News

Komentari 69

ORaH se pita: Pretvara li se HTV u glasnik HDZ-a i SDP-a?

ORaH se pita: Pretvara li se HTV u glasnik HDZ-a i SDP-a?

Članovi ORaH-a, s flasterima na ustima, održali su"šutljivu" konferenciju za medije povodom sučeljavanja koje će se održati na HTV-u, a na koje nisu pozvani

ORaH je u utorak održao "šutljivu" konferenciju za novinare ispred zgrade HTV-a, na kojoj je priopćenje pod nazivom "Medijska blokada ORaH-a - Pretvara li se HTV u glasnik SDP-a i HDZ-a i njihovih satelita" pročitao glasnogovornik stranke Dean Šarčević, dok su predsjednica ORaH-a Mirela Holy i članovi stranačkog vodstva čitanje priopćenja popratili s flasterima na ustima.

HRT u petak, 6. studenog, organizira veliko izborno sučeljavanje lista stranaka i koalicija na koje ORaH nije pozvan, već će se sučeliti dvije velike koalicije HDZ-a i SDP-a sa svojim partnerima, ustvrdio je Šarčević i pozvao HRT da javnosti objasni kriterije po kojima će pozvati sudionike na sučeljavanje.

ORaH poziva javnu televiziju, koja se financira novcem poreznih obveznika upravo da bi bila servis svih građana Hrvatske, a ne glasnik SDP-a i HDZ-a, na omogućavanje demokratskog sučeljavanja utemeljenog na pluralizmu koje će uključiti ORaH i druge političke stranke, kao što su Živi zid i Bandić Milan 365, po uzoru na komercijalne televizijske kuće, čija su sučeljavanja bila daleko pluralnija i demokratičnija.

Programskom vijeću HRT-a, glavnom uredniku i ravnatelju HRT-a, Državnom izbornom povjerenstvu i Etičkom povjerenstvu upućuju pitanje ne bi li javni servis trebao jamčiti poštenu zastupljenost ili mu je zadatak blokirati opciju koja se zalaže za promjenu postojećeg stanja.

"Tko donosi odluke da novinari i snimatelji odlaze na teren snimati ORaH i prema kojim kriterijima se taj isti sadržaj ne prikazuje u središnjim informativnim emisijama? Koji je razlog da se stavovi i rješenja koja ORaH predstavlja ne prikazuju? U čijem je to interesu", pita ORaH.

U priopćenju se navodi da je ORaH europarlamentarna i parlamentarna stranka sa zastupničkim klubom, te jedina programska stranka u Hrvatskoj sa 40 političko-programskih dokumenata o kojima je u protekle dvije godine provedena javna rasprava s građanima. Unatoč tome, ORaH je dva puta manje spomenut od HDSSB-a, dva i pol puta manje od Mosta i osam puta manje od HDZ-a i SDP-a.

ORaH ne kalkulira i ne sklapa političke dogovore ispod stola s drugim akterima, interesnim skupinama i medijskim kućama, već se bori kvalitetnim rješenjima i programima, ističu u ORaH-u i poručuju kako je neprihvatljivo da se program javne televizije "uređuje u kabinetima Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka".

Najčitaniji članci