Obavijesti

News

Komentari 0

Otvoren hologram, atrakcija Festivala svjetske književnosti

Otvoren hologram, atrakcija Festivala svjetske književnosti
1

OTOK SNOVA: Kad uđete, odaberete knjigu, skenirate bar kod i pojavi se hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige

VIDEO

 

Književni hologram

Posted by 24sata on Saturday, 3 September 2016

Interaktivna hologramska instalacija "L.I.R." (Livre in Room), projekt francuskog umjetnika Jorisa Mathieua predstavljen u subotu u Zagrebu, novi je oblik umjetničkog performansa koji uz pomoć digitalne tehnologije pretače književno djelo u slike, glas i glazbu s ciljem promicanja književnosti i ljubavi prema literaturi u suvremenom svijetu obilježenom snažnim razvojem digitalnih tehnologija.

Inovativna digitalna kabina, postavljena u Medijateci Francuskog instituta, po riječima njezina autora, zamišljena je kao svojevrsni "otok snova" koji posjetiteljima omogućuje da nakratko pobjegnu iz stvarnoga svijeta i "urone" u snove pisaca.

"Riječ je o spoju književnosti, kazališta i novih tehnologija – tradicije, baštine i tehnološke inovacije, s ciljem stvaranja posebnog književnog iskustva u javnome prostoru", kazao je Hini Mathieu, koji je posebno za tu priliku doputovao u Zagreb.

 "Vrijeme u književnosti protječe drugačije nego u stvarnom životu. Taj nam tijek vremena omogućuje da u svijet književnog djela uronimo na jedan drugačiji način, te da uključivanjem svih osjetila stvorimo posebno tjelesno iskustvo", pojasnio je autor, osnivač kazališne skupine Compagnie Haut et Court i ravnatelj kazališta Theatre Nouvelle Generation u francuskom Lyonu, strastveni ljubitelj književnosti s nizom realiziranih ambicioznih projekata eksperimetalne umjetnosti uporabom tehnološke dimenzije.

 Kabina je nastala kao projekt Mathieuove Compagnie Haut et Court i rezultat je više od deset godina umjetničkih istraživanja i šest mjeseci intenzivnog rada osmočlanog autorskog tima na razvoju prototipa. U Zagreb je došla nakon što je gostovala u Parizu, Bukureštu i Beogradu, a prije odlaska na Frankfurtski sajam knjiga 2017.

 Mathieu je istaknuo da je čitava ideja nastala kao rezultat promišljanja o mogućnosti razvoja originalnog i inovativnog kazališnog iskustva korištenjem optičkih iluzija.
 Na taj se način iluzija – umjetnici koji se na pozornici pojavljuju kao hologrami – susreće s maštom i nadnaravnim, nepresušnom "Babilonskom knjižnicom" u jedinstvenoj izvedbi postavljenoj za samo jednog gledatelja.

 "L.I.R." okuplja više od 30 knjiga po izboru četiri cijenjena suvremena francuska pisca, koje je Compagnie Haut et Court pozvao da kreiraju vlastitu idealnu knjižnicu. Antoine Volodine, François Beaune, Lorris Murail i Lancelot Hamelin odabrali su imena od Victora Hugoa do Jamesa Ellroya, preko Miguela Cervantesa, Maksima Gorkog ili Mihaila Bulgakova, ne zaboravljajući ni knjige za najmlađe.

 Uređaj funkcionira tako da posjetitelj ulazi u kabinu, zatvara vrata, te bira knjigu i skenira bar kod, nakon čega se pojavljuje hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige. Neke su knjige pretočene u holograme prizora, odnosno, u digitalne inscenacije scena iz knjiga, pri čemu posjetitelj ima dojam kao da se nalazi unutar scene.

 "Knjige su interpretirane na francuskom, te neke i na rumunjskom jeziku, a u svojoj konačnoj verziji, 'L.I.R.' bi trebao raspolagati s katalogom od oko 80 književnih djela, koja bi bila interpretirana na svim jezicima svijeta, pa tako, nadamo se, i na hrvatskome", istaknuo je Mathieu.

 Plan je razviti i mobilnu aplikaciju za pametne telefone i tablete koja bi se koristila u zatvorenim prostorima knjižnica, gdje bi funkcionirala pomoću već postojećih bar kodova.

Unatoč njezinoj umjetničkoj prirodi, cilj je autora da "L.I.R." pronađe svoj put i održivi smisao u suvremenom društvu. "Mi umjetnici izumljujemo stvari, imamo ideje, ali ne znamo što će se kasnije dogoditi s njima. Ja sam izumio tu jednu 'biblioteku budućnosti' i moja je ideja da se više takvih kabina instalira po školama i gimnazijama, ili u malim mjestima i selima gdje nema kulturnih događanja ili institucija, gdje bi dulje stajale te bi bile na raspolaganju kao doprinositelji kulturnom životu i kao posrednici književnosti do šire publike", poručio je.

Zahvaljujući svojem interaktivnom i zabavnom aspektu, kabina bi mogla osobito biti zanimljiva mlađoj publici, koja možda nije spontano zainteresirana za književnost, napomenuo je autor.

"No, ona nije namijenjena samo mladima, već i umjetnicima, glumcima, piscima, kako bi se korištenjem novih tehnologija stvorilo nešto novo i inovativno; novi načini pisanja, nove umjetnosti, novi oblici kreacije", istaknuo je Mathieu.

Još mjesec dana intenzivnog književnog iskustva

 Postavljanje kabine u Zagrebu omogućio je Francuski institut za kulturu u suradnji s Festivalom svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, u sklopu čijeg je pretprograma i predstavljena javnosti.

 Glavni urednik Frakture Seid Serdarević istaknuo je kako mu je iznimno drago što je FSK dio predstavljanja toga kulturno važnog projekta hrvatskoj publici.

 "Upravo su takvi projekti, koji spajaju najsuvremenije tehnologije i čitanje, najbolji poziv ljudima da čitaju, da vide da knjiga ostaje zauvijek i da ona ima budućnosti u digitalnom dobu", poručio je Serdarević.

 "L.I.R" u Medijateci ostaje do 2. listopada, a može se posjetiti u uredovno vrijeme, bez prethodnih predbilježbi, od utorka do petka od 12.30 do 19.30 sati te subotom od 11 do 14 sati. Tijekom čitavog rujna bit će organiziran popratni program čitanja i susreta, koji počinje razgovorom s francuskom književnicom Muriel Barbery u subotu 10. rujna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca