Obavijesti

News

Komentari 0

Osijek će isplatiti pomoć umirovljenicima i nezaposlenim samcima starijima od 55 godina

Osijek će isplatiti pomoć umirovljenicima i nezaposlenim samcima starijima od 55 godina

Jednokratnu novčanu potporu od 800 kuna dobit će nezaposleni samci stariji od 55 godina koji se dulje od godinu dana redovito javljaju na Zavod za zapošljavanje, a nisu dobili posao

VIDEO

Umirovljenicima čiji su mjesečni prihodi niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa Osijek će za listopad, studeni i prosinac isplatiti ukupno 300 kuna pomoći, a dugotrajno nezaposlenim samcima starijima od 55 godina jednokratno 800 kuna, izvijestila je u četvrtak Gradska uprava.

Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je na konferenciji za novinare da se mirovine dva puta na godinu usklađuju s kretanjem plaća i životnih troškova, ali umirovljenici s najnižim mirovinama to povećanje najmanje osjete.

Kako bi se ublažio taj problem, osmišljena je novčana pomoć od 100 kuna koja se isplaćuje umirovljeniku čiji je ukupni prihod niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa, a koji je, u želji da se što više umirovljenika obuhvati tom mjerom, povećan za 300 kuna, objasnio je Radić.

Dodao je kako će za potpore starijim osobama i onima u riziku od siromaštva u gradskom proračunu biti osigurano više od 1,4 milijuna kuna.

Ova Gradska uprava je socijalno osjetljiva, prepoznaje probleme i pokušava pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija kako bismo im mogli osigurati dostojanstven život. Kako bismo u tome uspjeli, nužno je pokrenuti gospodarstvo i omogućiti da što više ljudi ima prihode a da nisu od socijalne pomoći, poručio je Radić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić objasnio je kako će, nakon tih izmjena, novčanu pomoć moći ostvariti umirovljenik koji živi sam i čiji je ukupni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca niži od 1.700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1.400 kuna, te umirovljenik koji živi u kućanstvu i čiji je ukupni mjesečni prihod u posljednja tri mjeseca niži od 2.700 kuna, umjesto dosadašnjih 2.400 kuna. 

Dodaje kako se, u dogovoru s gradonačelnikom, predlaže da se potpore za listopad, studeni i prosinac isplate jednokratno od 300 kuna, i to najkasnije do 20. prosinca, te da će se mjera nastaviti i iduće godine, što će se planirati proračunom za 2022. godinu.

Jednokratnu novčanu potporu od 800 kuna dobit će nezaposleni samci stariji od 55 godina koji se dulje od godinu dana redovito javljaju na Zavod za zapošljavanje, a nisu dobili posao, rekao je Šerić.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Romano Kristić ističe kako je, u posljednje vrijeme, zbog povećanog broja zaposlenih i povećanja plaća te zbog zaustavljenog iseljavanja, smanjen i broj korisnika osnovnih prava u sustavu socijalne skrbi, ponajprije novčanih naknada Centra za socijalnu skrb.

Bez obzira na takve trendove u Osijeku, grad ima 24 vrste prava i pomoći u sustavu socijalne skrbi iako jedinice lokalne samouprave imaju četiri osnovna prava za koja po zakonu moraju osigurati financijska sredstva, rekao je Kristić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"