Obavijesti

News

Komentari 21

Osijek: Na ETF-u studiraju šah i dobit će američke stipendije

Osijek: Na ETF-u studiraju šah i dobit će američke stipendije
3

ETF ima predmet šah i računarstvo koji se svidio i Sveučilištu u Dallasu pa nude suradnju. Na promidžbi ETF-a puno je uradio i šahovski velikan Gari Kasparov

VIDEO

Kad su na osječkom Elektrotehničkom fakultetu na inicijativu profesora Radoslava Galića, šahovskog zaljubljenika, uveli šah kao fakultetski predmet, vjerojatno nitko nije mogao ni zamisliti da će, primjerice, samo ove godine čak 44 studenta izabrati šah kao izborni kolegij. Neki tvrde da je takav odaziv studenata odraz zainteresiranosti Sveučilišta u Dallasu koje je spremno stipendirati studente šahiste. Dekan Elektrotehničkog fakulteta Drago Žagar potvrđuje kako je visokoškolska ustanova, kojoj je na čelu, u pregovorima sa Sveučilištem u Dallasu.

- Istina je, intenzivno pregovaramo o suradnji. No to ne treba čuditi jer Sveučilište u Dallasu također ima šahovske kolegije u svojem programu i oni se, poput nas, već godinama bave znanstvenim proučavanjem šaha kao vještine algoritamskih tehnika i svega onoga što je vezano uz vještinu šaha. Vjerujem da ćemo uskoro potpisati jedan sporazum kojim ćemo šah proučavati na višoj znanstvenoj razini - govori nam dekan Drago Žagar.

Prema dekanovim riječima, ideju o kolegiju šah i računalstva, koji se kao predmet jedino u Hrvatskoj proučava na osječkom ETF-u, pokrenuo je sad već umirovljeni bivši dekan, profesor emeritus Radoslav Galić, veliki šahovski zaljubljenik, koji je htio da se šah, “kao jedna plemenita vještina”, izučava i znanstveno.

- Ideja je bila potaknuti mlade da se više bave šahom, ali i da kroz algoritme te rješavanje šahovskih problema razvijaju svoje računalne vještine. I moram priznati da je ideja naišla na izvrstan odjek kod studenata. Ove godine kolegij su upisala 44 studenta, a to je jako veliki broj, pogotovo jer je riječ o izbornom diplomskom kolegiju. Taj predmet ima izvrsne perspektive, vjerujem da ćemo u suradnji s drugim sveučilištima uspjeti to podići na jednu višu razinu - govori dekan Drago Žagar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marko Mrkonjić/PIXSELL
Dekan Žagar

Dodaje kako šah studenti prepoznaju kao mogućnost da kroz tu igru “na neki način razviju i svoje računalne te programerske sposobnosti”.

- Oni vide da jedna složena i plemenita vještina poput šaha može biti dodatno oplemenjena računalnim simulacijama koje mogu pomoći u igranju šaha i računalnim programima koji se bave šahovskom problematikom - zaključuje Žagar.

Šah je toliko duboko ušao u sve pore osječkog Elektrotehničkog fakulteta da ne treba čuditi što osječki šahovski prvoligaš, klub sa 60-godišnjom tradicijom, već nekoliko godina nosi naziv ETF Osijek. I već prvu godinu kako su nastupili pod imenom ETF Osijek osvojili su naslov prvaka Hrvatske. To je rijedak slučaj u Hrvatskoj da neka prvoligaška momčad u bilo kojem sportu nosi naziv fakulteta.

No osim prve momčadi, na Elektrotehničkom fakultetu postoji i druga, kombinirana momčad, u kojoj zajedno igraju studenti i profesori, pojačani nekim iskusnijim igračima, i koja se plasirala iz Treće u Drugu hrvatsku šahovsku ligu. U planu je osnivanje i isključivo studentske ekipe koja će se natjecati u Četvrtoj hrvatskoj ligi.

- Šahovski klub ETF Osijek razvija vještinu šaha te potiče šah i kod studentske populacije. Na taj način smo povezali ovaj naš kolegij s jednim praktičnim šahovskim klubom koji je visoko plasiran i koji ima potpunu šahovsku ekipu - kaže dekan Drago Žagar.

Profesor emeritus Radoslav Galić sve to naziva sjajnom “sinergijom fakulteta i kluba”. Prema njegovim riječima, osječki Elektrotehnički fakultet, “koji je jedan od najboljih po kvaliteti izvođenja nastave”, ne može svoju prepoznatljivost graditi samo na tome.

- Fakultet ima i širi društveni značaj te ne može biti bolja promidžba fakulteta od kluba koji je bio i prvak države. Smatram kako će se za određeno vrijeme stvoriti i kritična masa iz koje ćemo dobiti kvalitetu, vrhunskog velemajstora, koji će igrati za reprezentaciju te osvajati i velike šahovske turnire - tvrdi Radoslav Galić.

Ovaj vrsni matematičar, priča, često je bio “promišljao šah kao sjajnu vještinu za učenje nekih teoretskih postavki, poput teorije o odlučivanju” te je bilo “sasvim logično i prirodno vezati šah i računalstvo”. Njegov prijedlog o kolegiju šaha i računalstva prihvatio je tadašnji prorektor, a današnji dekan fakulteta Drago Žagar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji