Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ostvarila je svoj životni san: Oduvijek je htjela biti slijepa

Amerikanka Jewel Shuping (30) pati od psihičkog poremećaja BIID. Od kada zna za sebe htjela je biti slijepa. 2006. si je u oči nakapala sredstva za čišćenje odvoda

Profimedia
Foto: Profimedia
156 komentara

Amerikanka Jewel Shuping (30) od malih nogu sanja da bude slijepa, iako je rođena s potpuno zdravim očima. Naime, ona pati od psihičkog poremećaja BIID ((Body integrity identity disorder), fenomena koji se javlja kod osoba koje žele amputaciju jednog ili više zdravih udova.

- Mama me znala pronaći kako šetam hodnicima tijekom noći, a tada sam imala tri ili četiri godine. Do svoje šeste godine sam mislila kako će mi sljepoća pomoći da se osjećam ugodno - rekla je Shuping za Daily Mail .

Kao dijete, znala je satima gledati u sunce i promatrati pomrčine sunca, nakon što bi je majka upozorila da to ne radi jer će oštetiti vid. U svojim tinejdžerskim godinama Shuping je počela nositi crne naočale , svoj prvi štap za slijepe osobe nabavila je do 18. godine, a Brailleovo pismo je u potpunosti savladala do 20.

Odlučna u namjeri da ostvari svoj san, Shuping je 2006. pronašla psihologa koji joj je bio spreman pomoći . Prvo je uzela kapi koje su joj umrtvile oči, a nakon toga je ukapala i sredstvo za čišćenje odvoda u oba oka. Nije poznato je li psiholog koji je pristao ostvariti njenu želju ikada za to kazneno odgovarao.

Shuping je priznala da je cijeli postupak bio iznimno bolan , ali da ju je jedino držala misao da će napokon biti slijepa .

Liječnici su joj pokušali spasiti vid, protiv njene želje, ali nije bilo pomoći. U početku je bila razočarana kad je shvatila da još vidi. Prošlo je šest mjeseci prije nego je potpuno oslijepila , a njene rožnice su se rastopile zbog čega je njeno lijevo oko uklonjeno.

Obitelj ju je napustila nakon tog drastičnog poteza, a potporu je dobila od bivšeg zaručnika Mikea (50) . On je također slijep, a razlog njegovog zdravstvenog stanja je degeneracija makule. Shuping nikad nije požalila zbog svoje odluke.

- Vjerujem da sam trebala biti slijepa od rođenja . Kada u vašoj blizini nema osoba koje se osjećaju poput vas počnete misliti da ste ludi. Nisam luda, samo imam poremećaj - rekla je.


Možda vas zanima i ovo:
Message