Obavijesti

News

Komentari 242

Oružane snage RH: Dronovi će nam srušiti kanadere, mičite ih

Oružane snage RH: Dronovi će nam srušiti kanadere, mičite ih
2

Dronovi iznad mjesta gdje gase kanaderi i Airtractori ugrožavaju živote pilota, ali i gasitelja koji se bore s vatrenom stihijom. Ako se sudare, avioni se mogu i srušiti

VIDEO

Ako na požarištima uočimo bespilotne letjelice, zračne protupožarne snage obustavit će gašenje požara iz zraka i zbog sigurnosti ćemo povući avione i helikoptere, napisale su Oružane snage Republike Hrvatske u svojem zadnjem apelu javnosti.

Dodali su da popularni dronovi, iznad mjesta gdje gase kanaderi i Airtractori, ugrožavaju živote pilota, ali i gasitelja koji se bore s vatrenom stihijom. Ako se sudare, avioni se mogu i srušiti.Zadnji takav primjer neovlaštenog upravljanja dronovima bio je tijekom požara na poluotoku Pelješcu. 

Prema snimkama na društvenim mrežama, dronovi s kamerama su snimali opožarenu šumu i okolicu. To je uzbunilo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i zadalo im novu brigu jer zbog nekoliko minuta snimki iz zraka bespotrebno riskiraju živote. Naime, dronovi s kamerama teški su oko pet kilograma, a neki i više. 

Mogu odletjeti do jednog kilometra od svoje bazne stanice, odnosno pilota na zemlji. Kanaderi i Airtractori u izbacivanju vode na vatru lete samo 20-ak metara iznad požara brzinom od 250 do 300 kilometara na sat. Sudar čak i s malenim dronom može biti izrazito opasan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Najgore je ako dron udari u vjetrobransko staklo kanadera. Lako ga može probiti i tako ozlijediti pa i ubiti pilota - kazao nam je Dinko Vodanović, stručnjak za zrakoplovne nesreće. Dodao je da se letjelica može zabiti i u elise zrakoplova i teško ga uzdrmati.

- Elise se okreću velikom brzinom. Sjećam se jednog slučaja gdje je ptica uletjela u motor aviona i slomila lopaticu koja se, poput metka, zabila u trup aviona - opisuje Vodanović.

Koliko je dosad u svijetu bilo sudara zrakoplova i dronova ne zna jer velike tvrtke to taje.
- Ne žele pričati o tome jer su svi zainteresirani za komercijalizaciju dronova. U Hrvatskoj imamo problem što za to nisu propisane kazne - kaže Vodanović.

Naime, Hrvatska je Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova donijela tek u svibnju 2015. U njemu nisu predviđene kazne ni sankcije za neprijavljeno korištenje dronova. Do danas je dozvolu za korištenje dronova dobilo samo 16 ljudi ili tvrtki u Hrvatskoj. Zdravorazumski, premalo zbog visoke prodaje i popularnosti bespilotnih letjelica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke