Osijek: Istraga zbog štete od 16 milijuna kuna za tvrtku | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Osijek: Istraga zbog štete od 16 milijuna kuna za tvrtku

Dvije okrivljenice tužiteljstvo tereti i da su, od ožujka do lipnja 2013. godine, u Bijelom Brdu, u nakani da drugim zasad neutvrđenim osobama pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit

VIDEO

Zbog sumnje da su trgovačko društvo iz Bijelog Brda oštetili za više od 16 milijuna kuna, a državni proračun za nešto manje od pet milijuna kuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) pokrenulo je istragu protiv prvookrivljene direktorice tvrtke, drugookrivljene djelatnice i još dvojice okrivljenika, izvijestilo je u četvrtak tužiteljstvo.

Prvookrivljenu direktoricu i drugookrivljenicu, koja je bila ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro-računima, tereti se da su, na traženje trećeokrivljenog 61-godišnjaka iz Srbije i četvrtookrivljenog 50-godišnjeg hrvatskog državljanina počinili kaznena djela s ciljem pribavljanja velike proupravne koristi.

Sumnja se da je, od veljače do studenog 2013. godine 54-godišnja direktorica dala ovlaštenja za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje novčanim sredstvima na žiro-računima trgovačkog društva drugookrivljenoj 50-godišnjakinji, koja je potom sa žiro-računa tvrtke u više navrata podigla ukupno 14,3 milijuna kuna. Prilikom svakog podizanja novca za sebe je  zadržavala po dvije ili tri tisuće kuna, dok je ostatak davala trećeokrivljeniku i četvrtookrivljeniku.

Dvije okrivljenice tužiteljstvo tereti i da su, od ožujka do lipnja 2013. godine, u Bijelom Brdu, u nakani da drugim zasad neutvrđenim osobama pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit, u više navrata bez valjane pravne osnove i poslovno opravdanog interesa nalagale plaćanje u inozemstvo čime su tvrtku oštetile za još 2,26 milijuna kuna.

Također, tužiteljstvo sumnja da je prvookrivljena direktorica, od veljače do studenoga 2013. kako bi neosnovanim korištenjem pretporeza izbjegla plaćanje PDV-a za svoju tvrtku u poslovnim knjigama proknjižila 18,7 milijuna kuna za fiktivnu robu i usluge koje su joj ispostavile tvrtke iz Rijeke, Zagreba i Sesveta.

Na temelju fiktivnih računa osumnjičena je osječkoj Poreznoj upravi podnijela mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost, u kojima je neosnovano iskazala da je njena tvrtka ostvarila pravo na pretporez u ukupnom iznosu od 4,9 milijuna kuna, oštetivši tako državni proračun.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Djevojčice iz Bjelovara bore se za život. Jednu su na Rebru doktori stavili na respirator
PETERO DJECE STRADALO

Djevojčice iz Bjelovara bore se za život. Jednu su na Rebru doktori stavili na respirator

U tri teške nesreće u petak je u Bjelovaru stradalo čak petero djece, tri djevojčice 2011. godište i dječak 2010.
Vlasnik vile u Solinu: Turisti su se goli mazali krvlju i ljubili. Od šoka sam povraćao bijelu pjenu
UZNEMIRUJUĆE

Vlasnik vile u Solinu: Turisti su se goli mazali krvlju i ljubili. Od šoka sam povraćao bijelu pjenu

Sedam Britanaca stigli su u vilu, izašli su van u Split. Jedan se u 4 ujutro vratio s razbijenom glavom. Nastavili su galamiti i raditi nered oko bazena, ispričao je vlasnik vile za Dalmaciju Danas