Obavijesti

News

Komentari 276

Orešković najavio: Javni dug ćemo smanjiti za 100 mil. eura

Orešković najavio:  Javni dug ćemo smanjiti za 100 mil. eura
1

Ovo će biti prva godina u kojoj će pasti javni dug, uvjeren je premijer Tihomir Orešković. Naglasio je kako još nisu definirali koje će strateške tvrtke ići u privatizaciju

VIDEO

Ovo će biti prva godina u kojoj će pasti javni dug, uvjeren je premijer Tihomir Orešković, koji je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a istaknuo da u roku od mjesec dana želi smanjiti javni dug za 100 milijuna eura.

- To je sjajna poruka. Rejting agencije će to vidjeti kao pozitivan signal. To je prvi indikator da je državi krenulo i onda bi za šest mjeseci mogli pojačati rejting - kazao je Orešković.

Nije želio otkriti u kojim tvrtkama kani prodavati državne udjele da bi smanjio javni dug.

- Još to nismo točno definirali koje su to firme. Treba vidjeti koje su to strateške firme. Ja sam ovih dana zatražio od ministra financija Zdravka Marića  da se sastane s mirovinskim fondovima. Zanima nas za koje su tvrtke zainteresirani i onda ćemo u kratkom roku izabrati one tvrtke koje nam možda baš i nisu strateške. Mi nećemo privatizirati i prodati tvrtke strancima, nego je to jedna investicija koju će na kraju građani imati. Uvjeren sam da će oni tu vidjeti i veći prinos u fondovima. Mi ćemo moći iskoristiti te novce da smanjimo dug -  izjavio je premijer.  

Spominjanje tvrtki poput Podravke i Končara nazavo je 'probnim balonima'. Istaknuo je da se radi o kvalitetnim firmama za koje postoji interes.

Prodaja ACY marine?

Govoreći o susretu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom hrvatski premijer je kazao da s Turskom imamo dobre odnose, a sada ćemo ih još i pojačati. 

- Oni su spomenuli turizam, poljoprivredu, infrastrukturu, marine - rekao je. Upitan je li bilo riječi o prodaji hrvatske nautičke tvrtke ACY, Orešković je kazao da 'nije bilo konkretnih razgovora o tome', ali da je 'ACY za ovu Vladu strateška tvrtka' i da 'ne razmišljaju o njezinoj privatizaciji'.

Porez na nekretnine u dvije faze 

Što se tiče poreza na nekretnine, premda je Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om tvrdila da neće uvoditi nove poreze, Orešković je kazao da on o njemu govori od prvoga dana. Na pitanje zašto bi se u dvije faze uvodio porez na nekretnine, do 2018. godine te koje će se nekretnine oporezivati premijer je kazao da je prva faza nešto lakša. 

- Zamijenit ćemo komunalnu naknadu za taj porez na nekretninu. Građani tu neće osjetiti neke velike promjene. No trebat će nam malo više vremena da posložimo jedan kvalitetan model na koji način možemo to pokrenuti. Već radimo sa Svjetskom bankom da vidimo na koji način možemo to provesti. Druga faza je, ne bih baš rekao kompliciranija.. Ako netko ima 3, 4 ili 5 stanova ili kuća treba gledati vrijednost te nekretnine. Onda bi tu bila nešto malo drugačija porezna politika. Tu reformu planiramo uvesti 2020. godine - dodao je. 

Premijer je ustvrdio da optimizam već vlada, ali i da bi volio osjetiti još pozitive. Očekuje da bi se pozitivni učinci paketa reformi mogli osjetiti kroz povećavanja radnih mjesta i investicije. 

Prva tri mjeseca nove Vlade trajalo je upoznavanje 

Komentirajući odnose u Vladi Orešković je kazao da je u prva tri mjeseca trajalo upoznavanje. Ponovio je da su oni tim i naglasio da iako neke stvari izgledaju kao tenzija, da je zapravo riječ o zdravim raspravama.

- Imali smo u nekim trenucima neka različita mišljenja. Nama to izgleda normalno, ali nekome izvana to može biti kao nekakva tenzija. Ja sam uvjeren da smo prošli tu jednu fazu. To je faza kada se neki novi tim formira. Predložili smo plan reformi. Ispred nas su velike promjene. Mi sad trebamo ispuniti ono što smo obećali -  izjavio je Orešković koji vjeruje da imaju realan plan te da će on na kraju dati kvalitetne rezultate.

Nesuglasice oko SOA-e i MUP-a

Na tvrdnju da su nesuglasice izazvala neslaganja oko nekih kadrovskih rješenja, najviše u obavještajnoj zajednici i Ministarstvu unutarnjih poslova, Orešković je rekao kako svaki čovjek želi donijeti najbolju odluku i da je tražio 'input' u vezi SOA-e.

- Na kraju sam odgovoran i onaj tko ima odgovornost, treba donijeti odluku, a građani će vidjeti jesu li bile prave ili nisu - dodao je. 

'Uvijek može bolje'

Na pitanje je li zadovoljan učinjenim u 100 dana Vlade, kazao je da se uvijek može bolje. 

- Kadroviranje je uzelo malo duže, neki procesi, neki odluke, ali kad na kraju gledam naše glavne ciljeve – rast BDP-a i deficit ispod te dug koji ćemo srediti ove godine i povećati rast zaposlenih, tu su, ali isto tako ova tri mjeseca – nije to samo posložiti Vladu , donijeli smo i realan proračun i kvalitetan reformski paket koji će na kraju donijeti bolju budućnost svim građanima Hrvatske - zaključio je Orešković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 276
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije