Obavijesti

News

Komentari 29

Ostojić: Hrvati su otporni pa će proći i ova Plenkovićeva Vlada

Ostojić: Hrvati su otporni pa će proći i ova Plenkovićeva Vlada
1

Stoji obrazovna reforma, stoje neke druge reforme, imamo ministra i premijera koji gledaju "atraktivne" požare, rekao je Rajko Ostojić i dao prolaznu ocjenu tek ministrici Divjak

VIDEO

U emisiji HRT-a "Otvoreno" u srijedu navečer se raspravljalo o prvoj odrađenoj godini Vlade Andreja Plenkovića.

U emisiji su gostovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić (HDZ), potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, saborski zastupnik Tomislav Panenić (Most), saborski zastupnik Milorad Batinić(HNS) i politički analitičar Pero Maldini.

- U prvoj godini bilo je dovoljno aktivnosti za jednu godinu mandata, a Vlada je pokazala da se može nositi i s najvećim izazovima. Sasvim sigurno je godinu najviše obilježila kriza u Agrokoru, ali tu nije stao rad Vlade. Demografski problem je naš dugoročni problem, čemu je doprinijelo šest godina krize koje su neke od naših građana uvjerile da bolji standard mogu pronaći u drugim državama. Mjere ekonomske i demografske politike ove Vlade usmjerene su da preokrenu taj trend i da gospodarstvo raste jednim stabilnim tempom. Želimo stvoriti perspektivu za naše građane i njihovu djecu - rekla je ministrica gospodartva Martina Dalić.

Zamoljena da komentira novu objavu Ivice Todorića na njegovom blogu, ali i famozne "prijetnje" za koje ju je vlasnik Agrokora optužio, rekla je uz smiješak:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rekla sam sve što sam htjela o toj temi, Ivicu Todorića tužila sam za klevetu i daljnje komentare na njegov blog davat će moji odvjetnici.

Ministrica Dalić govorila je o reformama u prvoj godini mandata:

- Željela bih da su neke išle bržim tempom. Neke reforme, na primjer u području javne uprave i gospodarstva, usporila je kriza u Agrokoru koja je sama po sebi temeljita reforma koja će redefinirati neke odnose na tržištu. Svi uzroci koji su odveli gotovo do bankrota Agrokora, uključujući neplaćanje, bili su prepreka efikasnoj tržišnoj ekonomiji u Hrvatskoj. Sama činjenica da je izvanredna uprava Agrokora ugovorila isporuku robe u zadanim rokovima je važna reforma i to će u konačnici rezultirati efikasnijim odnosima na tržištu.

Na pitanje voditelja koliki rizik kriza Agrokora predstavlja za džepove hrvatskih poreznih obveznika u kontekstu mogućih tužbi, Martina Dalić je prvo počela govoriti o uvođenju eura.

- To se neće dogoditi preko noći, ali smatramo da taj proces treba otvoriti - rekla je Dalić. Na opasku voditelja da možda i nije loše imati nacionalnu valutu u vrijeme krize, ministrica je rekla da je Hrvatska visoko "eurizirana" država i da HNB zapravo ima pristup 30 posto novčanih sredstava u Hrvatskoj.

'Hrvati su otporni pa će proći i ova Vlada'

- Mi smo europski prvaci po broju ministarstava. Stoji obrazovna reforma, stoje neke druge reforme, imamo ministra i premijera koji gledaju "atraktivne" požare, imamo ostavku ministra Stiera pa ostavku i povlačenje ostavke ministra Krstičevića, pa nameti ministra Marića... Hrvati su otporni pa će proći i ova Vlada. Prolazna ocjena ministrici Divjak - rekao je SDP-ov Rajko Ostojić.

- Reforma obrazovanja ne stoji, nego je ponovno pokrenuta. Krenulo se s informatizacijom i edukacijom učitelja. I najnovija inicijativa ide na stimuliranje učitelja u školama i da ne nabrajam niz drugih - rekao je HNS-ovac Milorad Batinić.

'Sve što je Most govorio, ostvarilo se'

- O ovoj Vladi možemo govoriti u dva dijela. U prvom u kojem smo bili i drugom u kojem nismo bili. U prvom dijelu mi smo nastavili naš posao iz prijašnje Vlade i provodili reforme koje smo započeli. Imali smo LNG terminal o kojem je ministar Dobrović potpisao ugovor pa temu Agrokora koju smo i mi otvorili što je završilo prekidom suradnje s Mostom i ulazak u Vladu HNS-a. Sve što je tada Most govorio, ostvarilo se - rekao je Tomislav Panenić  iz Mosta.

- Treba vidjeti tko je sve odgovoran uz Todorića, treba vidjeti odgovornost ljudi iz Hanfe... - rekao je Panenić i potom dodao da uspješne turističke sezone ne bi bilo bez radnika iz Slavonije.

- Nema novih radnih mjesta. Što je s mjestima duboko u kopnu koja su ostala prazna? Vlada nije odvojila ni jednu kunu da bi Slavonija osjetila neki razvoj.

Panenić je o rastu BDP-a rekao da treba ući u strukturu BDP-a. Došlo je do povećanja osobne potrošnje, raste nam izvoz, ali investicije ne dolaze, a nominalno je uvoz još uvijek veći. Ovaj rast BDP-a relativan je pojam - rekao je Panenić

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor