Obavijesti

News

Komentari 74

Optužili su ih za šverc auta: 'Podmeće nam lokalni šerif...'

Optužili su ih za šverc auta: 'Podmeće nam lokalni šerif...'
1

Auti su oduzeti, stoje na carini gotovo dvije godine, carina nas je "zgurala" na prekršajni sud, ne uzimajući naše dokaze, a tek sada se utvrđuje nadležnost suda, kaže Dejan Celčić...

VIDEO

Tko radi na tako odgovornim pozicijama u Carinskim upravama Odjela za mobilne jedinice Carinske uprave i pokreće postupak kao ovlašteni tužitelj, a da ne zna zapravo gdje treba pokrenuti postupak? - pitanje je koje se nameće u postupku koje je Carinska uprava lani u travnju podnijela protiv Dejana Celčića iz Ogulina za prekršaj iz Zakona o trgovini.

Naime, u akciji Carinske uprave, djelatnici Odjela mobilne jedinice Zagreb, u suradnji s policijom, lani su 5. travnja zbog sumnje da Celčić na području Ogulina prodaje i nudi na prodaju automobile uvezene iz Njemačke, iako nije registriran za kupnju i prodaju robe i obavljanju usluge u trgovini, od njega oduzeli osam uvoznih rabljenih automobila i prekršajno ga prijavili.

Nekoliko Audija A3 i A4, Golf i Opel Insignia zaplijenjeni su iz dvorišta njegove kuće, susjedove, s popravka kod limara...i još uvijek stoje u Carini. 

Ne zna se tko bi trebao voditi postupak

Celčić je u postupku već bio osuđen pa oslobođen, a sada se još uvijek tek utvrđuje nadležnost tko bi trebao voditi prekršajni postupak. Pravnici navode da onaj tko pokreće postupak iz Zakona o trgovini, a ako postupak pokreće Carina, onda se postupak nastavlja i vodi kod njih i u njihovoj je nadležnosti, međutim u ovom predmetu to tako nije bilo. 

- Nakon oduzimanja vozila na podignuti nalog sam odmah uputio prigovor s dostavljenim računima tvrtke u Njemačkoj iz kojih je vidljivo da sam zaposlenik njemačke firme Jurčić Automobile za koju sam dovezao automobile za pojedinačne kupce u Hrvatskoj, koji su platili vozila firmi, dakle račune i ugovor o radu. No postupak je pokrenut na Prekršajnom sudu u Karlovcu, Stalnoj službi Ogulin i je sam osuđen, ali pri donošenju presude nije uzeto u obzir da postoje priloženi računi. Kada sam uložio žalbu na Visoki prekršajni sud ustanovljeno je da ti moji računi i dokumenti  nisu niti vidljivi, nestali su iz spisa i temeljem toga je postupak vraćen na Prekršajni sud. U ponovljenom postupku sam oslobođen krivnje, na što se ovlašteni tužitelj Carine žalio Viskom sudu na nadležnost Prekršajnog suda na što je Prekršajni sud u Karlovcu, Stalna služba Ogulin u listopadu se oglasila da je stvarno nenadležan u prekršajnom postupku, te da će predmet dostaviti na rješavanje nadležnom Vijeću za prekršaje Područnog carinskog ureda Zagreb, objašnjava Dejan, sumirajući.

'Podmeću nam'

- Auti su oduzeti, stoje na carini već gotovo dvije godine, carina nas je "zgurala" na prekršajni sud, ne uzimajući naše dokaze, a tek sada se utvrđuje nadležnost suda. - govori Dejan, te objašnjava da je on lani radio kao zaposlenik kod kolege Stanislava Jurčića koji u Njemačkoj vodi tvrtku Jurčić Automobile za prodaju rabljenih automobila. Dvojac smatra da im podmeće lokalni šerif koji je iskoristio svoj tadašnji položaj u carini kako bi pomogao kolegi, također trgovcu automobila, izbaciti konkurenciju.

- Cijeli proces je namijenjen da nas se uništi. Nije im u interesu da se plati porez, niti otvori firma... Od početka su išli na to da je moja firma u Njemačkoj nelegalna, da Dejan ne može raditi u Njemačkoj jer nema radnu dozvolu....kada smo im poslali ugovor o radu, dokumente o tvrtki, račune o carini... i kada su vidjeli da je sve legalno počeli su motati oko prijave, mijenjali činjenične optužbe, dopunjavali je, a cijeli proces je guran na Prekršajni sud, umjesto na Carinski. Preduhitrili su sami sebe. Postupci se vode posebno protiv mene i posebno protiv Dejana. - govori Stanislav Jurčić, dodajući da je zakonski rok prijave uvoznog auta na carinu 15 dana, te da nitko ne može izbjeći plaćanje poreza jer ga se ne može registrirati bez rješenja o carini, a krajnji korisnik inače plaća davanja, a ne on kao firma. 

- Radi se o hrpi novaca, oštećeni smo za 100.000 eura. Odmah smo prihvatili sve uvjete, platili kaznu, savjetovali su nam da u Hrvatskoj otvorimo firmu i to smo napravili, sve samo da nam vrate aute. Poslali su mi i nadzor u firmu u Njemačku i kada su vidjeli da su svi računi sprovedeni, na kraju je došla presuda  "krivi su što ga nude na prodaju", i kada to nisu dokazali i izgubili sud, sada se žale sami protiv sebe, da to nije trebalo završiti na prekršajnom sudu nego na mobilnoj carini. - govori Stanislav, dodajući da nisu nikoga prevarili niti zakinuli u poslovanju,niti državu, niti kupce, a oni su pretrpjeli štetu, vozila, povjerenje kupaca. 

'Okrivili su nas unaprijed

- Okrivili su me unaprijed, u Ministarstvu financija su mi odmah naplatili kaznu za rad na crno u iznosu od 30.000 kuna, naplatili su mi i poseban porez na vozila u 52.000 kuna. Ukoliko u novom postupku budem proglašen krivim, ja sam sve to već riješio platio kazne, davanja, a auti i dalje stoje na carini. - zaključuje Dejan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...