Obavijesti

News

Komentari 162

Otkaz iz snova: Šef Hrvatskih šuma želi bonus od 3,2 mil. kn

Otkaz iz snova: Šef Hrvatskih šuma želi bonus od 3,2 mil. kn

Šef Hrvatskih šuma Ivan Pavelić jučer je bio dobro raspoložen unatoč vijestima o skoroj smjeni. Izgleda da se ne brine jer ga očekuje milijunski bonus koji će morati utjerivati sudskim putem

VIDEO

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem broji zadnje dane. Ali izgleda da se ne brinu jer ih očekuju milijunski bonusi koje će morati utjerivati sudskim putem

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:19

- Očekujem da članovi uprave Hrvatskih šuma ovaj tjedan sami podnese ostavke. Ne mislim im isplatiti bonuse niti će nova uprava u svojim ugovorima imati ugovorene bonuse kao oni - rekao je jučer ekskluzivno za 24sata novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ).

Ivan Pavelić je ljetos bio u žiži pozornosti kad je zatražio isplatu bonusa od 2,2 milijuna kuna, a članovi uprave, Marija Vekić i Ivan Ištok, imaju pravo na još po 1,5 milijuna kuna. Ukupno je troje članova trebalo dobiti 5,2 milijuna kuna bonusa, ali je bivši ministar Davor Romić to privremeno stopirao. No članovi uprave, a pogotovo Ivan Pavelić, ne moraju se brinuti. Oni će za rezultate ove godine imati pravo i na dodatna 2,3 milijuna kuna bonusa!

Ugovore koji im omogućuju isplate bonusa u razlici dobiti tvrtke kad su je preuzeli osigurao im je bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina. On i Pavelić su inače u prijateljskim odnosima, a Jakovinu je priča s isplatom bonusa stajala mjesta na izbornoj listi SDP-a.

- Kad sam potpisivao ugovore, nisam znao da će Hrvatske šume ostvarivati takvu dobit - rekao je ljetos Jakovina.

Pavelić i njegovi kolege ljetos su zatražili isplatu bonusa na osnovi poslovanja tvrtke tijekom zadnje tri godine.

Međutim, prema sadašnjim podacima, imat će pravo i na bonus za ovu godinu. Kako nam je potvrdio sam Ivan Pavelić, tvrtka je u prvih devet mjeseci ostvarila čak 160 milijuna kuna dobiti. Članovi uprave imaju pravo na postotak u razlici dobiti u odnosu na godine kad su preuzeli tvrtku. Dobit je od 2012. godine rapidno rasla. Dobit od 160 milijuna kuna za prvih devet mjeseci može do kraja godine pasti, povećati se ili ostati na toj razini. Ako ostane na 160 milijuna kuna, što je izgledno, Pavelić će zaslužiti još milijun kuna bonusa. Ukupno 3,2 milijuna ili milijun više nego kad bi se gledali rezultati zaključno s 2015. godinom. Čak i ako da ostavku, dok ministarstvo na natječaju ne izabere novu upravu, on će do kraja godine voditi tvrtku. Članovi uprave Ištuk i Vekić imali bi pravo na dodatnih 680.000 kuna bonusa ove godine, ukupno njih dvoje trebalo bi dobiti po 2,2 milijuna kuna. Zajedno s Pavelićem, bonus za tročlanu upravu Hrvatskih šuma raste s 5,2 milijuna na čak 7,6 milijuna kuna.

Ištuk i Vekić su inače dvojili uzeti bonus, a u Ministarstvu poljoprivrede nisu nam potvrdili tko je od njih odustao od svog zahtjeva. Pavelić je i nakon izbijanja afere rekao da on neće odustati od svog bonusa jer ga smatra zasluženim.

Pavelić je bio raspoložen za razgovor

Direktor Hrvatskih šuma jučer nam se javio dobro raspoložen. Nije htio potvrditi niti da će podnijeti ostavku niti hoće li sudskim putem zatražiti isplatu bonusa ako ih ministar i dalje bude odbijao isplatiti.

- Što biste vi uradili na mojemu mjestu - veselo nam je uzvratio kontrapitanjem. Nastavio je da još nikakvu konačnu odluku nije donio niti o svojoj ostavci.

- Ne znam da smo dogovorili podnošenje ostavke, tek smo o tome razgovarali. Još razmišljam hoću li tražiti isplatu bonusa - kaže Pavelić.

Inače, ranije je tvrdio kako su svi bonusi zasluženi.

Koliko je dobit napumpana upravo zbog izdašnih bonusa za članove uprave?

Sindikati su upozorili da je dobit Hrvatskih šuma napuhana otkazima i rezanjem svih prava do te mjere da je ugrožena funkcionalnost. Jučer smo dobili informaciju da Hrvatske šume nisu isplatile dio od 30 milijuna kuna vatrogascima i Savjetodavnoj službi za šume iako su trebali. Sve je vođeno kao prihod kako bi dobit bila veća, saznajemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...