Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Oslobodili ga krivnje u slučaju 'bećarac': 'Nije bilo prekršaja'

Sutkinja je u kratkom obrazloženju presude rekla da sud nije mogao utvrditi prekršaj niti da se Branimir Čolaković uopće obratio policajki spornim bećarcem

PIXSELL
Foto: PIXSELL
298 komentara

Od bećarca nema bolje pjesme, tu se pjeva i ono što se ne smije -  brzinski je, onako iz glave, Duško Topić, umjetnički voditelj valpovačkog KUD-a, "izbacio bećarac" nakon što je ispred zgrade Prekršajnog suda u Valpovu čuo da je sutkinja Dunja Bertok u utorak nepravomoćno oslobodila njegovog folkloraša Branimira Čolakovića od optužbi da je policajki Mariji Iličić 28. lipnja, dok se kretao u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom, pjevao "mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi" te se time ogriješio o ravnopravnost spolova te ju ponizio i povrijedio njezino dostojanstvo.

- Slavonijo, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje - slavio je Duško Topić, koji je, inače, kao dokazni materijal u korist Branimira Čolakovića priložio svoju zbirku od nekoliko tisuća bećaraca koje je prikupljao desetljećima, a kojima je sutkinji, ali i cijeloj javnosti htio dokazati da "od bećarca nitko nije pošteđen, ni mladi ni stari ni muški ni ženski i od njega se ne može obraniti ni društveni statu ni zanimanje ni materijalno dobro niti bilo kakva ideologija, jer je on svojevrsna tribina na kojoj se mogu pronaći apsolutno svi i nema razloga da se itko ljuti". 

Prema Topićevim riječima, priča je dodatno apsurdna, jer se policajka Marija Iličić i sama ranije bavila folklorom, kao i cijela njezina obitelj, "te bi trebala znati smisao bećarca koji je uvijek dvosmislen, rijetko se upućuje jednoj osobi i služi za uveseljavanje većeg broja ljudi".

'Bili smo spremni zatražiti da UNESCO skine bećarac s popisa zaštićene kulturne baštine'

- Svjedoci ste i sami koliko se bećaraca na ovu temu spjevalo posljednjih mjeseci na društvenim mrežama! No, koliko god smo očekivali ovakav rasplet, bili smo spremni i da u slučaju osuđujuće presude na sljedećem Ljetu valpovačkom povorka od 15 kulturno-umjetničkih društava prođe u potpunoj tišini. Kao što smo razmišljali obratiti se UNESCO-u i od njih zatražiti da skinu bećarac s popisa zaštićene nematerijalne baštine kad ga mi ne znamo cijeniti - rekao je Duško Topić. 

Sud nije mogao utvrditi da se uopće obratio policajki

Sutkinja Dunja Bertok je u kratkom obrazloženju presude rekla da "sud nije mogao utvrditi prekršaj niti da se Branimir Čolaković uopće obratio policajki spornim bećarcem, što je temelj za počinjenje djela". 

Branimir Čolaković nije skrivao zadovoljstvo ishodom suđenja zbog kojeg je, kaže, posljednjih mjeseci proživljavao pravu agoniju.

- Ponovo možemo pjevati bećarce, - rekao je Branimir, ali se nije usudio i otpjevati neki prigodni dvostih. Kaže, "tek kad presuda postane pravomoćna".

'Tijekom cijelog suđenja imao sam ogromnu tremu'

- Nakon svega sad mogu samo reći da se osjećam fantastično i da sam tijekom cijelog suđenja imao ogromnu tremu. Ipak mi je prvi put uopće da sam se našao na optuženičkoj klupi i da moram odgovarati za nešto što je u prirodi našeg naroda potpuno normalno i uobičajeno, a što je i UNESCO prepoznao i zaštitio kao nematerijalno dobro o kojem država treba brinuti - rekao je Branimir.

Policajka nije došla na izricanje presude

Policajka Marija Iličić, koja je tužila Branimira tvrdeći da je sporni bećarac otpjevao nakon što je nju vidio pored ceste dok je osiguravala prolazak povorke te da je ona tamo bila jedina u plavoj bluzi, nije došla na izricanje presude.


Možda vas zanima i ovo:
Message