Obavijesti

News

Komentari 440

"Hrvati su propatili u tom ratu, ali propatili su i hrvatski Srbi"

"Hrvati su propatili u tom ratu, ali propatili su i hrvatski Srbi"
1

Hrvatska strana je prošli tjedan iznijela svoje argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu

VIDEO

Predstavnici Srbije su u ponedjeljak počeli odgovarati na hrvatsku tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. 

Svjedoci koje je predložila Srbija neće biti saslušavani u sudnici jer je Hrvatska odbila mogućnost da ih unakrsno ispituje. Prema pravilima Suda, ako druga strana ne želi ispitivati svjedoka prve strane, iskaz tog svjedoka uzima se u obzir u pisanoj formi i nema potrebe da ga Sud čuje usmeno

- Nema sumnje da su Hrvati propatili u tom ratu. Ovo je prilika da se prisjetimo tih tragedija. Ali u ratu u Hrvatskoj propatili su i hrvatski Srbi, koji su u raspadu Jugoslavije odlučili osnovati svoj vlastiti nacionalni entitet pod nazivom SAO Krajina. Nadali smo se da će prošli tjedan u izlaganjima hrvatskog pravnog tima biti spomenuta i njihova tragedija, ali nije - rekao je šef srpskog pravnog tima Saša Obradović u uvodnom izlaganju.

"U operaciji Oluja počinjen je genocid nad hrvatskim Srbima"

Obradović je rekao kako je u operaciji Oluja počinjen genocid nad hrvatskim Srbima. Naveo je podatke Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" prema kojima je u Oluji ubijeno 1719 Srba. Oko 200.000 krajiških Srba pobjeglo je u Oluji, rekao je. Saša Obradović je istaknuo i kako su Srbi još uvijek ugroženi u Hrvatskoj, jer su povremeno izloženi govoru mržnje. 

Dodaje da je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović javno priznao kako "hrvatski sudovi nisu nikoga osudili ni za jedno ubojstvo Srba u operaciji Oluja". Nakon Obradovića izlaganje je nastavio Williams Schabas, koji govori o pravnom konceptu genocida.

Schabas jedan je od vodećih svjetskih pravnih stručnjaka koji obrazlaže da nije svako masovno ubojstvo genocid. Predsjednik je Međunarodnog udruženja znanstvenika koji istražuju genocid. U svojoj karijeri objavljivao je radove iz kojih proizlazi da su jedini istinski slučajevi genocida u novijoj povijesti bili genocid nad Armencima, Holokaust (genocid protiv Židova i Roma) te genocid u Ruandi. Smatra da na području bivše Jugoslavije nije počinjen genocid, pa čak ni u Srebrenici, iako Međunarodni sud pravde (ICJ) smatra da je u Srebrenici počinjen genocid i da ga je počinila Vojska bosanskih Srba. I ICTY u svojim presudama priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, a još jedan međunarodni sud, Europski sud za ljudska prava, u presudi u slučaju Jorgić protiv Njemačke zaključio je da se genocid dogodio i u Doboju i okolici 1992. godine. 

Podsjetimo, hrvatska strana je prošli tjedan iznijela svoje argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu. Srbija će se braniti kako ne može biti odgovorna jer 1991. još nije postojala kao država. Osim toga u svojoj protutužbi će, očekuje se, optužiti Hrvatsku za navodni genocid Srba koji su protjerani iz Hrvatske nakon akcije Oluja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 440
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)