Obavijesti

News

Komentari 40

Otac ima misiju: Dao je otkaz i sada traži lijek za spas sinova

Otac ima misiju: Dao je otkaz i  sada traži lijek za spas sinova
7

Braća su trenutačno dobro, ali simptomi bi se mogli početi javljati oko 16. godine. Čeka ih rani degenerativni artritis, diskoloracija kostiju, urina, ušiju i bjeloočnica...

VIDEO

Daniel (10) i Julien Sireau (12) iz Cambridgea boluju od rijetke genetske bolesti crnih kostijuUzrokuje rani degenerativni artritis, diskoloraciju kostiju, urina, ušiju i bjeloočnica. Vodi i do srčanih bolesti, problema s bubrezima, kamencima u prostati i žući. Osoba često ima crni znoj, i plavu boju kože. 

Dječakov otac Nick Sireau (40) dao je otkaz na mjesto direktora dobrotvorne organizacije SolarAid prije tri godine kako bi se posvetio traženju lijeka za sinove. 

- Želim da moja djeca nikada ne osjete bol simptoma, da jednostavno ne moraju razmišljati o tome - rekao je za Daily Mail.

Roditelji su otkrili crne pelene na malom Julienu

Nakon što se Julien rodio, Nick i supruga Sonya primijetili su crne pelene. Liječnik je prvo mislio da je stanje uzrokovao crveni kupus koji je jela majka prije dojenja. Međutim, roditelji su ga odveli na testiranje u bolnicu. Testovi su pokazali kako ima bolest crnih kostiju koju uzrokuje recesivni gen. 

- Trebalo nam je neko vrijeme da nam slegne. Liječnici su nam rekli da se ništa ne može učiniti. Onda smo shvatili da možemo to promijeniti - rekao je. Nakon rođenja drugog sina Daniela znali su da postoji 25 posto mogućnosti da i on oboli. Nadali su se da neće i stalno provjeravali pelene. 

Imaju vremena do Julienove 16. godine

- Bili smo tužni kada smo vidjeli crnu pelenu, ali trudili smo se biti pozitivni - rekao je i dodao:

- Imamo šansu da pronađemo lijek jer bolest se ne razvija dok su mladi. Trenutačno su zdravi, ali bolest će uznapredovati u ranoj mladosti ako to tada ne pronađu efektivan lijek - objasio je. Simptome uzrokuje rapidno stvaranje toksične kiseline u organizmu, čak 2000 puta više od normalnog. 

Otac vjeruje kako lijek Nitisinone može spriječiti razvoj bolesti. Lijek se već koristi za drugu rijetku bolest. Međutim, s obzirom da nije namijenjen za bolest crnih kostiju nitko pacijentima ne može garantirati da će ga uvijek dobiti. 

Nick je organizirao kliničko testno liječenje. Trajat će četiri godine, a izvodi se iz centara u Liverpoolu, Parizu i Slovačkoj. Sudjeluje 140 oboljelih diljem Europe. EK financira medicinsku stranu testiranja, ali organizatori moraju prikupiti 98.000 dolara za transport pacijenata. Do sada su prikupili 40.000. Imaju još 14 dana. Ako uspije, lijek bi mogao dobiti dozvolu i počeo se koristiti u roku od pet godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.