Obavijesti

News

Komentari 69

'Bandić stoji sve bolje jer Mrak Taritaš štete poruke iz SDP-a'

'Bandić stoji sve bolje jer Mrak Taritaš štete poruke iz SDP-a'
1

LOKALNI IZBORI Kakva je sudbina HDZ-a i SDP-a i njihovih kandidata u drugom krugu, a kakva ako bude prijevremenih parlamentarnih izbora, otkrio je Ivica Relković u studiju 24sata...

VIDEO

Ivica Relković vrijedio je za jednog od stratega Mosta i njihova širenja Hrvatskom. Savjetovao je bivše potpredsjednike Vlade, Božu Petrova i Ivana Kovačića. Sada je otišao iz Mosta i bavi se analizom izbora. Gostujući na 24sata prvo je otkrio zašto je otišao iz Mosta:

- Promatrao sam lokalnu scenu u Metkoviću i u fokusu su mi bile nezavisne liste. Most nisam promatrao kao stranku, prebrzo su ušli u politički nacionalni prostor. Meni interes nije politička stranka. 

Komentirajući rezultate Mosta na nacionalnoj razini, Relković je rekao da je ta stranka pred gubitkom čak i u Metkoviću:

- Najveći potencijal za pobjedu u Sinju je trebao imati Miro Bulj, a završio je kao treći i to sa 10 posto razlike. Most je dosegao zenit u smislu vršnih rezultata. Most je sad i pred gubitkom pozicije gradonačelnika u Metkoviću.

Kako je SDP uspio tako loše proći i što ih čeka u drugom krugu?

- Nevjerojatno, ali IDS i SDP su gotovo izjednačeni, a IDS dolazi iz jedne županije. Na prošlim izborima dogodio im se potop iako su bili u koaliciji, a pobijedio ih je Plenković koji nije mogao okupiti koaliciju. SDP se uljuljao gledajući parlamentarne borbe u istu stvar na lokalnoj ratini. Ali, to je pogreška. Osim četiri ili pet gradova, za Europu su sve drugo sela, takve koalicije tamo ne funkcioniraju. HDZ je birao partnera po partnera i prošao bolje. 

Zašto su ih nadjačali nezavisni?

- SDP-u je još gore što je on u mnogim mjestima nestao kao sekundarna opcija. Nezavisni su ih pobijedili u brojnim mjestima, uzmimo za primjer Petrinu koji je privukao SDP-ovo biračko tijelo koje je u njemu prepoznalo nekoga tko može pobijediti HDZ. Birači SDP ovoga puta nisu prepoznali kao protutežu HDZ-u. Vidimo sad da već Miletić poručuje nacionalne poruke umjesto Bernardića, a za prostor se bori i HNS. U nekim gradovima javljaju se i neke nove lijeve opcije proizašle iz aktivizma. Pitanje je koga će sada HDZ imati nasuprot sebe. 

Što predviđate za drugi krug? Može li Mrak Taritaš pobijediti Bandića, Opara Keruma?

- Opara je puno bliži biračkom tijelu SDP-a od Keruma, a vodstvo SDP-a poziva na glasanje za Keruma. Ta poruka je opasna, a ona može čak Kerumu smanjiti kapacitet. Ovakvi izleti SDP-a izravno štete Anki Mrak Taritaš. Ona je trebala sebe istaknuti u prvi plan. Bandiću se sada prostor povećava i to zbog poteza SDP-a.  Analiza pokazuje da 68 ulazaka u drugi krug na lokalnim izborima ima HDZ, 28 SDP. HDZ može ostvariti 25 pobjeda, SDP sedam. Ispada da je HDZ četiri puta jači od SDP-a.

Kako će na eventualnim parlamentarnim izborima proći stranke?

- Plenkoviću odgovara i da mu sada dođe HSS, ali može ići i na izbore jer se SDP ne može pronaći u brzim izborima. Brzi izbori odgovaraju i Mostu i Živom zidu, ali samo da se spase. Ako Plenković ne može dobiti većinu, on može ići na izbore jer HDZ je, prema podršci građana, ostao na istoj razini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...