News

Komentari 76

Otišla je Marija (108): 'Rano je izgubila muža i sina, na polju je radila krvavo da othrani obitelj'

Otišla je Marija (108): 'Rano je izgubila muža i sina, na polju je radila krvavo da othrani obitelj'

NAJSTARIJA PROSVJEDNICA Sa 103. godine Marija Bibulić je u Vabrigi provjedovala protiv rušenja stabla ladonje pod kojim se igrala još u djetinjstvu.

Nema takve none nigdje na svijetu. Uvijek je bila nasmijana, vedra i puna razumijevanja. Svi su je u mjestu voljeli i svima je pomagala dok je mogla.

Priča nam to Vesna, unuka najstarije Istrijanke, Marije Bibulić iz Vabrige, koja je preminula u 108. godini. Baka Marija postala je zvijezda prije pet godina. Tad su je brojni zapamtili kao najstariju aktivisticu jer je stala u obranu stabla ladonje ispod kojeg se kao dijete, još u doba Austro-Ugarske, veselo igrala. Branila je to stablo prosvjedujući protiv ideje da se sruši i na tome mjestu sagradi kružni tok.

- Neka ladonja bude tamo sve dok se ne osuši sama i onda neka se na tome mjestu posadi nova. Selo ne može biti bez ladonje - govorila je tad Marija grleći stablo svog djetinjstva. Marija je rođena 5. lipnja 1913. godine u kući nedaleko od ove, u kojoj je živjela do smrti. Vesna kaže da je njena “nona” uvijek živjela punim plućima. Bez obzira na težak život.

- To je bila žena koja je cijeli život provela radeći u polju, iako je bila domaćica. Mukotrpno je radila po poljima i snalazila se kako bi zauzvrat dobila malo žita ili par krumpira da prehrani djecu jer je u Drugom svjetskom ratu ostala udovica. Muž joj je umro nekoliko dana prije oslobođenja. Rodila je nona dvoje djece, a sin joj je poginuo.

Najsretnija je bila kad bi se svi zajedno okupili, da nas vidi. Četiri unuke, šest praunuka i četiri prapraunuka veliko su bogatstvo na koje je bila ponosna. Nedostajat će nam naša nona. Iza nje je ostala velika praznina, a na nama unucima, praunucima i prapraunucima ostalo je da čuvamo uspomenu na nju - rekla nam je Vesna. Dodala nam je kako je umrla još u srijedu. Sat vremena nakon što je pojela večeru. O njoj se brinula ona, uz ostale unuke, Ružicu i Anicu, te nevjestu Slavicu.

- Tajna njezina dugog života je umjerenost u svemu. Voljela je jesti sve osim palente. ‘Gušt’ joj je bio popiti kavu začinjenu s malo bijelog vina. Sjećam se da je nona za svoj stoti rođendan čak malo i zaplesala te nas sve oduševila. Uvijek nam je voljela pričati priče iz svog života, a mi smo je obožavali slušati - dodaje Vesna.

Najčitaniji članci