News

Komentari 42

Osuđenica za ratni zločin Biljana Plavšić u teškom stanju zbog korone u beogradskoj bolnici

Osuđenica za ratni zločin Biljana Plavšić u teškom stanju zbog korone u beogradskoj bolnici

Biljana Plavšić je tijekom rata u BiH obnašala dužnost potpredsjednice Republike Srpske i bila je bliski suradnik ratnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića. Osuđena je na 11 godina

Nekadašnja čelnica bosanskih Srba Biljana Plavšić koja je pravomoćno osuđena za ratne zločine smještena je u bolnicu u Beogradu i u teškom je stanju zog komplikacija prouzročenih koronavirusom, izvjestili su u četvratk srbijanski mediji.

Plavšić (91) navodno ima obostranu upalu pluća i smještena je na odjel za intenzivnu skrb bolnice "Dragiša Mišović".

Biljana Plavšić je tijekom rata u BiH obnašala dužnost potpredsjednice Republike Srpske i bila je bliski suradnik ratnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Nakon rata je dvije godine bila na dužnosti predsjednice RS i zahvaljujući njoj je počeo politički uspon sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojega je 1998. prvi put postavila za predsjednika entitetske vlade.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ju je 2001. godine optužio za ratne zločine u BiH odnosno za progon nesrpskog stanovništva.

Na suđenju je priznala krivnju i osuđena je na 11 godina zatvora a zatvorsku je kaznu služila u Švedskoj. Na slobodu je puštena 2009. i od tada živi u Beogradu rijetko se oglašavajući.

Najčitaniji članci