Obavijesti

News

Komentari 56

'Ostao sam bez auta u potresu. A onda je došao čovjek i u dlan mi stavio ključ te poklonio svoj'

'Ostao sam bez auta u potresu. A onda je došao čovjek i u dlan mi stavio ključ te poklonio svoj'

U potresu u Petrinji je ostao bez automobila, a nije se ni nadao što će mu se dogoditi par dana kasnije. 'Hrvatska se ujedinila, ovo je dokaz da smo svi jednaki', rekao nam je Rasim Veljačić

VIDEO

Radio sam kalendar sa obiteljskim slikama u gradu, a kad sam sve sredio vraćao sam se prema autu. Međutim u samom centru kad sam došao na zebru ispred bivšeg hotela se smračilo, počeo se dizati asfalt, tutnjava, imao sam osjećaj da letim metar gore, metar dolje, kao da sam na moru u valovima. Pored mene su bile neke ženske osobe, a gospođa je vikala 'Držite me! Držite me, odnijet će me!' Uhvatio sam ju, a još je tu bila osoba pored nas, jednu sam primio za ruku, a drugu nismo uspjeli uhvatiti te je pala malo dalje od nas. Kad sam došao kući kad se sve smirilo, započinje nam priču Rasim Veljačić iz Mošćenice koji se u trenutku razornog potresa od 6,2 po Richteru nalazio u centru Petrinje.

POGLEDAJTE VIDEO: Priča Rasima Veljačića iz Moščenice

U tim je trenucima grad bio u rasulu, prašine i ruševina je bilo posvuda, a panika je zavladala. On je preživio, ali kako su njegovi najbliži nije mogao znati jer su fiksne i mobilne mreže 'pale'.

- Kad je to sve prošlo, bili smo puni prašine i nakon što sam se očistio zvao sam suprugu i susjeda, ali nikog nisam mogao dobiti. Uplašilo me kad me dobila sestra jer nisam mogao dobiti suprugu i razmišljao me kako je pala kuća i poklopila ženu i unuka. Trčao sam do auta, on je bio zatrpan ciglama. Pa sam onda krenuo prema kući, a kad sam se vratio tamo gdje sam bio vidio sam hrpu cigli, ljudi jedni drugima pomažu, a na putu do kuće mi je stala jedna gospođa koja me prepoznala i dovezla kući. Bilo mi je lakše kad sam vidio da je sve u redu - govori gospodin Rasim pa nastavlja:

- Premijer i predsjednik bili su upravo tamo gdje sam bio i ja i onda je reporter koji je izvještavao rekao da se taj zid srušio i ubio djevojčicu. To je bio zid blizu nas, onda je meni došla slika te treće osobe, nadam se da to nije bila ona. A ako je - Rasim nije mogao dovršiti rečenicu i počeo je plakati.

Nije u potpunosti siguran je li ta treća žena koja se nalazila s njima bila preminula djevojčica (13) i tu si ne može pomoći. 

Tri dana u Petrinji: Mala stopala crvena od hladnoće, bosa baka bez jakne i suze za kraj godine
Tri dana u Petrinji: Mala stopala crvena od hladnoće, bosa baka bez jakne i suze za kraj godine

Ostao bez automobila

Do Mošćenice ga je dovezla poznanica jer je njegov automobil u potpunosti uništen u potresu.

- Drugi dan je do mene došao prijatelj i susjed Nijaz Begić, noć prije velikog potresa netko je spavao u autu, netko nije, a mi smo išli prošetati da malo zaboravimo na to sve. I u toj svoj priči on se sjetio da mu je prijatelj objavio da se poklanja auto te rekao da će to nazvati. On je to sve napravio i drugi mi dan rekao ti ćeš imati auto 1. siječnja.

A tu je Hrvatska još jednom pokazala veliko srce i kako nije bitno tko je koje vjere, nacionalnosti ili pak boje kože u teškim situacijama.

Obitelj s dvoje male djece četiri dana spava u autu: Hladno je, ali mama nam upali grijanje...
Obitelj s dvoje male djece četiri dana spava u autu: Hladno je, ali mama nam upali grijanje...

- Čovjek je došao ispred kapije, parkirao auto i dao mi ključ u ruke, rekao 'Izvolite, evo vam auto. Ja imam drugi'. Registriran je do petog mjeseca, a rečeno mi je da auto ima registraciju do petog mjeseca, ali ni da neće biti problema s idućom. Rekao mi je 'Rasime kad god vi budete spremni dolazim pa ćemo ići kod bilježnika da auto prepišemo na vas'. To je dokaz da smo svi jednaki u ovakvim situacijama, nije pitao tko sam i što sam - objašnjava gospodin.

Pokretanje videa...

Posveta za sve stradale u potresu 02:01

Ističe da je preživljavanje potresa njegovo treće rođenje. Drugi je put 'rođen' kad je nakon akcije Maslenica prebačen u Novigrad gdje je čudom preživio granatiranje.

- Padale su granate non stop, nije bilo pješačkih napada. Morali smo napraviti zaklon, a u jednom trenutku po nama su počeli padati geleri. Moj kolega i ja smo otišli na stražu, a kad smo ušli u zaklon granata je pala nekih pet, šest metara od nas. U tom trenu isto kao kad je bio potres nisam ništa vidio. Pipao sam njega je li čitav, on mene, bila su pitanja sekunde što smo ostali živi. Kasnije smo pogledali sve kad se razišlo, naše su jakne u rukama bile 'šuplje' od gelera. A ovaj treći puta je bilo koma, da mi je netko objašnjavao da se tako nešto može desiti, čudio bih se. Gledao sam samo hoće li se cesta otvoriti, hoću li propasti unutra - završava gospodin Rasim koji ima novi 'rođendan' i novi automobil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..