Obavijesti

News

Komentari 1

Osječka 130. brigada Hrvatske vojske obilježila 31 godinu od osnutka

Osječka 130. brigada Hrvatske vojske obilježila 31 godinu od osnutka
6

Osnovana je 25. listopada 1991. godine s ciljem osnaživanja južne obrane grada Osijeka a njezin ustroj je tekao u teškim okolnostima napada na Osijek i okolna mjesta zbog čega su i linije obrane formirane

VIDEO

Svečanom akademijom u Veteranskom centru u Osijeku pripadnici osječke 130. brigade Hrvatske vojske u subotu su obilježili 31. obljetnicu osnutka brigade kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo 6500 osoba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska slavi dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan hrvatskih braniteljan VIDEO

Osnovana je 25. listopada 1991. godine s ciljem osnaživanja južne obrane grada Osijeka a njezin ustroj je tekao u teškim okolnostima napada na Osijek i okolna mjesta zbog čega su i linije obrane formirane tijekom tih borbenih djelovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brigada je prošla teški ratni put, poginula su 63 pripadnika, preko 370 je ranjenih od čega je osam teških invalida, a 22 su nestala i njihova je sudbina još uvijek nepoznata.

Osijek: 130. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

Prisjećajući se ratnih dana umirovljeni pukovnik Živko Mijić, koji je zapovijedanje 130. brigadom preuzeo 24. prosinca 1991. godine i vodio ju do njezina mirovanja, kaže da je brigada trpjela teške gubitke jer jedno vrijeme nije bila dobro vođena što se kasnije stabiliziralo dolaskom brojnijeg naoružanja i opreme.

- Imali smo tako veliki front obrane kojega nismo mogli držati sve dok nije došla pomoć iz Zagreba, 101. brigada i Našica 132. brigada, nakon čega je sve bilo bolje - istaknuo je Mijić.

Posebno ga smeta što pojedinci danas često govore kako među dragovoljcima i mobiliziranim braniteljima postoje velike razlike jer on tvrdi da to nije istina i da tu nema nikakvih razlika.

Osijek: 130. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

Ljudstvo jer bilo iscrpljeno i umorno i morali su nam dolaziti uvijek novi ljudi koji bi zamijenili prethodne. Bili vi mobilizirani i došli kada piše na pozivu ili došli samostalno tako je svejedno, pred zakonom ste u vojsci jednaki, nema razlike nikakve, svi smo mi poštovani po tom pitanju, držimo do toga i to tako mora biti, poručio je onima koji potiču te razlike među braniteljima.

Podsjeti je da je prestankom ratnih djelovanja inženjerija 130. brigade jako puno učinila na obnovi i održavanju električne infrastrukture i razminiranju poljoprivrednog zemljišta.

Dao sam da se razminira i poljoprivredno zemljište kako bi se nastavili poljoprivredni radovi i oni su to uspješno odradili, prisjeća se Mijić.

Osijek: 130. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

Ratni dozapovjednik inženjerske satnije 130 brigade Pavao Bradarić sjeća se prvih zapovjedi o utvrđivanju kompletne linije fronta koja se protezala od juga prema sjeveru.

- Radili smo danonoćno na utvrđivanju i miniranju kompletne linije nakon okupacije Vukovara kada je sva okupatorska vojska, Srbi i četnici, krenuli prema Osijeku - rekao je Bradarić dodajući kako je njihov zadatak bio da ih spriječe u daljnjem prodoru preko Osijeka u čemu su i uspjeli.

Tandara: Podrška projektima braniteljskih udruga

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć  u Ministarstvu branitelja rekao je da Ministarstvo podržava i potiče sva obilježavanja i sjećanja na osnivanje brigada i postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu ali i da pomažu i podržavaju projekte koje provode branitelji okupljeni oko braniteljskih udruga.

- To su kvalitetni projekti kojima je cilj pomoći samim braniteljima i njihovim obiteljima a mi smo u tome njihovi partneri - poručio je Tandara.

Osijek: 130. brigada obilježila 31. obljetnicu osnutka

Tijekom svečane akademije pretpremijerno je prikazan dokumentarni film 'Heroji Osijeka - 130. Brigada HV-a'.

U sklopu obilježavanja osnutka brigade u organizaciji Udruge Heroji Osijeka održan je Zdravstveno savjetodavni simpozij na kojemu je predstavljen projekt izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje pod nazivom  'Zajedništvo je naša snaga' – Veterani veteranima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović