Obavijesti

News

Komentari 420

'Oprali' Grčića: Neugodno je bilo gledati koliko je nestručan

'Oprali' Grčića: Neugodno je bilo gledati koliko je nestručan
2

Šokirani smo da Grčić, koji četiri godine upravlja gospodarskim resorom Vlade na odlasku, ne zna koliko u nominalnom broju iznosi 2% ukupnog PDV-a, poručuju

VIDEO

Na prozivke iz HDZ-a odgovorio je sam Branko Grčić. Kaže da je u emisiji Otvoreno bila riječ o lapsusu jer je 2 posto BDP-a  7 milijardi kuna, dok je 2 posto PDV-a nešto sasvim drugo i manje od navedenog iznosa.

Grčić je napomenuo da je HDZ ovime izbjegao odgovor na ključno pitanje, a to je gdje planiraju rezati ako smanje stopu PDV-a za 2 posto.

- Očekujemo od ekipe iz HDZ-a da kažu da li su one najave rezanja mirovina i troškova u zdravstvu istinite, gdje su to sad sakrili od javnosti i je li dolina suza zaista njihov stvarni program koji javnost nije vidjela - rekao je Grčić.

Objašnjavajući laspsus u emisiji Otvoreno Grčiću se tijekom izjave za medije dogodio sličan gaf no brzo se ispravio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

'HDZ obmanjuje javnost'

Grčić je kazao je da SDP u ovom trenutku nije za tako radikalno smanjenje PDV-a, za što se zalaže HDZ, jer je to ogroman trošak za proračun, a što se ne nadoknađuje u kratkom roku.

- Jedino u slučaju da se u idućoj godini još više ubrza gospodarski rast, da se stope rasta povećaju preko 3 posto što bi značilo i veće prihode proračuna. Na taj način bila bi eventualno moguća korekcija stope PDV-a. U ovom trenutku to nije realno, da ne kažem da je to obmanjivanje javnosti - kazao je.

Ponovio je da na početku novog mandata sdp planira smanjiti PDV na hranu, na 10-15 artikala, te da bi ta stopa trebala iznositi 13 posto kao u turizmu, čime bi se potaknula poljoprivreda.

HDZ: Grčić je nestručan i nekompetentan

HDZ je komentirao sinoćnji nastup ministra Branka Grčića u emisiji "Otvoreno" poručivši da je riječ o rijetko viđenoj nestručnosti i nekompetentnosti.

- Gospodarski strateg SDP-a i potpredsjednik Kukuriku Vlade na odlasku u nekoliko navrata nije znao koliko iznosi 2% od ukupnog godišnjeg PDV-a. Šokirani smo da Grčić, koji četiri godine upravlja gospodarskim resorom Vlade na odlasku, ne zna koliki prihod generira godišnji PDV i koliko u nominalnom broju iznosi 2% ukupnog PDV-a - priopćili su iz HDZ-a.

Poručuju da je na trenutke bilo neugodno gledati kako glavni Vladin gospodarski strateg ne barata elementarnim podacima i proračunskim stavkama, a istodobno, kako je najavio, piše gospodarski program SDP-a, koji unatoč objavljenom datumu izbora javnosti još uvijek nije predstavljen.

- Sada je potpuno jasno zašto Zoran Milanović tako grčevito izbjegava sučeljavanje gospodarskih programa i stručnih timova, na koje ga je na dan raspisivanja izbora pozvao predsjednik HDZ-a i vođa Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko -  stoji u priopćenju HDZ-a.

Podsjetimo, u emisiji Otvoreno na HRT-u tema su bile gospodarske strategije političkih stranaka pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj, koje su stručnjaci kritizirali kao neprecizne. Kritizirajući mogućnost smanjenja PDV-a, koju je najavio HDZ, Grčić je izračunao da bi dva postotna poena manje od PDV-a značila sedam milijardi kuna manje u proračunu, što znači da ih treba namaknuti na drugim stavkama. Ćorić je tvrdio da bi to za proračun značilo nešto više od tri milijarde kuna manje dok je Grčić kazao da bi to predstavljalo smanjenje od sedam milijardi kuna. S obzirom da su prihodi od PDV-a prošle godine iznosili oko 41 milijardu kuna, smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto, odnosno za dva postotna boda (ili 8,3 posto), smanjilo bi prihode za 3,3 milijarde kuna.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 420
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer