Obavijesti

News

Komentari 5

Orban poručio: Očekujemo da će doći milijuni Afganistanaca u Europu. Nećemo izbjeći novi val

Orban poručio: Očekujemo da će doći milijuni Afganistanaca u Europu. Nećemo izbjeći novi val

Mađarska ne brani samo sebe, već i Češku i Europu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu, rekao je mađarski premijer

VIDEO

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je u Češkoj rekao kako očekuje dolazak „milijuna“ migranta iz Afganistana, te da je migrantsko pitanje, uz LGBT prava i zeleni plan za Europu, bitka koju Višegradska skupina vodi protiv Europske unije, javljaju agencije. 

Orban je stigao u Češku kako bi uoči parlamentarnih izbora idući tjedan dao podršku premijeru Andreju Babišu.  

Mađarski čelnik je tijekom susreta rekao kako je ilegalna migracija prijetnja budućnosti država srednje Europe, prenosi agencija AP, kao i da očekuje „milijune“ izbjeglica iz Afganistana. 

- Ne vjerujem da ćemo izbjeći novi val migracije. Iz Afganistana velik dio stanovništva pokušavat će doći u Europu preko Balkana. Mađarska ne brani samo sebe, već i Češku i Europu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu - prenosi agencija Beta Orbanovu izjavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Brod s preko 500 izbjeglica iskrcao se na otok Lampedusa
Brod s preko 500 izbjeglica iskrcao se na otok Lampedusa

Babiš, jedan od najbogatijih Čeha i pobornik Orbanovog pristupa migracijama, rekao je da je njegova vlada pristala ovaj tjedan poslati 50 čeških policajaca kako bi s mađarskim branili vanjsku granicu Europske unije. 

Orban je u srijedu rekao i kako je migrantsko pitanje jedno od triju oko kojih se Višegradska skupina, sastavljena od Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, bori s europskim vlastima. 

- Oni ih hoće, mi ne - kazao je o migrantima. 

- Također, mi ne želimo da bili kakvi aktivisti utječu na odgoj naše djece. Migracije, LGBT i zeleni plan za Europu, to su bitke u kojima moramo pobijediti da bi se naša priča uspjeha srednje Europe nastavila - poručio je Orban, referirajući se na plan EU-a o borbi protiv klimatskih promjena.  

I mađarskog čelnika uskoro čekaju parlamentarni izbori, najkasnije iduće godine. Na njima će mu se, po prvi put, oporbene stranke suprotstaviti ujedinjene u jedan savez. 

Poljska: Pronašli ekstremistički sadržaj na mobitelima migranta
Poljska:  Pronašli  ekstremistički sadržaj na mobitelima migranta

Orban je u srijedu rekao da će iduće desetljeće pružiti „fantastične prilike“ srednjoj Europi, prenosi mađarska agencija MTI.  

Nekad se vjerovalo da je taj dio kontinenta bespomoćan bez Zapada, no danas zapadna gospodarstva ne mogu bez srednje Europe, smatra mađarski premijer. 

- Nema uspješnog njemačkog gospodarstva bez srednje Europe. Srednja Europa je ustvari lokomotiva europskog gospodarstva - kazao je čelnik Mađarske, doma za nekoliko njemačkih tvornica automobila koje značajno doprinose BDP-u te zemlje. 

Politički i ekonomski značaj srednje Europe će dodatno rasti, no za to je potrebna suradnja država Višegradske skupine, zaključio je Orban. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a