Obavijesti

News

Komentari 165

Otkriven spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma

Otkriven spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma
6

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Vodicama je obilježen otkrivanjem Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma

VIDEO

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Vodicama je obilježen otkrivanjem Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma, prvom spomeniku takve vrste u Hrvatskoj. Podigao ga je Grad Vodice u partnerstvu s Udrugom 'Hrvatski domobran', a u nedjelju navečer tijekom prigodne svečanosti ga je otvorio predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

- Zahvaljujem se svima vama što ste danas s nama u Vodicama upravo na dan kada Europa obilježava dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Sve žrtve i njihove obitelji zaslužuju mjesto gdje ćemo ih se doći sjetiti, pokloniti i pomoliti. Ali i dan danas postoji strah. U brojnim obiteljima još uvijek je strah od poniženja koje su proživljavali tih godina. Neki su taj strah prenijeli na nove generacije, zato zahvaljujem onima koji nisu imali taj strah, koji su pokrenuli inicijativu za podizanje spomenika. Hvala svima koji su podržali izgradnju. Vjerujem da će ovo biti mjesto gdje će doći svaki Vodičanin i gost naših Vodica pokloniti se i prisjetiti žrtava koje je iza sebe ostavio jedan totalitarni režim - rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

- Ovaj spomenik je simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima su bila uskraćena temeljna ljudska prava, pravo na život i ljudsko dostojanstvo. Žrtvama nad kojima su počinjeni strašni zločini i teški grijesi od ljudi koji nisu poštovali ni Boga ni čovjeka. Sjećajući se događaja iz prošlosti svih hrvatskih stradanja, svi moramo znati prihvatiti i znati da je žrtva žrtva, a zločin zločin, bez obzira tko ga je počinio - rekao je predsjednik Udruge 'Hrvatski domobran' Šibensko-kninske županije Nikola Španja, koji je izrazio želju i molbu da se ovaj spomenik ne politizira, već da bude mjesto istine, pomirenja i trajnog mira.

Član izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora Bruno Čavić bio je oštriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na spomeniku jasno piše: Žrtve jugoslavenskog komunizma. Jednom za uvijek moramo reći istinu, jer ona jedina oslobađa: Komunistička partija Jugoslavije je bila po svim svojim elementima zločinačka organizacija, na čelu s drugom Titom. Na čemu temeljimo te tvrdnje? Organizirali su i provodili zločine, činili su zlo, dakle zločinci su. Oni su planski ubijali, planski progonili ljude, i planski naseljavali. I dan danas trpimo posljedice - rekao je Čavić.

- Ovaj spomenik nije znak nikakve mržnje, on je znak ljubavi za one koji su stradali, to je pravo obitelji i naroda da podiže svoje žrtve do oltara ako treba, do utjehe. Sjećanje i vraćanje dostojanstva žrtvi. Iza nas je vrijeme šutnje i zabrana da se govori o zločinima. Vrijeme se promijenilo - rekao je Zvonimir Šeparović.

Spomenik je postavljen u parku uz obalnu šetnicu. Autor mu je akademski kipar Kažimir Hraste, koji ga je zamislio kao polukružni betonski svod koji natkriva vodu i svjetlost kao dva simbola slobode. Iz perforacije na polukugli odzvanja žubor vode koja stvara nadsvođeni vodoskok, a reflektori postavljeni u unutrašnjosti stvaraju svjetlo koje izlazi kroz perforacije i naglašava otvore noću. Svaki puni sat iz unutrašnjosti spomenika čuje se glazba poznatih hrvatskih skladatelja. Uz polukuglu postavljen je i obelisk, na kojem su trebala biti napisana imena 153 Vodičana koje su partizani, policija i tajne službe ubili nakon Drugog svjetskog rata, ali se od popisa odustalo jer nije bilo utvrditi ni konačan broj žrtava ni precizno utvrditi okolnosti stradanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a