News

Komentari 4

Otkriće hrvatskih speleologa: Ispod Velebita imamo jamski sustav dulji od 52 kilometra!

Otkriće hrvatskih speleologa: Ispod Velebita imamo jamski sustav dulji od 52 kilometra!

Do ovog vikenda je sustav Crnopac, koji se nalazi na području južnog Velebita nedaleko od Gračaca, bio dug 43 kilometra i 570 metara. Spojem s jamom Muda Labudova to je naraslo na 52 kilometra i 236 metara

U vikend akciji ovog vikenda, ekipa SOŽ-ovaca (Nikola Hanžek, Stipe Maleš, Tomislav Kurečić i Sara Anđela Perić) s kolegom Dinom Grozićem iz SU Estavela kroz ulaz Oaza spojili su Jamski Sustav Crnopac s jamom Muda Labudova. Ekipa je kroz kanal Pisoar upala u Pi kanal u Mudima, napisali su u nedjelju na Facebook stranici Speleološkog odsjeka Željezničara iz Zagreba koji je dio istoimenog planinarskog društva.

Do ovog vikenda je sustav Crnopac, koji se nalazi na području južnog Velebita nedaleko od Gračaca, bio dug 43 kilometra i 570 metara. Spojem s jamom Muda Labudova to je naraslo na 52 kilometra i 236 metara.

- To je jedan od najvećih uspjeha hrvatske speleologije. Zbog svoje duljine sustav je pomaknut s 89. na 68. mjesto u svijetu i to je velika stvar. Ovo je samo dokaz predanog rada hrvatskih speleologa, koji su u svjetskom vrhu po sistematičnosti istraživanja. Taj sustav se istražuje posljednjih 16 godina istražuje, otkad je otkrivena Kita Gaćešina. Sad ukupno ima četiri ulaza - rekao nam je kratko Damir Janton, pročelnik Komisije za speleologije Hrvatskog planinarskog saveza. 

Pokušali smo doći i do samih speleologa, koji su otkrili spoj, no oni su i dalje nedostupni.

Inače, spajanjem Oaze s Jamskim sustavom Kita Gaćešina – Draženova puhaljka speleolozi su nedavno odlučili promijeniti mu ime pa se najdulji hrvatski speleološki sustav zove po planini pod kojom se nalazi – Jamski sustav Crnopac (JSC).

- Ime se lakše pamti, prepoznatije je i kraće. Sustav ima tri ulaza (Kita Gaćešina, Draženova puhaljka, Oaza), a ime se promijenilo jer su se njegovi gabariti proširili znatno preko grebena Kite Gaćešine dalje ispod Bijelog kuka i platoa pod sam greben vrha Crnopca - napisali su speleolozi prije povijesnog otkrića u našem čudesnom podzemlju.