Obavijesti

News

Komentari 1

Ostaje i dalje veliki jaz između Ukrajine i Rusije u pregovorima

Ostaje i dalje veliki jaz između Ukrajine i Rusije u pregovorima

Ukrajina i Rusija ozbiljno shvaćaju mirovne pregovore, ali ostaje vrlo velik jaz između dviju strana, rekli su zapadni dužnosnici u četvrtak

Dodali su kako se čini da ruski predsjednik Vladimir Putin nije spreman za kompromis.

Iako su obje strane istaknule da je postignut ograničen napredak u pregovorima ovoga tjedna Putin je pokazao malo znakova popuštanja u svom govoru u kojem je optužio "izdajnike i šljam" u svojoj zemlji koji pomažu Zapadu te je poručio da će ih ruski narod ispljunuti poput komaraca.

"Obje strane shvaćaju (pregovore) ozbiljno, ali postoji vrlo, vrlo velik jaz u stavovima", rekao je anonimno jedan zapadni dužnosnik za Reuters.

"Onima koji su jučer vidjeli predsjednika Putina kako se obraća naciji bilo bi oprošteno što misle da Rusija nije raspoložena za kompromis", rekao je drugi dužnosnik.

Ukrajina želi da Turska bude jamac eventualnog dogovora
Ukrajina želi da Turska bude jamac eventualnog dogovora

Ukrajinski pregovarač je rekao da je "model" pravno obvezujućih sigurnosnih jamstava Ukrajini "na pregovaračkom stolu".

To bi podrazumijevalo grupu saveznika koja bi morala zaštititi Ukrajinu u slučaju ruskog napada.

Zapadni dužnosnik rekao je da su detalji o tome tko će biti sigurnosni jamac predmet razgovora s međunarodnim partnerima, ali je važno uspostaviti uvjete.

Na pitanje o ulozi Kine u sukobu i njezinoj spremnosti da isporuči oružje Rusiji, zapadni dužnosnici rekli su kako vjeruju da Kina još formira svoj odgovor.

Ukrajina ustraje na granicama priznatima 1991. godine
Ukrajina ustraje na granicama priznatima 1991. godine

"Njihovo vodstvo željelo bi podržavati Rusiju, ali je sve svjesnije: a) koliko ovo (invazija) trenutno loše ide i b) mogućeg reputacijskog udarca povezanog s ruskim taborom", rekao je jedan dužnosnik.

"To je složena slika i nikako nije statična", dodao je.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<