Obavijesti

News

Komentari 64

Optužnica protiv kralja Adventa i Bandićeva vozača. USKOK: Bandić je uzeo 400.000 kn mita

Optužnica protiv kralja Adventa i Bandićeva vozača. USKOK: Bandić je uzeo 400.000 kn mita

Uskok je podigao optužnicu protiv troje koja pokazuje kako je pokojni Bandić namještao zakup javnih površina za manifestacije. Akcija Uskoka je krenula nakon serije istraživačkih tekstova 24sata još prije tri godine

VIDEO

Uskok je dvije godine od otvaranja istrage, podigao optužnicu protiv bivšeg vozača pokojnog Milana Bandića Zdravka Krajine, tzv. kralja Adventa Denisa Mohenskog i Jelene Čeklić koja je bila u Povjerenstvu za davanje u zakup javnih površina u Zagrebu.

Da je Milan Bandić živ, sigurno bi i on bio obuhvaćen optužnicom jer se navodi kako je pokojni gradonačelnik primio 400 tisuća kuna mita za pogodovanje.

Radi se o aferi Advent, ali i brojnim drugim pogodovanjima s javnim površinama koja su kroz seriju tekstova raskrinkala 24sata.

Krajina i Mohenski su, neslužbeno doznaje Jutarnji, tijekom istrage priznali kaznena djela za koja ih terete, dok čeklić negira optužbe.

Priopćenje Uskoka donosimo u cijelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1976., 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.
Optužnicom se I. okr., dugogodišnjem osobnom vozaču i osobi od posebnog povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, te stvarnom voditelju poslovanja dvaju trgovačkih društava, i II. okr. vlasniku trgovačkog društva i obrta za ugostiteljstvo, stavlja na teret da su se u razdoblju od kolovoza 2016. pa sve do siječnja 2020. u Zagrebu dogovorili s tadašnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, ovlaštenim za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Gradu na korištenje poslovnim subjektima, da će im omogućiti dodjelu željenih javnih površina Grada u zakup društvima i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija, i to I. okr. u zamjenu za razne protuusluge koje ne ulaze u opis njegovog radnog mjesta vozača u Gradu Zagrebu, te II. okr. u zamjenu za dio dobiti koju će njegovo društvo i obrt ostvariti od navedenih poslovnih aktivnosti.

U cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao III. okr., članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom I. i II. okr. dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih poslovnih subjekata, slijedom čega je III. okr. u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama Grada sukladno traženjima I. i II. okr. čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

Također je III. okr. poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo društvima I. i II. okr. te samom II. okr. dodijeli tražena javna površina na korištenje, pa je, nakon što su navedena društva i obrt formalno podnijela zahtjeve za dodjelu na korištenje javnih površina, po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima Povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti.

Slijedom navedenog je Povjerenstvo za davanje u zakup javnih površina donosilo prijedloge zaključaka o neposrednoj dodjeli javne površine društvima I. okr. i II. okr. sukladno njihovim zahtjevima, na temelju čega je tadašnji gradonačelnik, znajući da su navedeni prijedlozi, pripremljeni na opisani način i sukladno njegovim nalozima, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje tim društvima i II. okr., čime im je omogućio dobivanje na korištenje atraktivnih javnih površina Grada Zagreba.

Zauzvrat je I. okr. službenim automobilima Grada u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika, te održavao njegovu vikendicu, pa i plaćao njezino čišćenje, a obavljao je i druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima, dok je II. okr. putem I. okr. tadašnjem gradonačelniku dao mito u vidu novčane naknade u sveukupnom iznosu od 400 tisuća kuna, od kojeg iznosa je tadašnji gradonačelnik predao I. okr. najmanje 40 tisuća kuna na ime posredovanja u davanju mita od II okr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...