Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oprostili se od legende: 'Veliki Brešan izdigao se iznad života'

Od dramskog pisca, prozaista i scenarista u ponedjeljak su se u Šibeniku oprostili kolege, prijatelji, njegovi učenici... Hrvatski dramatičar umro je prošlog utorka u 91. godini

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
5 komentara

Njega više nema, a jest. Govori, a zanijemio je. Govori još glasnije, raste, a nema ga. Raste još silnije, trijumfira, a izgubio je bitku. Izgubio je bitku s tijelom, sa životom?

POGLEDAJTE VIDEO:

Ne, ne, ne, u njegovu slučaju to nije tako. To je na komemoraciji Ivi Brešanu rekao prijatelj i kazališni redatelj Pero Mioč.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

- On se, jednostavno, više nije mogao smjestiti u život. Njegova veličina zdrobila je te stijene života, da bi se izdigla iznad života i da bi na nas pogledala čvrsto, kao da je od najčvršće bronce – nastavio je Mioč.

Šibenik se oprostio od Ive Brešana, dramskog pisca, prozaista, scenarista... Jednog od najplodnijih i najizvođenijih
hrvatskih dramatičara europskog ranga koji je prošlog utorka umro u Zagrebu u 91. godini. Prije nego što je na gradskom groblju Kvanj ispraćen i pokopan uz suprugu književnicu Jelu Godlar Brešan, koja je preminula tri mjeseca ranije, održana je komemoracija u HNK-u u Šibeniku.

U rodnom gradu književni bard je radio kao profesor, umjetnički voditelj Centra za kulturu, voditelj Međunarodnog dječjeg festivala i ravnatelj Šibenskog kazališta. Svi su ga htjeli posljednji put pozdraviti.

- Opraštamo se od čovjeka čija će djela ostati zlatnim slovima upisana u povijest hrvatske književnosti, britkog intelektualca, osebujnog umjetnika i našeg dragog Šibenčanina. Napustio nas je velikan, a prije svega čovjek koji je volio i živio svoj Šibenik - rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Sin Vinko nije skrivao suze

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dvorana u Šibeniku jučer je bila puna Brešanovih prijatelja, suradnika, kolega i nekadašnjih učenika. Vinku Brešanu je prije tri mjeseca umrla i majka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message