kako od Vlade i Stožera traže mjesečno podnošenje izvješća o svom radu, da priznaju greške i prihvate prijedloge oporbe i struke.

- I ova Interpelacija je put da se o svim tim problemima progovori ovdje u Saboru - istaknula je.

Podsjetila je kako su još prije mjesec upozoravali kako je potrebno masovnije testiranje. To je, naglašava, najbolja mjera u borbi protiv epidemije.

- Tražili smo i tražimo i dalje cost benefit analizu. S jedne strane imate veći broj testiranja, troškove za opremu, respiratore, a s druge strane imate ekonomske posljedice ovoga što sad vidimo, a to je zatvorenost mnogih objekata. Struka smatra da masovno testiranje znači put da se što prije detektiraju i izoliraju oni koji su bolesni. Kad imate više od pet posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, već je zvono za uzbunu, a mi sad imamo iznad 30 posto. Za masovno testiranje još nije kasno i to treba provoditi na svim razinama, bilo antigenski, bilo PCR - istaknula je dodavši kako su već tada tražili i prelazak viših razreda osnovnih i srednjih škola na online nastavu.

- Ja sam u svojoj Međimurskoj županiji predložila cijeli niz mjera, a tek sad od 14. prosinca viši razredi idu na online nastavu. Treba uspostaviti i rad od kuće gdje god je moguće, a tu je i pitanje obeštećenja onih koji ne smiju raditi. Vlada treba donijeti jasan plan i strategiju ekonomskih okvira kako će obeštetiti te poduzetnike - poručila je.

Sve što je napravio, Stožer je napravio ili sa zakašnjenjem ili su donosili krive odluke, poručuje Milan Vrkljan, zastupnik Domovinskog pokreta i endokrinolog u KBC-u Sestre milosrdnice.

- Ja sam još prije mjesec dana govorio da će u Hrvatskoj uskoro biti rekao 1000 umrlih i svi su mi govorili kako to mogu reći. A ja vam sad kažem da će Hrvatska, prema nekim svjetskim izračunima, na proljeće vjerojatno doći do brojke od preko 7000 umrlih - poručio je dodavši kako je Hrvatska u pripremi za borbu protiv korona virusa izgubila ljeto. 

- Uređene zemlje, kao Njemačka, su iskoristile to vrijeme provođenjem edukacije pacijenata, pučanstva i medicinskog osoblja. Mi ništa od toga nismo napravili, mi smo otišli na ljetovanje. A posljedica toga je da danas imamo strašnu brojku od skoro 90 posto umrlih onih koji su priključeni na respirator - istaknuo je dodavši kako je u KB Dubrava taj postotak preko 70 posto. 

- Hrvatska ima 800 respiratora, ali nema više od 20-30 liječnika sposobnih da pacijenta spoji na respirator i da ga kvalitetno prati. Sve je to posljedica spavanja preko ljeta - naglasio je dodavši kako su se Stožer i Znanstveni savjet raspali.

- Kako da se sad da rješenje? Jedino rješenje je duboka isprika narodu, priznati koliko je grešaka napravljeno i pokušati se resetirati te cijeli zdravstveni sustav staviti u funkciju. Mi imamo u ovoj godini za 30 posto manje dijagnosticiranih malignih bolesti kao posljedica nepristupačnosti zdravstvenog sustava i inficiranosti svih naših bolnica sa Covidom. Borba će biti teška, ali od Vlade tražimo transparentnost i iskrenost - poručio je. 

Dok ostatak oporbe traži da Vlada i Stožer jednom mjesečno podnose Sabor izvješće, a Vrkljan smatra da bi to trebali jednom tjedno. 

- Bolest toliko brzo napreduje toliko se brzo širi u populaciji da je za mene neprihvatljiv mjesečni izvještaj - kaže Vrkljan dodajući kako Vlada nastavlja ignorirati znanstvenike, liječnike i cijelu struku. 

- Sjetimo se onog populističkog poziva da se liječnici jave u bolnice i da se uključe u borbu protiv Covida. A u isto vrijeme na Zavodu za zapošljavanje imamo 1500 liječnika i medicinskih sestara i nitko ih nije pozvao da dođu i da ih zaposle - istaknuo je. 

Ususret dolasku cjepiva, Vrkljan je naglasio kako je Njemačka donijela odluku da su farmaceutske tvrtke dužne isplatiti odštetu obiteljima pacijenata koji unutar mjesec dana od primanja cjepiva umru ili teško obole.

- A naši su pacijenti vlastitom i o svom trošku dokazivanja farmaceutskoj industriji da je to uzrok smrti. Neka ta odluka Njemačke bude putokaz Vladi ukoliko iskreno želi zaštititi građane - poručio je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) stava je da Vlada mora odgovarati za katastrofalno upravljanje korona krizom. Hrvatska je, kaže, trenutno najgora EU članica po broju slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika, četvrta po broju smrtnih slučajeva i među zadnjima po broju obavljenih testova. 

- Želimo da oni koji su odgovorni za stanje u kojem se nalazimo, prvenstveno premijer Plenković i ministar zdravstva Beroš, dođu u Sabor i građanima objasne zašto ništa nisu radili mjesecima da pripreme zdravstveni sustav za jesen, iako su bili svjesni što nas čeka i na to svakodnevno upozoravali građane s besmislenih svakodnevnih konferencija za medije - rekla je Mrak Taritaš.

Interpelacijom traži da Sabor Vladu obveže da će jednom mjesečno izvještavati Sabor o pripremi i organizaciji sustava zdravstva, mjerama koje se provode i planovima za predstojeće razdoblje. Mrak Taritaš podsjeća da su na kolaps zdravstvenog
sustava Vladu već neko vrijeme upozoravali zaposleni u bolničkom sustavu.

- Prosvjedi zaposlenika, izvještaji o manjku organizacije i koordinacije, nedovoljno ljudi, opreme i lijekova i gotovo svakodnevni vapaji stotina liječnika, sestara, tehničara i svih drugih koji rade u bolnicama, medijski izvještaji o ledenim šatorima ispred bolnica u kojim satima čekaju pacijenti s upalom pluća, jasno nam govore ono što mi tvrdimo u ovoj Interpelaciji, da Vlada nije pripremila sustav i za to mora odgovarati - poručila je.

Upozorila je i da je gotovo potpuno zaustavljena zdravstvena zaštita i liječenje za sve koji nisu zaraženi koronavirusom, kojima su mahom otkazivani i otkazuju se preventivni i dijagnostički pregledi, pa čak i ozbiljni operativni zahvati.

- Ministar Beroš, Stožer i premijer Plenković neobjašnjivo, ignoriraju sve apele i vapaje liječnika, epidemiologa i znanstvenika, ne vodeći se razumom, znanošću, i interesom građana, nego i dalje političkim interesima i napuhanim egom - poručila je Mrak Taritaš. 

Možda pomoglo da stave na sebe vizir i skafander, uđu u intenzivnu i vide iz prve ruke kako izgledaju najteži slučajevi COVID-a i borba za njihov svaki udah, zaključila je čelnica GLAS-a. 

Mostov Nikola Grmoja ističe kako je Hrvatska jedina zemlja u svijetu u kojoj Vlada i Stožer ne podnose izvješća Parlamentu.

- Sve zemlje su činile greške, stožeri svih zemalja su donosile nekakve krive procjene i to uopće nije problem. Problem je što ova Vlada svoje pogreške ne želi priznati ni podnijeti račun o onome što je radila do sad, ostavljaju to za iza Nove godine - kaže ponavljajući kako je svjestan da su se greške morale događate obzirom da se radi o novoj bolesti. 

- Ali onda treba izaći pred ljude i reći da je nešto bilo dobro, a nešto loše. Bilo je i dobrih stvari, to treba priznati, ali očito oni izbjegavaju razgovor o ovoj temi - rekao je Grmoja dodavši kako je zadatak oporbe da otvara pitanja i upozorava na ono što je loše.

- Jer ćemo i mi snositi odgovornost jednom kad ovo prođe. Mi smo se ponašali kao konstruktivna oporba, bili smo ujedinjeni po tom pitanju, a vladajući su odlučili sami preuzeti odgovornost. Pruženu ruku su odbili - naglasio je.

HDZ-ov Ivan Ćelić, inače i specijalist psihijatrije, poručuje kako je Interpelacija postala jedan redoviti politički instrument oporbe kojim pokušavaju narušiti povjerenje građana u Vladu i njezine poteze. 

- Kao osoba koja dolazi iz zdravstvenog sustava u kojem radim gotovo 20 godina, mogu reći da je on u ovom trenutku prenapregnut, opterećen pandemijom kao i u ostalim zemljama, ali da je funkcionalan - istaknuo je Ćelić, koji smatra da je u Hrvatskoj epidemija pod kontrolom.

- Danas je rasprava i o Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030., onkološki pacijenti ne smiju čekati, ustrojen je i pozivni centar za njih, imenovani i koordinatori u bolnicama, a uspostavljen je i javnozdravstveni nadzor koji predviđa minimalno praćenje do 80 posto novodijagnosticiranih slučajeva Covid-19. Uključeni su i obiteljski liječnici i studenti završnih godina medicine, kao i druge stručne osobe - poručuje.

Na zahtjev oporbe za jednomjesečnim izvještajima o radu Vlade i Stožera, Ćelić ističe kako Vlada svaku svoju sjednicu započinje s tjednim izvješćima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. 

Osvrnuo se i na Davora Bernardića, koji je nakon pet mjeseci progovorio u sabornici i obrušio se na premijera, Vladu i Stožer. 

- Meni prvo napamet pada pjesma od Olivera Dragojevića "Dobro jutro tugo, gdje si bila ti do sad." Bernardić još uvijek živi u nekom svom irealnom svijetu gdje sebe vidi na poziciji predsjednika SDP-a, nisam siguran da aktualno vodstvo zna za ovu verbalnu eskapadu. Građani su rekli svoje 5. srpnja, a to je još jedan od njegovih besplodnih pokušaja da pošalje poruku koju nitko od sugrađana ne može razumjeti - istaknuo je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.