Obavijesti

News

Komentari 26

Oprezno! Ove tri stvari nikada ne smijete plaćati na više rata

Oprezno! Ove tri stvari nikada ne smijete plaćati na više rata

Kako upravljate budžetom govori koliko ste razumni i odgovorni u trošenju. Impulzivna kupnja još je gora ako je na rate jer osim što vam proizvod i nije nužno trebao morate ga otplaćivati mjesecima

VIDEO

Koliko često plaćate u ratama, a kada iz džepa vadite gotovinu? Kupujete li impulzivno ili prespavate? Kako upravljate budžetom govori koliko ste razumni i odgovorni u trošenju. Impulzivna kupnja još je gora ako je na rate jer osim što vam proizvod i nije nužno trebao morate ga otplaćivati mjesecima. 

Primjer koji su uzeli znanstvenici s Harvarda je navika vježbanja na kojoj su jasno ocrtali navike trošenja. Ivana i Marija upisale su tečaj vježbanja u isto vrijeme. Ivana je odmah platila 1600 kuna za vježbanje u idućih šest mjeseci. Marija je odlučila plaćati članarinu svaki mjesec – po 300 kuna. Što mislite, tko će biti redovitiji na treninzima? Prema zdravorazumskoj logici ne bi trebalo biti razlike o tome koliko će tko pohađati treninge, čak bi neki rekli da je Ivana ta koja će češće biti redovitija jer je već platila punu cijenu. Međutim, istraživanja dokazuju suprotno. Prema harvardskoj studiji Marija je redovitije išla na treninge. Neke stvari je svakako bolje plaćati u ratama, a neke odmah. Vježbanje očito - u ratama. 

Donosimo tri stvari čije plaćanje nikako ne smijete razlomiti na rate i tri za koje je plaćanje u obrocima idealno.

Špeceraj - nikada!

Kupovinu 'špeceraja' na rate svakako treba izbjegavati. Po novu dozu namirnica za hladnjak trebat ćete otići već za 10-ak dana, a u međuvremenu će vam uskočiti neka proslava ili posebna večera za koju ćete trebati dodatna sredstva. U međuvremenu će vam na naplatu sjesti prva rata, a već ćete na kartici imati novi dug. To je začarani krug i teško ćete se izvući iz njega. Dugove ćete samo gomilati. Zato je namirnice svakodevno najbolje kupovati gotovinom. Ne opterećujte si budžet ishitreno!

Odjeća - izbjegavajte rate

Nekad je teško vjerovati samom sebi. Svi volimo lijepe stvari, a često nam se i zalomi da poželimo nešto što nam je za taj mjesec malo izvan budžeta. Kod kupovine odjeće bolje je izbjegavati plaćanje na rate. Ipak, velika sezonska sniženja su idealna za rate i zato čekajte crni petak i dobro ga iskoristite. No, ako kupujete odjeću na rate, kupujte pametno – samo klasične komade koji su uvijek u modi, a u ovim dijelovima godine su im cijene povoljnije. 

Putovanje se isplati na rate

Godišnji odmor uvijek isplanirajte nekoliko mjeseci unaprijed. Ranije rezervirajte prijevoz jer što ga ranije rezervirate koštat će manje. Također, ranije rezervirajte smještaj – bio on u hotelu, apartmanu ili hostelu. Veći je izbor, a first minute cijene su najčešće puno povoljnije. Isplanirajte i izlete na koje planirate ići, u kojim restoranima ćete jesti te budžet koji želite potrošiti. 

Gadgeti - samo pametno

Za neke pak stvari vrijedi razvući plaćanje – primjerice za gadgete. Najčešće imaju i garanciju pa razvlačenje s plaćanjem nećete zažaliti. No, ne zaboravite da prvotno dobro istražite sve akcije, on line ponude i specifikacije. Dobra istraga je pola isplative kupnje.

Novi auto - savršeno za rate

Kupovinu na rate ostavite vrijednim stvarima koja uz vas ostaju dulje vrijeme i čija vrijednost neće pasti ''preko noći''. Svi bi željeli automobil mijenjati svakih pet godina, ali najčešće u 'obitelji' ostaje puno duže. Prilikom kupnje zato ste i spremni uložiti više novaca u dodatnu opremu. I da, to se isplati. Plaćanje u obrocima u ovom slučaju je dobra opcija. Prije kupovine svakako sve troškove stavite na papir i obavezno proučite sve akcije i ponude koje se trenutno nude. Auto kuće sada nude otplatu na rate, takozvanu otplatu na trećine. Ako svratite u Audi, nudi vam se opcija da za 0 posto kamate i bez troškova obrade uzmete model po želji i odmah ga vozite kući. Kako? Platite jednu trećinu sada a ostatak platite kroz 3 godine. 

sve


Dobra mjera je odrediti 25% mjesečnih kućnih prihoda kao maksimalnu granicu za sve aute vašeg kućanstva, savjetuju stručnjaci s Kompare.hr. Izračun bi trebao sadržavati mjesečno otplaćivanje auta te operativne troškove poput goriva i osiguranja. Isti princip vrijedi i za velika ulaganja kao što je novi namještaj u vašem domu.

Stvari za JEDAN PUT – NIKADA NA RATE

Skije, pancerice, skijaško odijelo, kapa, nove rukavice... I to sve za jednu godinu skijanja, za jedan spust. Da, vjerojatno ćete oduševiti prijatelje, ali je li vam to doista potrebno? Ovakve stvari ili kupite jednom pa jako zažalite! Nakon toga vam sigurno neće više pasti napamet. Puno bolja opcija je da ih jednostavno posudite, dobro pazite i vratite očuvane. Ako pak odlučite postati nova Janica Kostelić - tada vrijedi uložiti u opremu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje