Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
24 komentara

Orban tvrdi: Bruxelles me napada zbog uspješne politike

Napadaju nas jer smo uspješni. Nemojmo zaboraviti da postoji i konkurencija unutar Europske unije, dodao je Orban, zaključivši kako su neki pogođeni "brzim napretkom središnje Europe"

Hungarian Prime Minister Orban looks on before taking the oath of office in Parliament in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO
24 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju je za slovačku televiziju TA3 rekao da je razlog što ga Bruxelles napada taj što čvrsto stoji iza politike mađarske vlade i Višegradske skupine koja je uspješnija od zapadne Europe, piše mađarska agencija MTI. 

"Neke od kritika nisu mi upućene zbog Mađarske, nego zbog V4", rekao je Orban u raspravi sa slovačkim kolegom Peterom Pellegrinijem o europskom savezu koji je odlučio bojkotirati summit o migracijama u Bruxellesu. 

"Napadaju nas jer smo uspješni. Nemojmo zaboraviti da postoji i konkurencija unutar Europske unije", dodao je Orban, zaključivši kako su neki pogođeni "brzim napretkom središnje Europe". 

Hungarian PM Orban gives a statement to the media at the Presidential Palace in Budapest IZMIJENILI I USTAV Mađari usvojili zakon: Kažnjava se pomaganje migrantima...

Mađarski čelnik smatra da zapad Europe treba prihvatiti da su zemlje Višegradske skupine trenutno motor rasta europske ekonomije, piše MTI. 

Pellegrini je naglasio kako je vrijeme opravdalo rješenja Višegrada po pitanju migracija, te da se "zapadna Europa napokon probudila i počela" ih primjenjivati. 

Oba premijera naglasila su važnost obrane vanjskih granica Schengena, složili su se da vraćanje unutarnjih graničnih kontrola nije put naprijed za Europu te su naglasili kako države članice, a ne Bruxelles, trebaju odlučivati koga će puštati na svoj teritorij. 

Dan nakon što je Macron podržao uvođenje financijskih sankcija nad onim državama koje ne žele primati migrante, odnosno da se europskim strukturnim fondovima dodaju uvjeti koji bi jamčili da primatelji tih sredstava preuzmu svoj dio azilanata, Orban je ustvrdio da europska sredstva nisu "jednosmjerna ulica" i da zapadne države "još više profitiraju od gospodarskih uspjeha središnje Europe". 

Merkel ne očekuje rješenje migracija na razini EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u nedjelju prije početka mini-summita o migracijama da neće biti cjelovitog rješenja toga pitanja ni na redovitom summitu EU-a krajem sljedećeg tjedna, a talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je potpuno novi prijedlog za rješavanje migrantskog pitanja na potpuno novim temeljima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message