Obavijesti

News

Komentari 0

Otvoren Fažana Media Fest 2022: Uloga žena u medijima jedna od glavnih tema festivala

Otvoren Fažana Media Fest 2022: Uloga žena u medijima jedna od glavnih tema festivala

Ognian Zlatev je najavio i skoro donošenje Europskog akta o slobodi medija kojim će se povećati transparentnost, neovisnost i odgovornost pri djelovanju koja utječe na medijska tržišta, medijsku slobodu i pluralizam u Uniji

VIDEO

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognian Zlatev, otvorio je u ponedjeljak 5. rujna 2022. četvrti po redu međunarodni multimedijalni novinarski festival Fažana Media Fest, ove godine tematski usmjeren na ulogu žena u medijima. 

U svom govoru na otvorenju festivala Zlatev je izjavio: 'Zbog fokusa na žene i medije, ove nam je godine dvostruko važno partnerstvo s Fažana Media Festom. Mediji su stup europske demokracije, a rodna ravnopravnost i uključivost temeljne vrijednosti EU-a, na samome vrhu političkih prioriteta Komisije.' 

Pritom je najavio i skoro donošenje Europskog akta o slobodi medija kojim će se povećati transparentnost, neovisnost i odgovornost pri djelovanju koja utječe na medijska tržišta, medijsku slobodu i pluralizam u Uniji. Istaknuo je i angažirano djelovanje Unije protiv zlouporabe sudskih postupaka (SLAPP tužbe) koja za cilj ima ušutkati novinare i aktiviste za ljudska prava kako bi ih se ušutkalo i obeshrabrilo od ukazivanja na nepravilnosti štetne po javni interes.

Na važnost ovih akata Komisije za novinare i medije u Europi osvrnuli su se i sudionici panela 'Žene i mediji danas' u organizaciji Europske komisije: Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara, profesor novinarstva na Sveučilištu u Ljubljani i stručnjak za medije Marko Milosavljević te Radka Bečeva, voditeljica odnosa s članicama Europske unije radiotelevizija (European Broadcasting Union) za srednju i istočnu Europu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica Europske federacije novinara, Maja Sever, spomenula je čak 439 tjelesnih i pravnih napada na novinare i medijske djelatnike u članicama Unije samo u 2021. godini. Radka Bečeva kao predstavnica Europske unije radiotelevizija istaknula je kako javni servisi i dalje nose veliku odgovornost za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti žena diljem Europe. Profesor novinarstva Marko Milosavljević naglasio je pak rastuću ulogu online medija kod formiranja stavova mladih generacija o ulozi žena u medijima i društvu.

Snimku panela 'Žene i mediji danas' s Fažana Media Festa 2022. pogledajte na YouTube kanalu Europske komisije u Hrvatskoj.

Četvrti po redu Fažana Media Fest organizira Centar za istraživačko novinarstvo u suradnji s Općinom Fažana, Turističkom zajednicom Fažana i udrugom Informo. U tjedan dana festivala u Fažani će se održati 12 tematskih rasprava i predavanja, 4 projekcije dokumentarna filma, 4 glazbene večeri, 3 izložbe, 2 radionice i 1 ulični performans. Sve informacije o programu i sudionicima nalaze se na poveznici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'
VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.